főzés

A nyári meleget és a friss tápanyagokat a baktériumok is kedvelik, ezért fokozottan ügyelnünk kell a főzés és tárolás körüli higiéniára. A nagy melegben gyorsabban romolhat meg az étel, ezért nem szabad félvállról vennünk az élelmiszer-biztonsági rendszabályokat.

A nyári nagy melegben a legfontosabb a folyadékpótlás. Ilyenkor mindenki inkább a hideg ételeket és italokat választja, a szakemberek elmondása szerint pedig főként meleg, zöld teát kellene fogyasztanunk, mert a hűsítő ital izzadtság formájában gyorsan távozik a szervezetből. Vozár Márton, az egyik békéscsabai étterem tulajdonosa stábunknak elmondta, hogy ebben a nagy hőségben milyen ételeket és italokat érdemes fogyasztanunk.

Látványos fogathajtó versennyel indult a 14.  Kondorosi Betyárnapok. A kétnapos fesztiválon természetesen a betyárvilág közkedvelt ételeit is megismerhették azok, akik kilátogattak.

A program nyitányaként Dankó Béla országgyűlési képviselő köszöntötte az idelátogatókat, aki maga is hintón érkezett. A város polgármestere büszke arra, hogy minden évben színes programkínálattal várják az itt élőket és a vendégeket is. A két napos betyárkodás helyszínéül a nemrégiben épült lovas sportpálya szolgált. 

-A Legendák Földje alapítványunk – kondorosi alapítványunk és az önkormányzat összefogásával valósulhatott meg ezt a létesítmény. Ez része annak a programnak, amelyet itt Kondoroson jó néhány éve elkezdtünk, amelyben igyekszünk minél több és minél színvonalasabb sportlétesítményt létrehozni és a meglévőeket felújítani, rendbe tenni. Megújult a sportcsarnokunk, sportpályánk, műfüves labdarúgó pályát építettünk, teniszpályát építettünk, vívócsarnokot adtunk át és most átadásra kerülhetett ez a fogathajtó pálya is, lovas pálya is- elmondta Dankó Béla, Kondoros polgármestere.

Csülök minden mennyiségben. Megkezdődött a 14. Sörfesztivál és Csülökparádé, amelynek első napján civil szervezetek ragadtak fakanalat, hogy megmutassák a főzőtudományukat.

 

Összesen 10 civil szervezet nevezett be a főzőversenyre. A csapatok hősiesen szeletelték a hozzávalókat a rekkenő hőségben, melyre a bogrács alatt lobogó tűz is rásegített. A 100 lábú Egyesület szerint a jó pörkölt egyik titka, hogy tilos az ételízesítő használata, de a versenyen nem csak a gasztronómiai élvezetek számítanak.

Málna, egres, fehér szeder és meggy. Az egyik asztalon ilyen gyümölcsöket láthattunk, de megtudtuk, hogy ezek csak a díszítéshez kellenek. Egy hatalmas sonka és mellé 5 kg-os kenyér, a Magyar Gasztronómiai Egyesület is kitett magáért a megmérettetésen.

Az egyesület tavaly alakult, melynek tagjai szerint a fesztivál remek lehetőséget ad a gasztronómiai hagyományok ápolására és terjesztésére.