Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Medovarszki János

Medovarszki János tiszteletére emléktábla avató és névadó ünnepséget tartottak Békéscsabán. A Tünde utcai futófolyosó ezentúl az egykori kiváló sportember nevét viseli.

Medovarszki János 1937. október 27-én született Békéscsabán. Kimagasló sport és játékvezetői karriert tudhatott maga mögött, többek között tanító, testnevelő tanár, atléta és atlétikai edző volt. Az évek során kiváló eredményeket ért el, viszont a legkiemelkedőbb nemzetközi eredménye az 1965-ös, budapesti Universiadén szerzett 3. helye volt. 1992-ben, nyolc esztendőn keresztül tagja volt a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának. Medovarszki János edző 2014. szeptember 11-én hunyt el.

Dr. Ferenczi Attila felkarolta ezt az ügyet és a közgyűlés elé terjesztette, akik ezt egyhangúan elfogadták, így a Tünde utcai futófolyosó a nagyszerű sportember és edző nevét viseli ezentúl. Dr. Ferenczi Attila Medovarszki János pedagógusi pályájáról emlékezett meg.

Szarvas Péter polgármester személyes élményekkel emlékezett vissza a kiváló sportemberre.

Emlékkövet avattak a Békéscsabai Atlétikai pálya mellett. A kő Medovarszki János életének és munkásságának állít emléket. Medovarszki János kimagasló sport- és sportvezetői életműve széles skálán mozgott, hiszen tanító, középiskolai testnevelő tanár, főiskolai docens, atlétikai edző, atléta, magasugró is volt.

A jeles sportoló és edző, Medovarszki János kimagasló eredményeket ért el magasugrásban, az Európa bajnokságon a 10., az Európa kupán pedig 2. volt a 60-as évek derekán. Sportpályafutása után kollégium-igazgató lett és edzősödni kezdett. Edzői pályafutása alatt több országos bajnokos és korosztályos bajnokot nevelt ki. Közülük talán a legsikeresebb a gátfutó Baji Balázs, aki jelenleg is kimagasló eredményeket ér el nemzetközi szinten is. Medovarszki János 2014-ben hosszan tartó betegség után hunyt el. Az emlékkő avatáson mindhárom gyermeke részt vett. Elmondásuk szerint a családi életben is nagy szerepe volt a sportnak, így nem meglepő, hogy az egyik lánya is atléta volt.