tájékoztató

Járványvédelmi vadászképzésen vettek részt Békés megye vadászai, melyen a vaddisznókat érintő társas vadászat járványügyi szabályairól kaptak tájékoztatást.

A vaddisznó társas vadászat járványügyi szabályaival kapcsolatban tartott járványvédelmi vadászképzést és vizsgát a Békés Megyei Vadászszövetség a Békés Megyei Kormányhivatal együttműködésével. A hivatásos- és sportvadászoknak szóló képzés egy olyan vírus miatt lett megszervezve, amely nemrég ütötte fel a fejét a hazai vaddisznóállományban.

Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, nem jelent veszélyt az egészségre, sem az állatokkal való érintkezés, sem a vírus által fertőzött élelmiszer elfogyasztása - hangsúlyozta a Nébih. A vírus csak a vaddisznókat és a házi sertéseket betegíti meg, de rendkívül ellenálló. Jelenleg nem létezik ellene hatékony vakcina, ezért a legfontosabb a megelőzés, hiszen a vírus elterjedése komoly gazdasági és ökológiai károkat okozhat.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a közműszolgáltatásokkal és a közműcsatlakozással kapcsolatos tudnivalókat, kiadványsorozatban ismerteti, melynek címe „Panasza van? Segítünk!”.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tavaly kezdte el terjeszteni azt a kiadványsorozatot, amely segít az embereknek a problémáikat megválaszolni, illetve, hogy milyen teendőik vannak egy-egy esetben. Az első füzet tartalmazta, hogy milyen lehetősége van a fagyasztónak, ha a szolgáltatójával valamilyen vitás helyzetbe kerül, a második foglalkozott a villanyáram és a földgázlopás kérdésével. A tavalyi két füzet a felhasználóváltás és a védendő fogyasztói státusszal kapcsolatos tudnivalókat taglalja, míg idén a közműszolgáltatásról és a közműcsatlakozásról kaphatunk bővebb információkat.

A kiadványokat különböző szűrések alapján készítették el, így azokat a leggyakoribb kérdéseket tartalmazza, amelyekkel a Magyar Energetika és Közmű-szabályozási Hivatal központi ügyfélszolgálatát megkeresik.

Színes programok várták a középiskolás diákokat a Felvételizők Napján Békéscsabán. A nap keretében a Szent István Egyetem Békés megyei campusai tartottak részletes tájékoztatókat a 2018-as felvételi eljárásról.

A rendezvény célja, hogy a felvételizők tájékoztatást kapjanak arról, hogy mit kínál a békéscsabai-, illetve a szarvasi campus a felsőoktatásban. A Felvételizők Napján a középiskolás diákok feltehették kérdéseiket az egyetemmel kapcsolatban, valamint ezek mellett rengeteg színes és érdekes program is várta őket.

A rendezvényen résztvevő fiatalok között volt olyan is, aki még nem igazán tudta eldönteni, hogy hol szeretne továbbtanulni a középiskola után.

A fiatalok között akadt olyan is, aki már célirányosan ment oda egy adott szak asztalához, hiszen már rég eldöntötte, hogy milyen szakon szeretne továbbtanulni.

A megyei vállalkozások részére szervezett  tájékoztatót a Békés Megyei Iparkamara annak érdekében, hogy a cégek képviselői információkat szerezzenek a 2018-as adóváltozásokkal kapcsolatban.

A nyugati országok között több olyan nemzet is van, ahol az adóhivatalok a legjobban kedvelt hivatali szervek az állampolgárok körében. Magyarországon nem ez a jellemző, ezért a NAV 2016-ban úgy döntött, hogy komoly változásokat eszközöl a hivatal felfogásában.

Ez a tendencia a számokból is jól látszik, ugyanis 2017-ben országos szinten 609 milliárd forinttal több adót sikerült realizálnia a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak, mint a korábbi évben. A tájékoztatón Dr. Kovács Tamás rövid tájékoztatója után, Dr. Ráfi Péter, a NAV Békés Megyei ügyfélkapcsolati osztályának vezetője és Nagyné Sztán Ilona ügyfélkapcsolati sajtóreferens az aktuális adóváltozásokról tartott előadást.

A társasházak tűzvédelmi kérdéseiről tartott tájékoztatót a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Ez volt az egyik eleme annak az országos lakástűz-megelőzési programnak, mely egy három napos tájékoztató akciót is magába foglal.

Lehet-e bútort, kerékpárt, motorkerékpárt, virágot tárolni a lépcsőházban és a folyósón? Miért fontos a Tűzvédelmi házirend, és milyen előírások vonatkoznak rá? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tisztáznak a katasztrófavédelem munkatársai azokkal, akik közvetlenül hozzájuk fordulnak egy három napos akció keretében.

A társasházak közlekedőin történő tárolás megítéléséhez elsődlegesen azt szükséges tisztázni, hogy a közlekedő a társasház kiürítési számításakor menekülési útvonalként vették-e figyelembe, vagy csupán közlekedési területként.