gazdaság

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület idén is megtartotta konferenciáját. Az esemény középpontjában a népi kézművesség innovációs - gazdasági lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület konferenciáján számos népi iparművész, pedagógus jelent meg. A rendezvényt hagyományosan minden év novemberében tartják. A konferencia célja, mint mindig a népi kézművesség valamilyen oldalról való bemutatása. De idén mit is vizsgált az egyesület?

A délutáni programokon az úgynevezett szociokulturális tevékenység vizsgálatára került sor. Nagyon sok gyakorlat létezik a megyében, ahol a népi kézművesség eszköz, ahhoz, hogy beinduljon egy tevékenység, ami a közösséget is erősíti, és kultúrát teremt a településen. Számos példa felsorakoztatása mellett az egyesület elnöke kiemelte, hogy a hímzés területén nagyon sikeres a szerbhímzés, amit az is bizonyít, hogy Szerbiából is vannak megrendeléseik.

Bemutatkozó látogatást tettek Békéscsabán Kína egyik fejlődő régiója, Ninghai megye tartományi politikusai és gazdasági vezetői. A lehetséges együttműködésben mindkét fél a virágzó gazdasági kapcsolatot látja.