Várszínház

Tegnap kezdődött meg a 14. Shakesapeare Fesztivál a Gyulai Várszínházban. Az egy hétig tartó rendezvénysorozaton a Hamlet lesz a középpontban. Drámafeldolgozások, filmek, szakmai konferencia és workshop várja az érdeklődőket.

Sajtótájékoztatón mutatták be az idei nemzetközi Shakespeare Fesztivál programjait. A hét első napjával kezdődő programok sorát egy fotókiállítás nyitja meg. A hűvös, szeszélyes időjárás sem szegheti kedvét az érdeklődőknek: az esti Tószínpadra tervezett előadást már a Kamareaterembe hírdették meg. Az olasz társulat előadását Shakespeare Vihar című drámája inspirálta.

Az előadásban a Shakespeare drámák szenvednek hajótörtést, majd Prospero szigetére kerülve keverednek különböző kalandokba. A héten több más nemzetközi produkciót is láthatunk.

A hét végén a Gyulai Várszínház, az Aradi Kamara- és a Klasszikus Színház közös bemutatóját láthatjuk: Tom Stoppard Hamlet parafrázisát állítják színpadra. A látványos, nemzetközi produkció főszereplője két csabai színművész lesz: tege Antal és Gulyás Attila.

Vasárnap este elkezdődött a Gyulai Várszínház 55. évada. Augusztus közepéig mintegy 70 előadással várják az érdeklődőket több helyszínen.

Az ünnepélyes megnyitón Krucsainé Herter Anikó, kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Dr. Kovács József, országgyűlési képviselő, Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere valamint Dr. Elek Tibor, a gyulai Várszínház ügyvezetője mondott köszöntőbeszédet, mely után a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójával, a Körhintával kezdődött meg vasárnap este a Gyulai Várszínház 55. évada.

A programsorozat Székely János erdélyi író, költő, drámaíró életművéből válogatva folytatódik tovább. A Caligula helytartója című drámáját éppen 40 évvel az egykori gyulai ősbemutató után tűzte műsorára ismét a színház. Most Szász János rendezésében láthatjuk színpadra állítva ezt a művet, mely az egyéni érdek, a közösségi érdek, a hatalom viszonyát járja körbe.

Gedeon József tiszteletére avattak emléktáblát Gyulán. A Várszínház korábbi igazgatója tavaly novemberben hunyt el, nevéhez fűződik többek között a Gyulai Vár Jazz Fesztivál és a Shakespeare Fesztivál is.

Gedeon József 1956-ban született Gyulán. 17 évesen dolgozott először a Gyulai Várszínházban: a történelmi hangulatot fokozó fáklyás alabárdosok egyike volt. 1973-tól statisztaként több helyen is színpadra kerülhetett. Ekkor ejtette rabul a színház világa. 1995-ben pályázat útján került a Gyulai Várszínház élére. Vezetése alatt a nyári évad hathetes összművészeti fesztivállá, új színházi bemutatókkal és vendégelőadásokkal bővült. Gedeon József 2016. november 25-én hunyt el. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója egy személyes történettel emlékezett vissza a Várszínház igazgatójára, amikor is az Ember tragédiája című darab bemutatása során termőföldre volt szüksége.

A Gyulai Várszínház és a Maladype Színház közösen mutatja be az Összművészeti Fesztivál idei utolsó előadását a Csongor és Tündét.

 

A Gyulai Várszínházban 1964 óta rendeznek programokat, mely az elmúlt húsz évben a tavaly elhunyt Gedeon József vezetésével egy Összművészeti fesztivállá nőtte ki magát. A hathetes nyári rendezvény alatt 3-4 új színházi bemutatót tartanak, vendégelőadókat hívnak, valamint különböző zenei stílusú fesztiválokat szerveznek az érdeklődőknek.

 

Varga Mariann

megbízott ügyvezető

Várszínház

 

„Az előtte lévő időszakban elsősorban történelmi drámák bemutatására szorítkozott a program, illetve komolyzenei koncerteket, operákat mutattak be és így az elmúlt húsz évben ez odáig fejlődött, hogy van jazz fesztivál, blues fesztivál, 2005 óta Shakespeare fesztivál és így egy teljes összművészeti jelleget nyert.”