Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Doni emléktúra

A Doni Emléktúrát már 18. alkalommal szervezi meg a Magyar Tartalékosok Szövetsége. A tavalyi évben a MATASZ Békés Megyei Szervezete is csatlakozott az országos rendezvénysorozathoz. Megyénkben második alkalommal menetelnek hősi halottaink emlékére.

A magyar hadtörténet egyik leggyászosabb napja 1943. január 12-e. A Don-kanyarnál a Vörös Hadsereg támadást indított a Magyar Királyi 2. Honvédi hadsereg ellen, akik jelentős túlerővel és haditechnikai fölénnyel találták szembe magukat. A harc következtében a 200 ezres fővel rendelkező magyar hadseregből 120 ezer fő sosem térhetett haza családjához a zord orosz télből. 

A megemlékezések sora január 11-én, Tótkomlóson kezdődik, majd innen mennek a Csongrád megyei Nagymágocsra, az emléktúra ténylegesen onnan indul másnap. Nagymágocsról 12-én Árpádhalomra mennek, aztán 13-án Gádorost, utána pedig Orosháza-Szentetornyát veszik célba. Minden helyszínen koszorúzást és megemlékezéseket tartanak.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés Megyei Elnöksége 2018. januárjában második alkalommal szervezi és hajtja végre az 1943. évi Doni áttöréskor hősi halált halt katonák emlékére a „Doni emléktúra” Békés megyei tisztelgő menetét.

1943. január 12-én kezdődött el a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, melynek következtében a 250 ezer fős 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül mintegy 125-130 ezren estek el, sebesültek meg vagy estek fogságba.

A Doni csata hőseinek tiszteletére országos szinten szerveznek emléktúrákat. Önálló menetszázadként Békés megye másodjára veszt részt az emléktúrán.

Aki jelentkezni szeretne a január 11-i túrára, akkor ezt a Tartalékos Szövetség országos honlapján teheti meg.