kutya

Hatalmas érdeklődés övezte az elmúlt hétvégén, megrendezett Békéscsabai Nemzetközi Kutyakiállítást. Több, mint ezer kutya és gazdája érkezett a Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület által szervezett rendezvényre.

Ismét a kutyák kerültek főszerepbe március 30-a és 31-e között Pósteleken, ahol idén is kiállítást rendeztek a gazdik számára. Az esemény főszervezője a Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület volt, melynek tagjai most is számos újdonsággal készültek a szép számmal érkezett kiállító gazdiknak és érdeklődőknek.

A benevezett kutyusokat mind a két nap szakmai zsűri értékelte, akik fajtánkét, nemenként és korcsoportonként is több szempontot is figyelembe vettek, mire meghozták a végső eredményt.

A kutyatenyésztők között volt olyan is, aki már a verseny első napján több elismerést hazavihetett.

A napsütéses időben természetesen jó hangulatból sem volt hiány, voltak, akik kint töltötték az egész hétvégét, és együtt főzték meg az ebédnek valót.

Hatalmas érdeklődés övezte az elmúlt hétvégén, már második alkalommal megrendezett Békéscsabai Nemzetközi Kutyakiállítást. Közel másfélezer kutya és gazdája érkezett a Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület által szervezett rendezvényre.

A kétnapos eseményen összesen 12 ország képviseltette magát, köztük Németország, Csehország, Norvégia, Románia. A kiállításon több mint 1500 kutyát értékel a zsűri.

Szarvas Péter polgármester hozzátette a nagy sikerre való tekintettel a város továbbra is támogatni fogja az ehhez hasonló rangos kutyakiállítások megrendezését. A zsűri tagjainak nem volt könnyű dolguk, hiszen több mint 300 fajta ebet kellett előre meghatározott kritériumok alapján értékelniük.

Amellett, hogy rengeteg külföldi nevezett természetesen a helyi tenyésztők is bemutatták kedvenceiket. Locker Péter dobozi tenyésztő egy gyönyörű berni pásztor kutyussal érkezett a versenyre.

Kutyás tábort szerveztek Békéscsabán az Aura Segítő Kutya Alapítvány önkéntesei. A tábor résztvevői érdekes és játékos programokon keresztül ismerkedhettek meg a terápiás és segítő kutyák munkájával.

A nyári időszak egyik jellemzője, hogy változatos táborokban vehetnek részt a fiatalok. Az egyik ilyen lehetőség az Aura Segítő Kutya Alapítvány békéscsabai önkéntesei által szervezett kutyás gyerektábor óvodás és iskoláskorú gyermekek számára. Az öt napos nyári tábor során a kicsik olyan programokon és foglalkozásokon vehettek részt, amelyek elősegítik a megfelelő motorikus és szellemi fejlődésüket.

A tábor során a gyerekek számos érdekes programokon vettek részt. Megtanulhatták, hogy hogyan kell egy kutyával kommunikálni, hogyan kell felé közeledni. Néhány gyerek először kicsit félt a kutyától, azonban a 45 perces foglalkozás végére mindenki megbarátkozott a Repeta nevű gyönyörű golden retriever ebbel.

Idén is kutyás mikulások varázsoltak ünnepi hangulatot a Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthonába. A bentlakók Mikulás napján minden évben örömmel várják a négylábúakat és gazdáikat.

A decemberi Téli Művészeti Hetek keretében minden évben Mikulás napján nem mindennapi vendégek érkeznek a Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthonába. Az intézmény udvara megtelik kíváncsiskodó bentlakókkal, akik nagy örömmel várják –ahogy ők szokták nevezni – a kutyás mikulásokat.

A Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub növendékei és gazdáik mindig szívesen fogadják az idősotthon meghívását, hogy ezzel is színesebbé tegyék az ünnepeket.

Ezek az ünnepségek jó alkalmat nyújtanak a visszaemlékezésre, a nosztalgiázásra is.

A kutyusok és gazdáik ezután sem tétlenkednek - további intézményeket látogatnak majd meg az ünnepek alatt.

A Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület harmadik alkalommal rendezte meg az Alföld kupát Békéscsabán. A versenyen kétfajta ágazatban mérhették össze tudásukat mind a kutyák, mind pedig gazdáik.

A versenyszámoknál a kutyának és gazdájának arra kellett figyelnie, hogy pontosan és jó hangulatban mutassák be a gyakorlatot. Nem szabad, hogy a kutya kényszerből végezze el a feladatokat. Gyakorlatilag minél látványosabb, minél nagyobb összhang van a vezető és a kutya között és minél pontosabban hajtják végre a gyakorlatot, annál nagyobb pontszámot kapnak. Az egyik versenyszám az IPO szint volt, melyen a munkakutyák mutathatták meg magukat.

A másik szint a BH kísérő kutya vizsga volt. Sipka Anita Kety nevű kutyájával indult el ezen a versenyen. Kety 8 hetes kora óta ezeket a gyakorlatokat tanulja, de azért egy-két dologban még fejlődnie kell neki és gazdájának is.

Több mint 100 kutya-gazda páros vett részt a viadalon, több kategóriába osztva, a legkisebb ebektől kezdve, egészen a nagytestű maxi kategóriáig.  Az agility egy olyan kutyasport, ahol az eb és gazdája közösen vesz részt a feladatok elvégzésében: a gazdi együtt fut kutyájával - utasításokat ad neki-, az pedig különböző akadályokon keresztül jut el a célvonalig. Ebben a sportágban nagyon fontos, hogy a kutya és gazdája közötti összhang és megértés minél magasabb szinten legyen. Az a páros nyer, aki a legrövidebb idő alatt és legkevesebb hibaponttal teljesíti a kijelölt pályát. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, rengeteg tanítás, gyakorlás és edzés szükséges.

Az idei volt a 21. Medivid Agility verseny, ami már több mint 10 éve kiegészült a Paragility versennyel is, hogy az ép és a sérült versenyzők egy közös kupán mérethessék meg magukat.

A Gyulai Prohászka Zsolt tornacsarnokba ellátogatók bizonyára nem mindennapi élménnyel lettek gazdagabbak, hiszen gyönyörű kutyákat és sokszor szemet gyönyörködtető mutatványokat láthattak. 

Címkék:

A Pósteleki kiállítás idén is népszerű volt, hiszen több mint hétszáz kutyát neveztek a versenyre. Ebben szerepet játszott a gyönyörű idő, a Pósteleki kastélypark látványa és természetesen a professzionális rendezés is. Bátonyi Gábor, a kiállítás egyik rendezője kérdésünkre elmondta, hogy hogyan épül fel a verseny struktúrája.

Bátonyi Gábor szerint az utóbbi években érzékelhetően fejlődött a professzionális kutyatartás Békés megyében. Ezt jól jelzi, hogy a kiállításra ellátogatott a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének elnöke, Korózs András is, akitől megtudtuk, hogy hogyan érdemes elkezdeni a kutyatenyésztést.

Ez az alap, ami nélkül a versenyszintű ebtenyésztés elképzelhetetlen, ezután jönnek az olyan szakmai részletkérdések, hogy pontosan

milyen élelmiszert biztosítsunk számukra vagy a szőrüket hogyan ápoljuk. Ezekre természetesen rengeteg különböző praktika alkalmazható. A kutyatenyésztők véleménye szerint az érzelmi részét sem szabad elfelejteni a dolognak és mindenkin meg is látszik, hogy mennyire szereti négylábú társát.

Oldalak