Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Reformáció 500.

Idén ünnepeljük a reformáció 500. évfordulóját. Ez alkalomból a Békés Megyei Könyvtár egy szakmai napot tartott könyvtárosok részére.

A reformáció a XVI. századi Európában kibontakozó katolikus egyház ellenes mozgalom. Legfőbb célja az egyház apostoli szegénységének visszaállítása és a papi kiváltságok eltörlése. Aki egy ún. búcsúcédulát vásárolt, annak a pápa bűnbocsánatot ígért. A papság viszont visszaélt ennek árusításával, hiszen rájöttek, hogy ezzel egy hatalmas egyházi bevételre tehetnek szert. Luther Márton a problémák megoldása érdekében 1517. október 31-én szögezte a wittenbergi vártemplom kapujára 95 pontból álló tételsorát.

- Az apropója a rendezvénynek a Reformáció 500. évfordulója. Ugye 1517-ben tűzte ki Luther Márton a Wittenbergi vár kapujára a téziseit és ennek 500 éves évfordulóját ünnepeljük majd októberben ugyan, de mi egy picikét előre hoztuk, a mai szakmai napot ezzel kötöttük egybe. – mondta el Lukoviczki Anna, a Békés Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese