Magyar Nemzeti Levéltár

Dokumentumok az MNL Békés Megyei Levéltárából címmel jelent meg forráskiadvány a hazai protestáns egyházak és az 1945–1990 közti magyar állam kapcsolatáról.

A gyulai evangélikus templomban megtartott bemutatón a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatója, Erdész Ádám elmondta, hogy a könyv a Reformáció 500 program keretében valósult meg és nagyon sok eredményt hozott, egyebek mellett egy impozáns sorozatot, hisz megyénként kiadtak egy-egy kötetet. A könyv egy nagyon érdekes metszetben mutatja meg az elmúlt negyven év történetét – emelte ki Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke. Hozzátette, hogy a kommunista diktatúra történetét az egyházüldözés szemszögéből tárja fel és különösen abból a szemszögből, hogy az egyházüldözés hogyan zajlott le vidéken.

A kiegyezésről és az utána lévő 50 éves időszakról tartott szakmai konferenciát a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára Gyulán.

A konferencián nyolc előadást hallgathattak meg az érdeklődők. A programot Görgényei Ernő, Gyula város polgármestere nyitotta meg, aki szerint a Békés Megyei Levéltár konferenciái magas színvonalúak és hozzájárulnak Gyula város kulturális értékeihez is.

A konferencia a kiegyezés körülményeinek és az utána következő évek történéseinek fontosabb mozzanataival foglalkozott. A kiegyezésről akkor is és a mai napig is sokat vitatkoztak. Sokan úgy gondolják, hogy a kiegyezés egy rossz lépés volt és nem így kellett volna az Osztrák Birodalom és a Magyar Királyság között fennálló politikai, jogi és gazdasági kapcsolatokat rendezni. Akkoriban a kiegyezés egyik legnagyobb bírálója Kussuth Lajos volt.