Vadászat

A mai világban a vadászat nimbusza egyre jobban elhalványul a társadalom szemében. A vadásztársaságok azonban továbbra is működnek, melyek sok szempontból kiemelkedően fontos munkát végeznek.

Az Újkígyósi Vadásztársaságot 1872-ben alapította gróf Széchenyi Lajos plébános, 3000 hektár vadgazdálkodási területen.  Azóta a világháborúk miatt kétszer kellett újraalapítani a jelenleg nagyságrendileg 5000 hektárnyi terület felett diszponáló vadász szervezetet. Az emberiség megjelenésével egy időben kezdődött el az a folyamat, hogy az állat és növényvilág egyre kisebb területre szorul vissza. Ez az évszázadok során fokozódott és a XX., illetve XXI. században drasztikusan felgyorsult. Emiatt a vadállomány is csökkent, így kiemelten fontos szerep jut a vadgazdálkodásnak. Ebben - szükséges módon - benne van az olyan ragadozó állatok populációjának csökkentése, mint a róka, amely az emberi térfoglalás miatt rendszerint elszaporodik a kisebb területű erdőkben.

Csíkszentdomokoson rendezték meg a VIII. Székelyföldi Vadásznapokat. A három napos rendezvényen a látogatók betekintést nyerhettek a vádászok életébe, kultúrájába, szokásaikba.

Az első Székelyföldi Vadásznapokat 2011-ben szervezték meg Csíkdánfalván, azóta minden évben más-más Hargita-, Kovászna- és Maros megyei helyszínen tartották az eseményt. Idén ismét Hargita megyére került a sor, a háromnapos rendezvénynek Csíkszentdomokos adott otthont. Számos szórakoztató programmal várták a kilátogatókat, a helyi sportpályán és a mellette lévő rendezvényteremben. Utóbbiban trófeakiállítást szerveztek, ahol zömében székelyföldi vadtrófeákat tekinthettek meg a látogatók. A sportpályán bemutatkoztak a vadászegyesületek, akik egy főzőversenyen is összemérték tudásukat. A zsűriben többek közt helyet foglalt a helyi panzió főszakácsa is, akitől megtudtuk, milyen szempontokat vesznek figyelembe az értékelésnél.

Vadászkürtszótól volt hangos a Mezőberényi Polgármesteri Hivatal díszterme. A Békés megyei Vadászszövetség és az Országos Vadászkamara Békés megyei Területi Szervezete közös küldöttgyűlést tartott, ahol számos fontos kérdésről döntöttek a résztvevők. Köszöntőbeszédében, dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, hogy a vadgazdálkodás fontos tényező a megyében.

A küldöttgyűlésen többek között beszámoltak a rendőrséggel való együttműködésről, a vadászszövetség és a vadászkamara múlt évi munkájáról, a Vadászszövetség Ellenőrző Bizottságának a 2016. évi összefoglalójáról, de döntést hoztak az ez évi költségvetésről és az új tagok felvételéről is.

A Békés megyei Vadászszövetség elnöke elmondta, a küldöttgyűléssel gyakorlatilag az új ciklust is elkezdték, valamint beszámolt arról is, hogy a helyszínválasztás nem véletlenül esett Mezőberényre, ugyanis augusztus 26-án ez a város ad otthont a jubileumi, XXV. Országos Vadásznapnak.