mezőberény

Kutattak, mentettek, épületromokat bontottak, közben pedig az együttműködést és a közös problémamegoldást is gyakorolták a járási- és települési mentőcsoportok Mezőberényben.

Összevont törzsvezetési- és terepgyakorlatot tartottak a megyei- és járási mentőcsoportok Mezőberényben. A különböző gyakorlati elemeket hat helyszínen, 110 speciális szaktudással rendelkező önkéntes hajtotta végre a katasztrófavédelem hivatásos tisztjeivel. A gyakorlatok között szerepelt a többi között épületrom bontása, eltűnt személyek utáni területkutatás drónok segítségével, vízszennyezési feladatok, valamint úszófal építése is.

A gyakorlat célja, hogy a mentőszervezetek tagjai bővítsék tudásukat és tapasztalatot szerezzenek a rendkívüli időjárási jelenségek, viharok utáni kárelhárításról, valamint fejlesszék az együttműködést a hivatásos erőkkel és a többi mentőszervezettel és társszervezetekkel.

A gyakorlatot Haskó György tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese megfeleltre értékelte.

Idén is megrendezték Mezőberényben a Polgárőrök Közlekedési Megyei Versenyét, ahol nyolc kapitányság polgárőrei versenyezhettek. A megmérettetés résztvevői közül az első és a második helyezett indulhat az országos versenyen.

Immár 14. alkalommal rendezték meg Mezőberényben a polgárőrök közlekedésbiztonsági versenyét. A verseny célja, hogy a polgárőrök felfrissítsék közlekedési ismereteiket, így a megmérettetésen a versenyzők elméleti feladatokat és tesztet oldottak meg, ezután pedig a gyakorlatban, egy erre a célra kialakított pályán is próbára tették ügyességüket. A verseny felmenő rendszerben működik, tehát nyolc kapitányságról juthattak a polgárőrök a megyei versenybe. A rendszert Tusák Tamás, a megyei polgárőr szövetség elnökhelyettese ismertette.

Az elnökhelyettes elmondása szerint a szarvasi polgárőrök már többször is továbbjutottak az országos versenyre és bízik benne, hogy ez idén sem lesz másképp.

Negyedik alkalommal rendezték meg a Dr. Fekete Nándor emléktortát Mezőberényben, ahol kiváló eredményt ért el az Előre korosztályos csapata.

A tragikus körülmények között 28 éves korában elhunyt orvosra, Dr. Fekete Nándorra emlékeztek Mezőberényben a negyedik Fekete Nándor futball emléktornán.

A rendezvényt Dankó Béla, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta az ilyen jellegű futballesemények fontosságát.

Az egész napos fociprogramon az ovisoktól kezdve, az alsósokon át, egészen a felső tagozatos diákokig minden korosztály pályára lépett.

Az emléktorán olyan nagy hagyománnyal rendelkező egyesületek utánpótlás csapatai is részt vettek, mint a Ferencváros vagy az Újpest. Természetesen a Békéscsabai Előre fiataljai sem hiányozhattak a mérkőzésekről. A csabai csapat számára sikerült a legjobban a torna, hiszen mind az előbb említett két budapesti csapatnál jobbak voltak és első helyen végeztek a kiválóan sikerült sportnapon.

Igazi karácsonyi mesedarabbal segítette az ünnepekre hangolódást a Fénysugár Bábcsoport. Az amatőr bábosok a mezőberényi TÍZVÁROS Alapítvány alkalmazásában igyekeznek a régió településein hozzájárulni a legkisebbek vidám mindennapjaihoz.

A Mezőberényben működő TÍZVÁROS Alapítvány 2008 óta dolgozik azon, hogy megrekedt emberi életek megváltozzanak, sorsok jobbra forduljanak és a jövő más legyen. Az alapítvány a legkisebbek mindennapi életét is szeretné szebbé varázsolni, ezért támogatja a Fénysugár Bábcsoport működését, mely mesedarabjaival igyekszik előadásról-előadásra pozitív üzeneteket juttatni az apróságoknak.

A Fénysugár Bábcsoport történetének kezdete olyan lelkes amatőr bábosokhoz kötődik, akik először csak saját gyermekeik szórakoztatására készítettek előadásokat. Később, a baráti társaság több tagja is csatlakozott az előadások megvalósításához, melynek eredményeképp mára már a helyi közönség is megismerhette munkásságukat.

A mezőberényi piactéren mutatta be a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hogy az ünnepek alatt egy apró figyelmetlenség is mekkora kárt tud okozni. Egy nagyobb konténerben kialakított szobát alig két perc alatt leptek el a lángok.

Mára már hagyománnyá vált az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által rendezett „Lakástűz egy konténerben” című rendezvény. A program célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét az adventi és karácsonyi időszakban a nyílt lángú világító eszközök, gyertyák és a karácsonyfán elhelyezett csillagszórók veszélyeire.

Manapság egyre kevesebb karácsonyfatűzhöz riasztják a tűzoltókat, mint az elmúlt években. Az adventi, karácsonyi időszakban általában a csillagszórók és az adventi koszorúk okozzák a lakástüzeket.

A bemutatón nem csak a karácsonyfatűzre hívták fel a figyelmet, hanem a konyhákban előforduló tűzre is, amikor is az emberek a tűzhelyen felejtik az ételt.

Második alkalommal rendezte meg a Civil napokat a Civil Szervezetek Szövetsége. A Nyeregben Alapítvány mezőberényi lovas tanyáján mindenki számára kínáltak programokat. 

 

A Civil Szervezetek Szövetségéhez az évek során egyre többen csatlakoztak a környékbeli megyékből is, így már több mint 130 civil szervezet tagja a szövetségnek. Az elnökség minden évben különböző programokat szervez, melyre nem csak a tagokat, hanem más érdeklődőt is szeretettel várnak. Ilyen volt például a Civil napok is.

 

„Idén Mezőberényben rendezték meg a Civil napokat, ahol íjászattal, lovaglással és különböző közösségi programokkal várták az érdeklődőket.”

 

A rendezvény célja az volt, hogy a tagok barátságot kössenek, megismerjék, valamint megosszák egymással tapasztalatikat - így a szervezetek sokat tanulhatnak és fejlődhetnek.

 

Gólya Pál

elnök

Civil Szervezetek Szövetsége

 

Idén is Mezőberényben gyűlt össze a hazai vadászélet színe-java, méghozzá a 25. Országos Vadásznapon. Az ország minden pontjáról érkeztek vadászok, a megnyitón pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott beszédet.

 

A több ezer érdeklődő számára, trófeakiállítással, különböző bemutatóval, valamit vadhúsfőző versennyel készültek a szervezők.   Békés megyében közel háromezer sport és hivatásos vadász tevékenykedik. A térségben zajló vadászati és vadgazdálkodási tevékenység évek óta egyre jobb és jobb eredményeket mutat. A 25. országos Vadásznap megnyitóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a vadászok számára kedvező - már életbelépett törvénymódosításról beszélt.

 

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettes

 

Negyedik alkalommal rendezték meg a kisvárosi futóversenyt Mezőberényben, a Berényi Napok egyik programjaként. A rendezvényre évről-évre egyre többen jönnek el, ez pedig azt mutatja, hogy a futás egyre népszerűbb nemcsak Békés megyében, de Mezőberényben is.

 

4 évvel ezelőtt született meg az az ötlet, hogy érdemes lenne egy kisvárosi futóversenyt rendezni Mezőberényben. Azóta is egyre nagyobb létszámban érkeznek a futók az ország különböző pontjairól. A maratoni távon 10-en indultak, az 5, 10, 15 km-es és félmaraton távon pedig több, mint 130-an álltak rajthoz.

 

Restyán Éva

futónagykövet

Mezőberény

 

„Mezőberényben van egy futókör és ezt mi kitaláltuk, hogy ez egy kisvárosi kör, az a neve. Ez úgy adódik össze, hogy egy két km-es szakaszon kimegy a városból, a 3 km pedig bent a városban, aszfalton, kövesúton vezet végig.”

 

A mostani rendezvényen - a tavalyi 27-el szemben - 36 gyermek indult, ebből is látszik, hogy a fiatalok körében is nagyobb érdeklődés mutatkozik a futás iránt.

 

A hét végén tartották meg a 28. Nemzetközi és Országos Origami Találkozót Mezőberényen. A jeles eseményre Lengyelországból és az Egyesült Államokból is érkeztek vendégek.

 

A mezőberényi Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ adott otthont a 28. Nemzetközi és Országos Origami Találkozónak. Az eseményen részt vett a magyar origamizók legjava, akik bemutatták az érdeklődőknek a papírhajtogatásban rejlő lehetőségeket, új technikákat és a vállalkozó szellemű látogatók maguk is kipróbálhatták az origami művészetét. Lengyelországból és az Amerikai Egyesült Államokból érkeztek vendégek, hogy népszerűsítsék ezt a nagy múltra visszatekintő művészeti formát.

 

Fábián Zsolt

alelnök

Magyar Origami Kör

 

„A mai napon kezdődik el… aki megunta az origamizást.”

 

Mezőberény már második alkalommal adott otthont az Országos Origami Találkozónak – 1995-ben 40.000 papírdarut gyűjtöttek össze és küldték el Hirosimába, az atomtámadás 50. évfordulójára.

 

Békéscsaba, Gyula és Mezőberény rendezi idén a III. Korcsoportos Összevont Labdajáték Diákolimpia országos döntőjét. A négy napos rendezvényre 68 csapat érkezik az ország minden tájáról.

Oldalak