Csanádapáca

Immár 12. alkalommal rendezték meg a Kakasfesztivált Csanádapácán.  A 3 napos programsorozat fő attrakciója természetesen most is a kakaspörkölt-főző verseny volt.

Mára már hagyománnyá nőtte ki magát az a gasztro-kulturális rendezvénysorozat, melyet minden évben megrendeznek Csanádapácán. A Kakasfesztivál fő célja a turisztikai vonzerő fejlesztése a településen, valamint hogy mind a helyieknek, mind pedig a messzebbről érkezőknek élvezetes kikapcsolódást nyújtson. A Kakasfesztivál minden évben széles programkínálattal és országos hírnevű művészekkel várja a szórakozni vágyókat.

A számos versenyző sokféle módon készítette el a szárnyas pörköltet. Volt, aki a hagyományos módszerre esküszik, de volt olyan is, aki különböző praktikákat is bevetett annak érdekében, hogy ő legyen a főzőverseny nyertese.

Az elkészült pörkölteket egy 8 főből álló zsűri pontozta többféle kritérium alapján, a kinézettől kezdve, a sűrűségen át, egészen az apró részletekig. Azt is megtudtuk, milyen egy jó kakaspörkölt.

Idén már 11. alkalommal rendezték meg a Kakasfesztivált Csanádapácán.  A 3 napos programsorozat fő attrakciója természetesen most is a Kakaspörkölt-főző verseny volt.

 

A csanádapácai iskola udvarán nagy volt a sürgés-forgás, hiszen készültek a finomabbnál-finomabb kakaspörköltek. Külsőre mind egyforma, de mégis - ahogy a mondás tartja - ahány ház, annyi szokás-, az elkészült ételek íz világa más és más. Van, aki több erős paprikával szereti, van, aki sok hagymával - minden bogrács egy új íz és illatélménnyel gazdagítja a fesztivált. Az egyik rutinos pörköltfőző, Kiszely János inkább a csípősebb ízeket kedveli és a hagyományos kakaspörköltet részesíti előnyben.

 

Kiszely János

 

„Én olyan fűszereket használok, csak ami kimondottan hagyma fokhagyma és köménymag és a végén a piros darált őrölt paprika és mindig csípősre szeretem készíteni, tehát legyen benne egy kis pikáns íze. Azon fölül még van egy titka neki, hogy lassú tűzön köll. A kakason látom, hogy fiatal vagy öreg és utána tudom, hogy mennyire kell lassítani vagy gyorsítani a pörköltfőzést.”