méz

Idén is megtartották a méz ünnepét Dobozon, a Kastélyparkban. A Dobozi Mézes Fesztivál - kiegészülve a Dobozi Fogathajtó Emlékversennyel - a település legnagyobb eseményévé nőtte ki magát.

Doboz és a méz kapcsolata több évszázados múltra tekint vissza. A település krónikásai szerint még 1138-ban adományoztak a településnek több mint félszáz méhkaptárt, így a méhészetet, a mézpergetést, a „mézes kapcsolatot” innen számítják Dobozon, és innen a fesztivál elnevezése is. Köves Mihály, Doboz polgármestere stábunknak elmondta: az esemény a helyi értéktár bemutatása köré épült.

A fesztiválon főzőversenyt is rendeztek, amelyre több mint harminc csapat jelentkezett. A több tucatnyi bográcsban rotyogott a birka- és  sertéspörkölt.

Mézárusok és a főzőverseny részvevői is nyilatkoztak stábunknak arról: miért volt érdemes kilátogatni a fesztiválra, milyen portékákkal várták az érdeklődőket.

Megtartották a 10. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált. A programok két helyszínen is zajlottak, a szakmai programoknak a gyulai Vigadó adott helyet, a méhészeti eszköz kiállításnak pedig a gyulai sportcsarnok.

A szokásoknak megfelelően a szervezők idén is mézversennyel, gálavacsorával és természetesen nívós szakmai programokkal várták a látogatókat. A Prohászka Zsolt Városi Sportcsarnokban mézet is lehetett kóstolni. A rendezvény nemcsak a méhészeknek, hanem a nagyközönségnek is sok érdekességgel szolgált. Az év mézversenyére rekordszámmal jelentkeztek.

A méz, ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegeként szolgált, mára azonban mint gyógyterméket is használjuk. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. A fesztiválra ellátogatott méhészeknek is az a kiemelt céljuk, hogy egészséges terméket készítsenek.

A tavalyi évben a méztermelők hazánkban 678 iskolába látogattak el. Az idei helyszínek között a békéscsabai Szent László Utcai Általános Iskola is szerepelt, ahol a diákokat egy finom mézes reggelivel várták.

A méznek rengeteg jótékony hatása van, tele van antioxidánssal, csökkenti a rák és a szívinfarktus kockázatát, gyógyítja a gyomorproblémákat, baktérium- és gombaölő hatású, növeli az energiaszintet. Azon kívül, hogy általános immunerősítő hatása is van, enyhíti a köhögés és a megfázás tüneteit is.

Tíz évvel ezelőtt Szlovéniából indult el az a Mézes Reggeli program, melyhez 2014-ben a Magyarországi Méhészeti Egyesület is csatlakozott. A program során a méhészek önként ajánlják fel a mézet és jelennek meg az iskolákban, hogy népszerűsítsék annak jótékony hatását.

A legjobb és leghatékonyabb, ha a mézet magában fogyasztjuk, például reggelente egy kiskanállal, de vajas kenyérre csurgatva is finom és egészséges csemege.