25. alkalom

Az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság 25. alkalommal hirdette meg a „Biztonságos közlekedés gyermekszemmel” című rajzpályázatot. Idén 473 pályamunkát értékelt a zsűri.

A Békés megyei Baleset-megelőzési Bizottság idén is csatlakozott Az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság által kiírt rajzpályázathoz. A legjobb, legötletesebb alkotásokból a Békéscsabai Rendőrkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága kiállítást rendezett, melynek megnyitóján díjazták a rajzok készítőit. A pályázat részleteiről Kutyik Margit rendőrhadnagy tájékoztatotta a Csaba Tv-t.

A rajzokat a gyerekek bármilyen technikával elkészíthették. Lehetett festeni, ceruzával vagy zsírkrétával rajzolni, illetve ragasztani is. A pályázatra ötletesnél-ötletesebb rajzok érkeztek.

A beérkezett pályamunkák alapján látszik, hogy a gyermekek érdeklődnek a közlekedés iránt és ismerik a biztonságos közlekedés legfontosabb szabályait. A rajzok zsűrizésének egy fő szempontja volt.

Sorrendben már 25. alkalommal rendezték meg a Roma Gasztronómia Napját Békéscsabán. A rendezvény célja az volt, hogy bemutassák a roma gasztronómia jellegzetes ételeit és ízvilágát.

Roma népviseletek, roma fafaragások, autentikus táncok, nemzetiségi találkozó. 25. alkalommal szervezte meg Kovács Erzsébet, Békéscsaba Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke a Roma Gasztronómiai Napját. Minden évben roma ételspecialitásokat készítenek el a szervezők, ami pedig nem változik, az a töltött káposzta. Idén kézzel szaggatott túrós csuszát is kínáltak az érdeklődő ínyenceknek, a rendezvény különlegességeként pedig a speciális burgonyalevest kóstolhatták meg - velőrózsával tálalva.

A roma ételek elkészítését nem köti szigorú recept. Általában szabadon, az egyéni ízlés szerint főznek. A cigány gasztronómiának azért van néhány jellemzője, ilyen például, hogy sokszor túlzott fűszerezés jellemzi, hasonlóan a magyar paraszti ételekhez.

A roma kultúra szerves része a zene és a tánc szeretete.