kutya

Kutyás tábort szerveztek Békéscsabán az Aura Segítő Kutya Alapítvány önkéntesei. A tábor résztvevői érdekes és játékos programokon keresztül ismerkedhettek meg a terápiás és segítő kutyák munkájával.

A nyári időszak egyik jellemzője, hogy változatos táborokban vehetnek részt a fiatalok. Az egyik ilyen lehetőség az Aura Segítő Kutya Alapítvány békéscsabai önkéntesei által szervezett kutyás gyerektábor óvodás és iskoláskorú gyermekek számára. Az öt napos nyári tábor során a kicsik olyan programokon és foglalkozásokon vehettek részt, amelyek elősegítik a megfelelő motorikus és szellemi fejlődésüket.

A tábor során a gyerekek számos érdekes programokon vettek részt. Megtanulhatták, hogy hogyan kell egy kutyával kommunikálni, hogyan kell felé közeledni. Néhány gyerek először kicsit félt a kutyától, azonban a 45 perces foglalkozás végére mindenki megbarátkozott a Repeta nevű gyönyörű golden retriever ebbel.

Idén is kutyás mikulások varázsoltak ünnepi hangulatot a Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthonába. A bentlakók Mikulás napján minden évben örömmel várják a négylábúakat és gazdáikat.

A decemberi Téli Művészeti Hetek keretében minden évben Mikulás napján nem mindennapi vendégek érkeznek a Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthonába. Az intézmény udvara megtelik kíváncsiskodó bentlakókkal, akik nagy örömmel várják –ahogy ők szokták nevezni – a kutyás mikulásokat.

A Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub növendékei és gazdáik mindig szívesen fogadják az idősotthon meghívását, hogy ezzel is színesebbé tegyék az ünnepeket.

Ezek az ünnepségek jó alkalmat nyújtanak a visszaemlékezésre, a nosztalgiázásra is.

A kutyusok és gazdáik ezután sem tétlenkednek - további intézményeket látogatnak majd meg az ünnepek alatt.

A Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület harmadik alkalommal rendezte meg az Alföld kupát Békéscsabán. A versenyen kétfajta ágazatban mérhették össze tudásukat mind a kutyák, mind pedig gazdáik.

A versenyszámoknál a kutyának és gazdájának arra kellett figyelnie, hogy pontosan és jó hangulatban mutassák be a gyakorlatot. Nem szabad, hogy a kutya kényszerből végezze el a feladatokat. Gyakorlatilag minél látványosabb, minél nagyobb összhang van a vezető és a kutya között és minél pontosabban hajtják végre a gyakorlatot, annál nagyobb pontszámot kapnak. Az egyik versenyszám az IPO szint volt, melyen a munkakutyák mutathatták meg magukat.

A másik szint a BH kísérő kutya vizsga volt. Sipka Anita Kety nevű kutyájával indult el ezen a versenyen. Kety 8 hetes kora óta ezeket a gyakorlatokat tanulja, de azért egy-két dologban még fejlődnie kell neki és gazdájának is.

Több mint 100 kutya-gazda páros vett részt a viadalon, több kategóriába osztva, a legkisebb ebektől kezdve, egészen a nagytestű maxi kategóriáig.  Az agility egy olyan kutyasport, ahol az eb és gazdája közösen vesz részt a feladatok elvégzésében: a gazdi együtt fut kutyájával - utasításokat ad neki-, az pedig különböző akadályokon keresztül jut el a célvonalig. Ebben a sportágban nagyon fontos, hogy a kutya és gazdája közötti összhang és megértés minél magasabb szinten legyen. Az a páros nyer, aki a legrövidebb idő alatt és legkevesebb hibaponttal teljesíti a kijelölt pályát. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, rengeteg tanítás, gyakorlás és edzés szükséges.

Az idei volt a 21. Medivid Agility verseny, ami már több mint 10 éve kiegészült a Paragility versennyel is, hogy az ép és a sérült versenyzők egy közös kupán mérethessék meg magukat.

A Gyulai Prohászka Zsolt tornacsarnokba ellátogatók bizonyára nem mindennapi élménnyel lettek gazdagabbak, hiszen gyönyörű kutyákat és sokszor szemet gyönyörködtető mutatványokat láthattak. 

Címkék:

A Pósteleki kiállítás idén is népszerű volt, hiszen több mint hétszáz kutyát neveztek a versenyre. Ebben szerepet játszott a gyönyörű idő, a Pósteleki kastélypark látványa és természetesen a professzionális rendezés is. Bátonyi Gábor, a kiállítás egyik rendezője kérdésünkre elmondta, hogy hogyan épül fel a verseny struktúrája.

Bátonyi Gábor szerint az utóbbi években érzékelhetően fejlődött a professzionális kutyatartás Békés megyében. Ezt jól jelzi, hogy a kiállításra ellátogatott a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének elnöke, Korózs András is, akitől megtudtuk, hogy hogyan érdemes elkezdeni a kutyatenyésztést.

Ez az alap, ami nélkül a versenyszintű ebtenyésztés elképzelhetetlen, ezután jönnek az olyan szakmai részletkérdések, hogy pontosan

milyen élelmiszert biztosítsunk számukra vagy a szőrüket hogyan ápoljuk. Ezekre természetesen rengeteg különböző praktika alkalmazható. A kutyatenyésztők véleménye szerint az érzelmi részét sem szabad elfelejteni a dolognak és mindenkin meg is látszik, hogy mennyire szereti négylábú társát.

Az állattartás sok felelősséggel jár, nem elég csak szeretni a kutyánkat. Gondoskodni is kell róla.

- A felelősségteljes kutyatartás azzal jár együtt, hogy csippet teszünk a kutyába, hogyha véletlenül elszökött megtudjuk találni, fontos a rendszerinti oltásokra elvinni, illetve a törődés, hogy elvigyük sétálni, mert nekik ez egy szórakozás. – fogalmazott Hugyecz Nóra, egy felelősségteljes kutyatartó.

Sokan sajnos nem viselik gondjukat kedvencüknek és sok esetben az állatmenhelyekre kerülnek. A városszéli menhelyre tavaly 645 kutya érkezett és ebben az évben is legalább ennyi várható. A jelenlegi létszám a menhelyen az ideális kétszerese.

- A kutyák nagy része rácsok között él, ki kisebb ki nagyobb kenelt kap, hol többen vannak egy kenelben, hol kevesebben. Mindig úgy próbáljuk elhelyezni a kutyákat, hogy egymásban ne tegyenek kárt, de nagyon nehéz. Egyre több a bekerülő kutya. – mondta el Gubis Katalin, a Csabai Állatvédők Egyesületének titkára

Amíg az embereknek a szilveszter a szórakozásról szól, addig az állatoknak félelemmel telik el ez az éjszaka. A tűzijátékok durrogása ugyanis megrémiszti őket, olyannyira, hogy gyakran el is szöknek ilyenkor otthonról. Az állatvédők évek óta rendszeresen felhívják a lakosság figyelmét a problémára, de ennek ellenére január elején mindig kerül be új kutya hozzájuk.

Mint minden alkalommal most is hangos ugatás fogadott bennünket a békéscsabai állatmenhelyen. 240 kutyának nagy hangja van. Ennyi állat van most a telepen és számuk folyamatosan növekszik. Az állatvédők azt mondják, nem kell ahhoz szilveszteri tűzijáték, hogy újabb és újabb ebek kerüljenek be hozzájuk, de tény, hogy a számos figyelmeztetés ellenére még mindig sok kutyának lehetősége van megszökni a durrogások elől. 

Oldalak