Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

aratás

Befejeződtek a nyári aratási munkák Békés megyében. A termésátlagot a szélsőséges időjárás miatt idén nagy különbségek jellemezték.

Az idén nagy különbségek jellemezték a termésátlagot a megyében, az őszi búza hektáronként 3-8 tonna termést hozott. Észak-Békésben a termésátlag 0,5-1 tonnával jobb lett a sokévi átlagnál, ám a minősége gyengébb, mindössze 40-45 százaléka lett étkezési- vagy euro búza. Közép- és Dél-Békésben épp fordított a helyzet, ott a búza körülbelül 70 százaléka étkezési-, 30 százaléka pedig takarmány minőségű lett, a termésátlag viszont elmaradt a tavalyitól. A termés minőségét és mennyiségét a szélsőséges időjárás is nagyban befolyásolta.

A békés megyei gazdák ebben az évben a nyári aratási munkák után nem tudtak nagy nyereséget realizálni.

A kukoricának jót tett a szokatlan időjárás, ennek köszönhetően várhatóan már szeptemberben megkezdődhetnek a betakarítási munkálatok.

XXI. alkalommal rendezték meg Szarvason az Aratónapot. Az érdeklődők betekintést nyerhettek az aratás folyamatába, továbbá az idei év terméséből készült új kenyeret is megkóstolhatták.

XXI. alkalommal rendezték meg Szarvason az Aratónapot, ahol a délelőtt folyamán megismerkedhettek az érdeklődők az aratás folyamatával. A szervezők figyeltek arra, hogy legalább ezen a napon, de teljes egészében visszahozzák azt a hangulatot, amit egykori elődeink teremtettek meg, amikor az aratásra került a sor.

Az aratás szimbolikus esemény és több mint egy klasszikus munka, hiszen az egész éves munka lezárásaként is tekintünk rá. Egykor közösségi munkának számított, így az aratás során a gazdák minden munkája értelmét nyerte, hiszen ez azt jelentette, hogy a következő aratásig a mindennapi kenyér már biztosítva volt.

A fesztivál részeként Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, illetve Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is segédkezett az aratásban.

Az idei évben igen csak jó termést tudhatnak magukénak a mezőgazdasággal foglalkozók térségünkben, köszönhetően az Alföld eddigi kedvező időjárásának, illetve az elenyésző vadkárnak. A termés jó, bár ennek mégsem örülhetnek önfeledten a gazdálkodók.

A megye jó minőségű földjeinek és egészen kedvező időjárásának hála bőséges termést hozott az idei év. A szántóföldi növényekben sem okozott olyan nagy kárt a jégverés-, illetve a vad sem. A bő- és kármentes termés a napraforgón figyelhető meg a legjobban.

Békés megyében őszi búza 95 ezer hektáron termett és 5,2 tonnás lett a termésátlag, az őszi árpa  29 ezer hektáron termelődött, ott 5 tonnás átlaggal lehetett számolni, az őszi káposztarepce esetében pedig 17 ezer hektárt megközelítő terület nagyság volt és 3,2 tonna lett a termésátlaga. Jelenleg a betakarított növények tarlóinak a hántása folyik, illetve folyt, mert lassan most már a gazdák végére érnek ennek a munkának és várjuk a következő termésnek a betakarítását, ami a napraforgó lesz. - mondta el Adamcsik László

Címkék:

Július 29-én hivatalosan véget ért az aratás Békés megyében is. Az idei mutatók nem a legjobbak, kezdetben még bíztak abban, hogy elérhető az országos átlag, de az enyhe, csapadékszegény tél és a rágcsálók okozta kár megtizedelte a termést.

Az aratás befejezésével mindig illik leltárt vonni, főként Békés megyében, ahol szinte minden családot közvetlenül vagy közvetve érint a mezőgazdaság - kezdte az értékelést Dr. Kulcsár László. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke kiemelte, az idei eredményeket olyan körülmények befolyásolták, amelyek kivédhetetlen hátrányt okoztak.

- Rendkívül nagy rágcsálóinvázió indult a megye kultúrájára, de ez sajnos több megyét is jellemezte, amely miatt, nem egy területen teljesen letarolódtak a táblák és ez olyan nem várt károsodás, amely kivédhetetlen volt – fogalmazott Dr. Kulcsár László.

Címkék:

Békés megye egész területén dolgoznak a kombájnok. Az őszi árpa után a búza betakarítását végzik a viharsarki gazdák. Az elsődleges adatok alapján a májusi termésbecsléseket a csapadékhiány, a mezei pocok elszaporodása és a sárga rozsda betegség is nagyban átírta. 

Az árpa korai betakarítása után a szokásosnál két héttel korábban indult el az őszi búza aratása is. Az időjárás nem kedvez a Körösök völgyében a gazdáknak, ugyanis a folyamatos esőzések nehezítik a mezőgazdasági munkák végzését, a hőség pedig a termés minőségét rontja. A gazdák kihasználták a jó időt, a megye minden részében neki álltak a gabona betakarításának. 

Az őszi kalászos átlagtermése tavaly Békés megyében hektáronként közel 4,6 tonna volt, amelyhez képest az idei hozamok mintegy 20%-kal maradnak el. A learatott búza mennyisége olyan nagy szórást mutat, amelyre Békés megyében a termelők szerint évtizedek óta nem volt példa A terméskiesést az árpához hasonlóan a csapadékhiánnyal és a kártevők elszaporodásával magyarázzák.

Címkék:

A borsó és az árpa vágásával Békés megyében is megkezdődött az aratás. A betakarítás igaz még csak a főpróbájánál tart, de a gazdálkodók már most jelentős terméskiesésre számítanak. A Körösök völgyében sok helyen 30-40%-os a veszteség, de vannak olyan területek is ahol a kártevők 100%-os pusztítást végeztek.

A szokatlanul enyhe téli időjárásnak és a meleg tavasznak köszönhetően szépen telelt az őszi gabona, és jó ütemben haladtak a mezőgazdasági munkavégzésekkel a gazdák. A kalászosok korai érését a jó időben érkező csapadékmennyiség is befolyásolta, így a megszokottnál mintegy két héttel korábban kezdték meg a betakarítást Békés megyében. 

A Viharsarokban idén az árpát mintegy 15 500 hektárról takarítják be a termelők. A kedvező feltételek miatt a gazdálkodók egy jó termésátlaggal számoltak még tavasszal. 

Címkék:

Az idei évben a megszokottnál hamarabb indult az őszi árpa és a borsó vágása.

Megyénkben a gazdák az őszi kalászosok közül az árpát mintegy 15 ezer hektárról, a búzát pedig mintegy 101 ezer hektárról, takarítják majd be. Dr. Kulcsár Lászlótól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei Szervezetének elnökétől megtudtuk, hogy a jellemzően erős közepes termésátlag várható megyei szinten, de a megye északi részén gyengébbek, míg a déli részen erősebbek a termésátlagok. A NAK megyei elnöke elmondta a gabonakultúrákban a legnagyobb kártételt a mezei pocok okozta, jelenleg mintegy 20 ezer hektár a fertőzött terület nagysága és mintegy 6000 ha az ahol nagyon súlyos a kár.  Összességében ennek hatására, megyei szinten 0,2-0,3 tonna/hektárral csökkent a termésátlag.  

A kapás gabonakultúrákkal kapcsolatban kérdésünkre elmondta, a kukorica és a napraforgó vetések rendben és a megfelelő időben megtörténtek, ha megfelelő lesz az időjárás, akkor minden adott lesz egy kiváló terméseredmény eléréséhez.

Szerkesztő: Bugyi Diána

Címkék:

Oldalak