Sport

Budapesten a keddi napon indult be igazán "nagyüzem", folyamatosan működött a hat pást és a három ring a WAKO Kick-boksz Világbajnokságon. A tegnapi napot a delegációk vezetői a magyar Parlamentben rendezett díszvacsorával zárták, ami jelezte a világbajnokság megbecsültségét.

A Békés megyeiek, csakúgy, mint a hétfői, nyitó napon , felemás mérleggel zártak a nap végére. Point-fighting- ban 79 kg-ban a junior Európa-bajnok Opauszki Dávid csapott össze a törökök rutinos,  tavaly Európa-bajnoki bronzérmes versenyzőjével, Husszein Semserci-vel. Szoros mérkőzés alakult ki, "Opa" kicsit görcsösen vívott a nagy akarás miatt. Az első menetben még vezetett, a második menetben a török egyenlített aki a harmadik menetben minimális előnnyel nyert 11:9 arányban. A vége kapkodósra sikerült. Opauszki Dávid megtett mindent, helytállt, nem törte meg a vereség, már a jövőre gondolt.

A 18 éves békéscsabai testépítő, Rakonczás Péter az elmúlt időben több nívós versenyen is elindult, ahonnan szép eredményekkel tért haza. A fiatal sportoló a sportágról és annak velejáróiról beszélt edzés közben.

Ismét békéscsabai sportsikernek örülhetünk, Rakonczás Péter egy romániai versenyen második helyezést ért el és szintén ezüstéremmel térhetett haza  a Body Sport Kupáról, amivel a fiatal testépítő két világbajnokságra is kvalifikálni tudta magát.

A testépítők diétájának utolsó szakaszában az egyik legnagyobb szerepet a vízhajtás kapja és a versenyek előtt 1-2 nappal már a vízbevitelt is csökkenteni kell, ezzel párhuzamosan viszont a szénhidrát bevitele kerül előtérbe. Egy biztos, hogy a sikernek ára van.

A 18 éves békéscsabai fiatalnak rengeteg terve van, az edzésmunka pedig bizonyítja, hogy igen reálisak az elképzelései. Ahogy ő is mondta, a sportág egyik kulcsa a kitartás, Rakonczás Péter pedig ebből nem szenved hiányt.

Medovarszki János tiszteletére emléktábla avató és névadó ünnepséget tartottak Békéscsabán. A Tünde utcai futófolyosó ezentúl az egykori kiváló sportember nevét viseli.

Medovarszki János 1937. október 27-én született Békéscsabán. Kimagasló sport és játékvezetői karriert tudhatott maga mögött, többek között tanító, testnevelő tanár, atléta és atlétikai edző volt. Az évek során kiváló eredményeket ért el, viszont a legkiemelkedőbb nemzetközi eredménye az 1965-ös, budapesti Universiadén szerzett 3. helye volt. 1992-ben, nyolc esztendőn keresztül tagja volt a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának. Medovarszki János edző 2014. szeptember 11-én hunyt el.

Dr. Ferenczi Attila felkarolta ezt az ügyet és a közgyűlés elé terjesztette, akik ezt egyhangúan elfogadták, így a Tünde utcai futófolyosó a nagyszerű sportember és edző nevét viseli ezentúl. Dr. Ferenczi Attila Medovarszki János pedagógusi pályájáról emlékezett meg.

Szarvas Péter polgármester személyes élményekkel emlékezett vissza a kiváló sportemberre.

Békés megyei utolsó állomására érkezett a „Megyefutások az egészségért” elnevezésű programsorozat Szarvas Mátyás, többszörös országos bajnok ultraterepfutó vezetésével.

Néhány évvel ezelőtt két nagy magyar cég hazai gyümölcsöket és zöldségeket ajánlott fel az egészséges életmód kapcsán az ország több iskolájának. Ahogy teltek az évek úgy gondolták, hogy kibővítik a programot és bevonják a diákokat is az akcióba, így jött létre a „Megyefutás az egészségért” elnevezésű programsorozat.

A táv teljesítése után Szarvas Mátyás egy előadást is tart a gyerekeknek, melynek során arról beszél, hogy a fiatalok életében mi az, ami manapság fontos lehet. Ezeket a gondolatokat saját példával is alátámasztja.

A megyefutást Békéscsaba városa is folyamatosan támogatja. Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy nagyon jó érzés számára az, hogy sok olyan ember van, aki rengeteg teendője mellett ilyen fontos küldetésekre is vállalkozik.

MEGYEFUTÁSOK 5.
BÉKÉS MEGYE
2017. október 24-27.

1. nap: október 24.(kedd) MEZŐKOVÁCSHÁZA – KARDOSKÚT - 34 km

Rajt: 08.00

Mezőkovácsháza – Végegyháza          2 km        08.20
Végegyháza – Mezőhegyes                 9 km        09.30
Mezőhegyes – Tótkomlós                 12 km        11.00
Tótkomlós – Kardoskút                    11 km        12.40

2. nap: október 25. (szerda) MEDGYESEGYHÁZA – ÚJKÍGYÓS - 29 km

Rajt: 09.30

Medgyesegyháza – Kétegyháza         14 km        11.25
Kétegyháza – Szabadkígyós              11 km        12.50
Szabadkígyós – Újkígyós                    4 km        13.25

3. nap: október 26. (csütörtök) GESZT – BIHARUGRA - 37 km

Rajt: 08.00

Budapesten került megrendezésre a DREAM CUP WORLD -OPEN KARATE nemzetközi verseny, amelyen 18 ország több, mint négyszáz versenyzője indult el. A mezőnyben találhattuk a Bucsai Kyokushin Karate Klub vezetőjét, az egykori felnőtt Európa-bajnokot, ifjabb Gyarmati Imre mestert. A senior 90 kg-os küzdelmi kategóriában legyőzve többek között egy orosz és egy spanyol versenyzőt megszerezte az első helyet nagy nemzetközi sikert aratva.

Véget ért Macedóniában a Kadet és Junior Kick-boksz Európa-bajnokság. A csapat, közte a Békés megyei versenyzőkkel, hazatért, s az öröm és eufória időszaka után elkezdődik a verseny és a versenyzők teljesítményének elemzése, a szakmai és egyéb tanulságok levonása.

Az öröm a Magyar Kick-boksz Szövetség részérül teljesen indokolt. A magyar válogatott 37 nemzet közül a második helyen végzett az éremtáblázaton Oroszország mögött. A kiemelkedő eredmény várható volt, hiszen a korábbi évek utánpótlás Világ és Európa- bajnokságain Magyarország mindig az élmezőnyben végzett. A magyar szövetség klubjaiban túlnyomó részt az utánpótlás korosztályhoz tartozók edzenek olyan edzők keze alatt, akik a hivatalos sportedzői képesítéssel rendelkeznek. Számos klub már az óvodás korosztálytól kezdve neveli a jövő versenyzőit, nem egyszer felmenő rendszerben.

Két értékes dobogós helyezés a Junior 10km Országúti OB-n a hétvégén

Már évek óta Szombathely ad otthont a 10 km-es utcai futó Országos Bajnokságnak. A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club versenyzői a junior korosztályban álltak rajthoz. Remek futó időjárás, kiváló körülmények és nagyon jól futható versenypálya várta az atlétáinkat. Diószegi Dávid a versenyt az első harmadában el akarta dönteni magának, sajnos a túl erős kezdés visszaütött, de így is a szép ezüstérmet szerezte meg.
Pavuk Tíra az átmeneti időszakban elfogadhatóan futott, és bronzérmes helyezést ért el.

Eredmények:
 

2. Diószegi Dávid 10km 33.40
3. Pavuk Tíra 10km 36.30

Remekül mutatkozott be az USA-ban Novák Natália, válogatott középtávfutónk a hétvégén

Véget ért Macedóniában a Kadet és Junior Kick-box Európa-bajnokság. A csapat, közte a Békés megyei versenyzőkkel, hazatért, s az öröm és eufória időszaka után elkezdődik a verseny és a versenyzők teljesítményének elemzése, a szakmai és egyéb tanulságok levonása.

Az öröm a Magyar Kick-boksz Szövetség részérül teljesen indokolt. A magyar válogatott 37 nemzet közül a második helyen végzett az éremtáblázaton Oroszország mögött. A kiemelkedő eredmény várható volt, hiszen a korábbi évek utánpótlás Világ és Európa- bajnokságain Magyarország mindig az élmezőnyben végzett. A magyar szövetség klubjaiban túlnyomó részt az utánpótlás korosztályhoz tartozók edzenek olyan edzők keze alatt, akik a hivatalos sportedzői képesítéssel rendelkeznek. Számos klub már az óvodás korosztálytól kezdve neveli a jövő versenyzőit, nem egyszer felmenő rendszerben.

Junior 4x1500 m-es csapatunk két ifjúsági versenyzőnkkel kiegészítve, jó futással lett aranyérmes a hétvégi Váltó OB - n.

A válogatott junior Kis Lajos taktikai futással dícséretes utolsó 400 m-el adta át elsőként a váltóbotot, amit később végig megtartott a csapatunk. Másodikként Szabó Áron ifi korú válogatott versenyzőnk kemény futással vitte tovább a botot, akit követett Diószegi Dávid junior válogatott futónk, aki magához illően hosszú hajrával, s csaknem 20 m-es előnnyel váltva adta át a botot az ifi EYOF ezüstérmes Apáti Bencének. A Bencét követő Ikarus csapatának az utolsó befutója a befejező 400 m-en 2-3 méterrel megközelítette versenykőnket, aki ezt észrevette, s a csapattársai buzdítására 58 mp-es utolsó kört hajrázva, csaknem 50 m előnnyel érkezett elsőként a célba.

Eredmény: 4x1500 m váltó I. hely Kopp Békéscsabai Atlétikai Club 16:40,66

Tagjai: Kis Lajos – Szabó Áron – Diószegi Dávid – Apáti Bence

Edzőik: Tóth Sándor és Urbanikné Rosza Mária

Oldalak