Építőipar

Szakmai képzésen vettek részt a megye építőipari szakemberei Békéscsabán. A képzés négy szervezet: a Megyei Építész-, a Mérnöki-, a Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Kormányhivatal együttműködésében jött létre. A rendezvény célja, hogy a gyakorlatban senkit ne érjen váratlanul egy-egy változás.

Az építészetben dolgozók számára fontos, hogy folyamatos innovációs képzéseken vegyenek részt, már csak a jogszabályok tekintetében is, hiszen az iparágat jelentős változások érték az elmúlt években. Új jogszabályok születtek, melyek a gördülékenyebb ügyintézést igyekeznek elősegíteni.

A szakmai konferencián a 2018-as év Békés Megyei Építészeti Díjat is átadták, melyet Kmetykó János nyert el. A díjazott építész 58 évvel ezelőtt kötelezte el magát a szakma iránt, akkor még 15 évesen. Azóta töretlenül érdeklődik a szakma kérdései iránt. Stábunknak elmondta, hogy a jövőben is folytatja majd az építészeti munkálatokat.

„Amit az építőiparról és az építőipari ellenőrzésekről, vitarendelkezésekről tudni érdemes” címmel rendezett konferenciát a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az érdeklődők két előadást is meghallgathattak a témában.

Az első előadás az építésügyi ellenőrzésekről és azok tapasztalatáról, a másik pedig a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv munkájáról és különböző esetek bemutatásáról szólt. A TSZSZ, a Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő szerv, amely arra hivatott, hogy az építőiparban jelen levő körbetartozásokat mérsékelje.

A gyakorlatban elsősorban a tervezők és a kivitelezők fordulnak a Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez jellemzően akkor, ha nem kapják meg a teljesítésigazolásukat, vagy ugyan megkapják, de az elvégzett munka után nem fizet nekik a megrendelő. A beérkező kérelem után a TSZSZ kivizsgálja, hogy az adott ügyben kinek lehet igaza.

Az Építőipari Nívódíjat 1999-ben alapította az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az Építéstudományi Egyesülete, melyekhez idő közben további szakmai szervezetek is csatlakoztak. Ez a díj a kiemelkedő építészeti-műszaki színvonalon megvalósított építmények, például műtárgyak, épületegyüttesek, illetve az ezekben közreműködő szervezetek pályázat útján történő elismerése.

A tavalyi évben benyújtott pályázatok során a bíráló bizottság 14 építményt részesített Építőipari Nívódíjban, melyet egy tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesít meg. Az egyik díjazott a Gyulán található Kisdelta Árvízi Szükségtározó létesítmény volt, ahol ünnepélyes keretek között avatták fel az Építőipari Nívódíjat hirdető táblát.

Az elmúlt években nem volt komolyabb probléma, de azért soha nem lehet tudni, hogy a természeti viszonyok és körülmények hogyan változnak meg a mai globális időjárás hatására. Ez az árvízi

szükségtározó egy nagy előrelépés volt az árvízvédelemben, hiszen 29 Békés megyei településnek nyújt védelmet, köztük például Gyulának is.