Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

tájékoztató

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatót tartott, melyen értékelték a mezőgazdaság és agrárium 2019-es évét, beszámoltak az agrártárca rövid és hosszú távú terveiről, valamint a jövő kihívásairól.

Tájékoztatót tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezete. A kamara éves tevékenységéről, a 2019-es év termés-betakarításáról és a jövőbeni innovációról esett szó.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója Dr. Gyuricza Csaba kiemelte, jelenleg hazánkban 90-95 ezer hektáros terület öntözhető, a következő 15 évben ezt meg kell háromszorozni. A klímaváltozás érzékenyen érinti hazánkat, így a kormány is milliárdokkal segíti az öntözésfejlesztést.

A 2019-es év elején kevés csapadék hullott, ezért a termények fejlődése sem indult be a megszokott ütemben. Egészen április közepéig kellett várni a megfelelő eső mennyiségre, a többi között ezt a problémát is ismertette, Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke.

A TSZSZ vagyis a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv hatékony segítség az építőipari tartozások rendezéséhez. Ezzel a jelmondattal tartott a vállalkozóknak ingyenes tájékoztató előadást a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A Kereskedelmi és Iparkamara működteti a Teljesítésigazolási Szakértői Szervet melynek létrehozását egy 2013-as törvény rendelte el. Két fő céljuk van, az egyik az építés területén résztvevő beruházók, megrendelők, tervezők, kivitelezők közötti elszámolási vitáknak a rendezése, a másik pedig a közbeszerzések keretében megvalósuló létesítmények valós piaci árának meghatározása. Szabados Béla igazságügyi szakértő beszélt arról, mennyien fordulnak segítségkéréssel a szervhez.

Aki kérelmet szeretne benyújtani, tisztában kell lennie az alapvető követelményekkel.

A jégkármérséklő rendszer hatékonyságáról tartott tájékoztatót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium. Az eseményen értékelték a rendszer eddigi működését, valamint hatékonyságát.

Az Országos jégkármérséklő már két éve nyújt védelmet hazánknak. Ami egy olyan időjárás befolyásoló rendszer, amelyet a mezőgazdasági területeken okozott jégkárok csökkentésére hoztak létre hazai, illetve uniós forrásból.  De hogyan működik ez a jégkármérséklő rendszer?

A szolgáltatást megyénkben Gyomaendrődön, Szeghalmon, Gyulán, Szarvason, Békésen, Sarkadon, Békéscsabán, Orosházán, valamint Mezőkovácsházán volt szükséges kiépíteni. A szakemberek beszámolója alapján elmondható, hogy a rendszer jól vizsgázott.

"A gazdák számára mi a tétje az európai uniós választásnak" címmel tartottak tájékoztatót Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Európa egyik leggyorsabban fejlődő mezőgazdasága a magyar, a kormány pedig a gazdákkal közösen sikereket ér el - hangzott el azon a tájékoztatón, melyet "A gazdák számára mi a tétje az európai uniós választásnak" címmel tartottak Békéscsabán. Elhangzott az is, hogy az export megduplázódott, a termelékenység pedig javult. Mindez az Európai Unió közös agrárpolitikájának is köszönhető, ezért fontos, hogy a következő hét évben is legyen. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy ez a tervezett csökkentés országos szinten félmillió családot érint.

Az Európai Unió az agráriumra fordítható forrásokat 20%-kal csökkentené, hogy a pénzt migrációra és határvédelemre fordítsa. Ezért a magyar gazdák védelme érdekében a MAGOSZ és az agrárkamara egy petíciót indított el, melyet már több mint 150 ezren írták alá.

Járványvédelmi vadászképzésen vettek részt Békés megye vadászai, melyen a vaddisznókat érintő társas vadászat járványügyi szabályairól kaptak tájékoztatást.

A vaddisznó társas vadászat járványügyi szabályaival kapcsolatban tartott járványvédelmi vadászképzést és vizsgát a Békés Megyei Vadászszövetség a Békés Megyei Kormányhivatal együttműködésével. A hivatásos- és sportvadászoknak szóló képzés egy olyan vírus miatt lett megszervezve, amely nemrég ütötte fel a fejét a hazai vaddisznóállományban.

Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, nem jelent veszélyt az egészségre, sem az állatokkal való érintkezés, sem a vírus által fertőzött élelmiszer elfogyasztása - hangsúlyozta a Nébih. A vírus csak a vaddisznókat és a házi sertéseket betegíti meg, de rendkívül ellenálló. Jelenleg nem létezik ellene hatékony vakcina, ezért a legfontosabb a megelőzés, hiszen a vírus elterjedése komoly gazdasági és ökológiai károkat okozhat.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a közműszolgáltatásokkal és a közműcsatlakozással kapcsolatos tudnivalókat, kiadványsorozatban ismerteti, melynek címe „Panasza van? Segítünk!”.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tavaly kezdte el terjeszteni azt a kiadványsorozatot, amely segít az embereknek a problémáikat megválaszolni, illetve, hogy milyen teendőik vannak egy-egy esetben. Az első füzet tartalmazta, hogy milyen lehetősége van a fagyasztónak, ha a szolgáltatójával valamilyen vitás helyzetbe kerül, a második foglalkozott a villanyáram és a földgázlopás kérdésével. A tavalyi két füzet a felhasználóváltás és a védendő fogyasztói státusszal kapcsolatos tudnivalókat taglalja, míg idén a közműszolgáltatásról és a közműcsatlakozásról kaphatunk bővebb információkat.

A kiadványokat különböző szűrések alapján készítették el, így azokat a leggyakoribb kérdéseket tartalmazza, amelyekkel a Magyar Energetika és Közmű-szabályozási Hivatal központi ügyfélszolgálatát megkeresik.

Színes programok várták a középiskolás diákokat a Felvételizők Napján Békéscsabán. A nap keretében a Szent István Egyetem Békés megyei campusai tartottak részletes tájékoztatókat a 2018-as felvételi eljárásról.

A rendezvény célja, hogy a felvételizők tájékoztatást kapjanak arról, hogy mit kínál a békéscsabai-, illetve a szarvasi campus a felsőoktatásban. A Felvételizők Napján a középiskolás diákok feltehették kérdéseiket az egyetemmel kapcsolatban, valamint ezek mellett rengeteg színes és érdekes program is várta őket.

A rendezvényen résztvevő fiatalok között volt olyan is, aki még nem igazán tudta eldönteni, hogy hol szeretne továbbtanulni a középiskola után.

A fiatalok között akadt olyan is, aki már célirányosan ment oda egy adott szak asztalához, hiszen már rég eldöntötte, hogy milyen szakon szeretne továbbtanulni.

A megyei vállalkozások részére szervezett  tájékoztatót a Békés Megyei Iparkamara annak érdekében, hogy a cégek képviselői információkat szerezzenek a 2018-as adóváltozásokkal kapcsolatban.

A nyugati országok között több olyan nemzet is van, ahol az adóhivatalok a legjobban kedvelt hivatali szervek az állampolgárok körében. Magyarországon nem ez a jellemző, ezért a NAV 2016-ban úgy döntött, hogy komoly változásokat eszközöl a hivatal felfogásában.

Ez a tendencia a számokból is jól látszik, ugyanis 2017-ben országos szinten 609 milliárd forinttal több adót sikerült realizálnia a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak, mint a korábbi évben. A tájékoztatón Dr. Kovács Tamás rövid tájékoztatója után, Dr. Ráfi Péter, a NAV Békés Megyei ügyfélkapcsolati osztályának vezetője és Nagyné Sztán Ilona ügyfélkapcsolati sajtóreferens az aktuális adóváltozásokról tartott előadást.

A társasházak tűzvédelmi kérdéseiről tartott tájékoztatót a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Ez volt az egyik eleme annak az országos lakástűz-megelőzési programnak, mely egy három napos tájékoztató akciót is magába foglal.

Lehet-e bútort, kerékpárt, motorkerékpárt, virágot tárolni a lépcsőházban és a folyósón? Miért fontos a Tűzvédelmi házirend, és milyen előírások vonatkoznak rá? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tisztáznak a katasztrófavédelem munkatársai azokkal, akik közvetlenül hozzájuk fordulnak egy három napos akció keretében.

A társasházak közlekedőin történő tárolás megítéléséhez elsődlegesen azt szükséges tisztázni, hogy a közlekedő a társasház kiürítési számításakor menekülési útvonalként vették-e figyelembe, vagy csupán közlekedési területként.