Sport

Jégkorong fesztivált rendeztek Békéscsabán. A barátságos mérkőzéseken nem az eredmény volt a fontos, hanem az, hogy minden pályára lépő fiatal jól érezze magát.

2016 végén alakult Békéscsabán az első jégkorong csapat, Csabai Farkasok Jégkorong Egyesület néven. Azóta a klub egyre népszerűbb a fiatalok körében, ezt jól mutatja a most megrendezett Csabai Jégkorong Fesztivál, melyen rengeteg fiatal gyűlt össze a barátságos megmérettetésre.

Attól függetlenül, hogy a szezon már elkezdődött, továbbra is lehetőségük van a gyerekeknek csatlakozni a farkasokhoz.

A Csabai Farkasoknál már közel negyven kis jégkorongozó kergeti a pakkot. Közülük kérdeztünk meg néhányukat, hogy miért pont ezt a sportot választották.

A férfi NB I B Piros csoportjában szombaton a Békés kosárlabdacsapata találkozott a Miskolccal. A győzelem megszerzése mind két fél számára fontos feladat volt és ennek megfelelően léptek pályára a csapatok.

Békés kosárlabdacsapata ideiglenes hazai pályán fogadta a Miskolci Egyetem Atlétikai és Futball Club csapatát Békéscsabán az Evangélikus Gimnázium Tornacsarnokában. A mérkőzés előtt a két csapat szorosan egymás mellett állt a tabellán, így az összecsapás fontos találkozónak ígérkezett. Ennek megfelelően a pályán végig presztízs hangulat uralkodott, az első kettő etapban pedig fej-fej mellett haladt egymás mellett a két csapat a pontszerzésben. A 15 perces félidőt követően a miskolciak láthatóan magasabb fokozatra kapcsoltak és remek védekezésüknek köszönhetően a Békés támadásai rendre kudarcba fulladtak. A vendéglátó gárda taktikailag már nem tudott új dolgokat mutatni és a harmadik negyedben a Miskolc már több mint 10 pontos előnyre tett szert, melyből már nem is tudtak csökkenteni a hazaiak. A mérkőzés ezzel vendégsikerrel ért véget: A Békés csapata 80:104-es végeredménnyel maradt alul.

Európa egyik legnagyobb utánpótlás röplabda-akadémiája létesül Békéscsabán. A tervekben többek között eszközbeszerzés, munkacsarnok építése és kollégiumi szálláshelyek kiépítése is szerepel.

Európai tekintetben is egyedülálló röplabda-akadémia létesül Békéscsabán. A projektről most, közel kétéves előkészítő munka után született érdemi döntés: az akadémia fejlesztésére a magyar kormány 1 milliárd 878 millió forintos támogatást biztosít, mely a Magyar Röplabda Szövetségen keresztül, többéves bontásban érkezik majd a BRSE-hez.

Baran Ádám, a klub elnöke a Csaba Televíziónak elmondta, a támogatás kizárólag sportinfrastruktúra-fejlesztésre és utánpótlás-

neveléssel kapcsolatos kiadásokra használható majd fel és többek között új csarnok, valamint új kollégiumok épülnek majd belőle.

30. alkalommal startolt el a Szilveszteri Futógála melyet a Békéscsabai Atlétikai Klub szervezett.

Már hagyomány, hogy szilveszter napjának reggelén a sportolni vágyók a békéscsabai Városi Sportcsarnoknál gyülekeznek, és három távban mérhetik össze tudásukat. A hideg idő és az eső sem szegte kedvüket a nevezőknek, hiszen rengetegen kilátogattak az eseményre. Az első rajtot Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Márton Anita olimpiai súlylökő indította el.

A futógálán ezúttal is két rajtot rendeztek. Először a családok és a 60 év feletti amatőr futók indultak el, majd ezt követően az igazolt versenyzők, a bátor amatőrök, az általános iskolás futók, illetve az önszorgalomból futók rajtoltak. A verseny most is az élményről és a jókedvről szólt.

Idén is sokan érkeztek a családjukkal, jelmezben vagy éppen a család kedvencével.

Rendhagyó sportgálát rendeztek Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban. A meghívott vendégek egy ünnepi műsoron vehettek részt a jelen és a múlt legsikeresebb békéscsabai sportolói tiszteletére.

Az ünnepség kezdete előtt megnyitották a Békéscsaba 300 programfolyam első tárlatát - mégpedig Ónodi Henrietta, az 1992-es barcelonai tornász olimpiai bajnok relikviagyűjteményéből.

Ónodi Henrietta díszvendégként érkezett a gálára, ám nem volt egyedül, Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó és Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó és is jelen volt az eseményen, akik szívesen emlékeztek vissza sikereikre.

A város három élő olimpiai bajnokát beválasztották a Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillagai közé és kézlenyomataikat meg is örökítették a jövő számára. 2017-ben rengeteg békéscsabai sikert jegyezhettünk fel. Ónodi Henrietta egyik edzőjének, Unyatyinszki Mihály tornász mesteredzőnek és Kormos Mihálynak, a Békéscsabai Röplabda SE szakmai igazgatójának átadták a Békéscsaba Sportjáért kitüntetéseket.

10 darab 5 fős csapat mérkőzött meg egymással szombaton, Békésen a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban League of Legends bajnokságon.

Az E-sport rendezvényre Békés megye egész területéről érkeztek kezdő és veterán játékosok, hogy hazavihessék a külön erre az alkalomra készített kupákat és érmeket, valamint a győzteseknek járó további értékes nyereményeket. Továbbá a szervezést biztosító Time2Ace csapata más különlegességgel is készült a látogatók és a versenyzők számára egyaránt.

A versenyen résztvevő csapatoknak lehetőségük volt arra, hogy a lejátszott mérkőzésüket két, az E-sportban jártas és profi szinten is elismert játékos és menedzser elemezze ki. Így a játékosok olyan ismeretekkel és élményekkel gazdagodhattak a játékkal kapcsolatban, ami mind Békés megyében és az országban is egyedülállónak számít. Ezen felül pedig a versenyt élőben lehetett követni interneten, ahol a közvetítést két profi kommentátor tette színesebbé a nézők számára.

Budapesten a keddi napon indult be igazán "nagyüzem", folyamatosan működött a hat pást és a három ring a WAKO Kick-boksz Világbajnokságon. A tegnapi napot a delegációk vezetői a magyar Parlamentben rendezett díszvacsorával zárták, ami jelezte a világbajnokság megbecsültségét.

A Békés megyeiek, csakúgy, mint a hétfői, nyitó napon , felemás mérleggel zártak a nap végére. Point-fighting- ban 79 kg-ban a junior Európa-bajnok Opauszki Dávid csapott össze a törökök rutinos,  tavaly Európa-bajnoki bronzérmes versenyzőjével, Husszein Semserci-vel. Szoros mérkőzés alakult ki, "Opa" kicsit görcsösen vívott a nagy akarás miatt. Az első menetben még vezetett, a második menetben a török egyenlített aki a harmadik menetben minimális előnnyel nyert 11:9 arányban. A vége kapkodósra sikerült. Opauszki Dávid megtett mindent, helytállt, nem törte meg a vereség, már a jövőre gondolt.

A 18 éves békéscsabai testépítő, Rakonczás Péter az elmúlt időben több nívós versenyen is elindult, ahonnan szép eredményekkel tért haza. A fiatal sportoló a sportágról és annak velejáróiról beszélt edzés közben.

Ismét békéscsabai sportsikernek örülhetünk, Rakonczás Péter egy romániai versenyen második helyezést ért el és szintén ezüstéremmel térhetett haza  a Body Sport Kupáról, amivel a fiatal testépítő két világbajnokságra is kvalifikálni tudta magát.

A testépítők diétájának utolsó szakaszában az egyik legnagyobb szerepet a vízhajtás kapja és a versenyek előtt 1-2 nappal már a vízbevitelt is csökkenteni kell, ezzel párhuzamosan viszont a szénhidrát bevitele kerül előtérbe. Egy biztos, hogy a sikernek ára van.

A 18 éves békéscsabai fiatalnak rengeteg terve van, az edzésmunka pedig bizonyítja, hogy igen reálisak az elképzelései. Ahogy ő is mondta, a sportág egyik kulcsa a kitartás, Rakonczás Péter pedig ebből nem szenved hiányt.

Medovarszki János tiszteletére emléktábla avató és névadó ünnepséget tartottak Békéscsabán. A Tünde utcai futófolyosó ezentúl az egykori kiváló sportember nevét viseli.

Medovarszki János 1937. október 27-én született Békéscsabán. Kimagasló sport és játékvezetői karriert tudhatott maga mögött, többek között tanító, testnevelő tanár, atléta és atlétikai edző volt. Az évek során kiváló eredményeket ért el, viszont a legkiemelkedőbb nemzetközi eredménye az 1965-ös, budapesti Universiadén szerzett 3. helye volt. 1992-ben, nyolc esztendőn keresztül tagja volt a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának. Medovarszki János edző 2014. szeptember 11-én hunyt el.

Dr. Ferenczi Attila felkarolta ezt az ügyet és a közgyűlés elé terjesztette, akik ezt egyhangúan elfogadták, így a Tünde utcai futófolyosó a nagyszerű sportember és edző nevét viseli ezentúl. Dr. Ferenczi Attila Medovarszki János pedagógusi pályájáról emlékezett meg.

Szarvas Péter polgármester személyes élményekkel emlékezett vissza a kiváló sportemberre.

Békés megyei utolsó állomására érkezett a „Megyefutások az egészségért” elnevezésű programsorozat Szarvas Mátyás, többszörös országos bajnok ultraterepfutó vezetésével.

Néhány évvel ezelőtt két nagy magyar cég hazai gyümölcsöket és zöldségeket ajánlott fel az egészséges életmód kapcsán az ország több iskolájának. Ahogy teltek az évek úgy gondolták, hogy kibővítik a programot és bevonják a diákokat is az akcióba, így jött létre a „Megyefutás az egészségért” elnevezésű programsorozat.

A táv teljesítése után Szarvas Mátyás egy előadást is tart a gyerekeknek, melynek során arról beszél, hogy a fiatalok életében mi az, ami manapság fontos lehet. Ezeket a gondolatokat saját példával is alátámasztja.

A megyefutást Békéscsaba városa is folyamatosan támogatja. Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy nagyon jó érzés számára az, hogy sok olyan ember van, aki rengeteg teendője mellett ilyen fontos küldetésekre is vállalkozik.

Oldalak