Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Pályaorientáció

A Fiataloké a jövő! Ezzel a címmel rendezett konferenciát a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Képzési bizottsága. A konferencia célja a pályaorientációval kapcsolatos új megoldások, problémák átbeszélése volt.

A fiataloké a jövő! Ez a kijelentés minden korban és minden generációban igaz. De mit jelent az a kifejezés, hogy generáció és van-e olyan, hogy generációs szakadék? Ezekre a kérdésekre adott választ előadásában Nemes Orsolya generációkutató a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Képzési bizottsága által szervezett szakmai konferencián.

Felmerül a kérdés, hogy miért fontos ez a Kereskedelmi és Iparkamarának. A válasz erre az, hogy az új generációk problémáinak megismerése és az azokra adott megfelelő válaszok segíthetnek a fiatalok számára a hivatáskeresésben, ami pedig a kamara számára is új távlatokat nyithat meg a jövőben.

Szakképzési konferenciát tartottak a Csabagyöngye Kulturális Központban, „Karrier szakmai bizonyítvánnyal” címmel. A központi témák közt a versenyképes szakképzés és a pályaorientáció is szerepelt. 

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a fiatalok számára különböző pályaorientációs tanácsokat adjanak. Iskolákban tartanak rendkívüli osztályfőnöki órákat, ahol különböző szakmákkal ismertetik meg a diákokat vagy üzemekben, gyárakban szerveznek nyílt napokat.

A kanadai tulajdonú cég és a Békés Megyei Iparkamara már hosszú ideje együttműködik annak érdekében, hogy a fiatalok megismerkedhessenek a gyárban folyó munkával.

A multinacionális alkatrészgyártó vállalat folyamatosan helyet biztosít a különböző képzéseknek, jelenleg is 160 diák tanul a gyár telephelyén.

A diákok nagy érdeklődéssel figyelték a gépek működését és a különböző munkafolyamatokat. A Kereskedelmi és Iparkamara vezetőinek véleménye szerint ez nagyon fontos, hiszen így a fiatalok közelről ismerkednek meg a munka világával már az iskolás éveik alatt.