rendezvénysorozat

„Mindenki, aki CSABAI!” Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulójára emlékezünk, éppen ezért a város egy nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepli a kerek évfordulót. Az emlékév már április 28-án elkezdődött és egészen az év végéig tart majd.

A leghíresebb szlovák betyár, Juraj Jánošík egy jellegzetes, Terhely nevű faluban született. Noha sorsát legendák és mondák is tarkítják, mégis valóságos hőse a szlovák történelemnek. Ő volt a szegények igazságos védelmezője. Az Országos Szlovák Önkormányzat ebben az évben a 300 éve újratelepült Békéscsabán szervezte meg az immáron huszonkettedik Magyarországi Szlovákok Napját.

A beszédeket követően ünnepélyesen átadták a Jánošik köztéri szobrot a békéscsabai Szlovák Kultúra Háza udvarán. A szlovák naphoz kapcsolódóan a Városháza dísztermében mutatta be a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete a „Fejezetek a békéscsabai szlovákok múltjából és jelenéből” című könyvet. A kötet tanulmányai 9 fejezetbe vannak rendezve.

A Doni Emléktúrát már 18. alkalommal szervezi meg a Magyar Tartalékosok Szövetsége. A tavalyi évben a MATASZ Békés Megyei Szervezete is csatlakozott az országos rendezvénysorozathoz. Megyénkben második alkalommal menetelnek hősi halottaink emlékére.

A magyar hadtörténet egyik leggyászosabb napja 1943. január 12-e. A Don-kanyarnál a Vörös Hadsereg támadást indított a Magyar Királyi 2. Honvédi hadsereg ellen, akik jelentős túlerővel és haditechnikai fölénnyel találták szembe magukat. A harc következtében a 200 ezres fővel rendelkező magyar hadseregből 120 ezer fő sosem térhetett haza családjához a zord orosz télből. 

A megemlékezések sora január 11-én, Tótkomlóson kezdődik, majd innen mennek a Csongrád megyei Nagymágocsra, az emléktúra ténylegesen onnan indul másnap. Nagymágocsról 12-én Árpádhalomra mennek, aztán 13-án Gádorost, utána pedig Orosháza-Szentetornyát veszik célba. Minden helyszínen koszorúzást és megemlékezéseket tartanak.

Idén már 88. alkalommal tartják meg az ország számos pontján az Ünnepi Könyvhét rendezvénysorozatot, melyhez Békéscsaba ebben az évben is csatlakozott.

Immár 18. alkalommal rendezték meg a „dobozi szüret” rendezvénysorozatot, melynek keretein belül a dobozi posta jubileumi ünnepét is megtartották. A rendezvény számos érdekes eseményt tartogatott az érdeklődők számára.

A dobozi posta 150. évfordulóját ünnepelték szombaton. A jubileumi eseményt szakadó esőben tartották, de a lakosság kedvét így sem vette el az ünnepségtől. A dobozi postáról 1865-től kezdve vannak írásos feljegyzések, melyek az intézmény megalakulásával kapcsolatosak. A jegyzetekből az is kiderül, hogy a postamesterek hosszú évekig voltak a pozíciójukban. Jelenleg a postán 6-an dolgoznak és abból három kézbesítő. A Széchy Tamás Emlékházban tartották az évfordulót, mely hosszú évekig volt a posta épülete.

- A meg alakulásától kezdve ebben működöt a posta. 2007-től egy új épületben innen harmadik háznyira működik most jelenleg az új postahivatal és sikerült egy pályázati forrásból az épületet fel újítanunk és egy emlékházat egy Széchy Emlékházat és alkotóházat kialakítanunk. - mondta el Köves Mihály, Doboz polgármestere

Az évfordulóra emlékezve indítanak rendezvénysorozatot Békéscsabán.

A szervezők szeptember közepétől kezdődően számos programmal, kiállítással és pályázattal szeretnék felhívni a figyelmet az első világégés eseményeire. Többek között lesz makettkiállítás, katonai haditorna és vetélkedő, valamint számos előadás és ismertető is elhangzik majd a katonai pályáról.

A programok szervezésébe több szervezet is bekapcsolódik úgy, mint a Fegyveres Erők Klubja, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Békés Megyei Szervezete, valamint a Munkácsy Mihály Múzeum. A rendezvény elsősorban a fiatalokat kívánja bevonni a programokba, így az önkormányzat több pályázatot is meghirdetett a diákok körében, melyek a város honlapján a pályázatok menüben találhatók meg.

Szerkesztő: Balázs Anett

Operatőr: Benke Éva