Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

szakma

Már negyedik alkalommal rendezték meg az ISZKÉB, azaz az Információ, Szakma, Képzés, Élvonalban a Biztonság konferenciát Békéscsabán, a Szent István Egyetem Gazdasági Campusán.

2013-ben döntött a kormány arról, hogy megváltoztatja az addig fennálló köznevelési intézményrendszert. Ekkor jött létre a Klébersberg Intézményfenntartó Központ, ami centralizálta az oktatást. Az intézkedés rengeteg kritikát kapott, ami változtatásra sarkallta a kormányt. Január elsejétől ezért 58 kisebb tankerületi központot hoztak létre, ami közelebb vitte a döntéseket a helyi iskolákhoz.  A sajtótájékoztatón megjelent intézményvezetők szerint a mostani rendszer sokkal jobb, mint ami 2013 és 2016 vége között volt.

Bánki András, a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy tapasztalataik szerint az intézmények nagyon együttműködőek és így hatékonyan tudják megvalósítani az elképzeléseket. A Petőfi Utcai Általános Iskola igazgatója szerint a jelenlegi együttműködés partnerközpontú és a diákok érdekeit helyezi előtérbe.

A beszámoló során szóba került a beiskolázott diákok száma is, ami csökkent az előző évekhez képest. A szakemberek szerint ez a demográfiai változások miatt következhetett be. Jó hír azonban, hogy  a csökkenő diákszám jelen pillanatban nem veszélyezteti az iskolák működését.

A Szakmák Éjszakáján a diákok bemutatókkal egybekötött előadásokat láthattak; többek között volt lengéscsillapító- és keréknyomás mérés is.

Az autószerelői, autóelektronikai műszerész szakma egyre inkább hiányszakmának számít. Benke Csaba, a Magyar Autóklub műszaki igazgatója szerint mindig szükség van olyan szakemberekre, akik megjavítják az autókat, hiszen ők egyre nagyobb tudást képviselnek.

A szakmai napon a műhely felszereltsége mellett a diákok egy bemutató keretében ismerhették meg a Magyar Autóklub által nyújtott szolgáltatásokat.

A bemutatók sikere garancia arra, hogy a Kemény Gábor szakgimnáziumban a Szakmák Éjszakáját a következő évben is megrendezik majd.

A szakmák szépségeire hívja fel a figyelmet az Új Nemzedék Plusz projekt.

Mi a pálya? címmel harminc epizódból álló pályaorientációs sorozatot indít az átfogó ifjúsági szolgáltatásfejlesztéssel foglalkozó Új Nemzedék Plusz TÁMOP projekt. Az M2 ifjúsági műsorsávjában és az ujnemzedek.hu portálon nyomon követhető sorozat célja, hogy közelebb hozza a szakmákat a pályaválasztás előtt állók fiatalok számára, illetve bemutassa a különböző mesterségek szépségeit.

Címkék: