Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

2018. január

Megtartotta az év első közgyűlését Békéscsaba képviselőtestülete. A meghozott döntéseket korábban már Szarvas Péter polgármester, a FIDESZ frakció és az MSZP képviselői értékelték, ugyanezt most megtette a Jobbik, a DK és az LMP politikusa is.

A napirendi pontok közül a legfontosabb a 2018-as költségvetés első olvasata volt. Azt jól látni a számokból, hogy a város a kiadási oldalon jelen pillanatban még 500 millió forintos mínuszban van, ezért a jövőben több nem kötelező feladatra várhatóan kevesebb hozzájárulást biztosít majd. Arról, hogy pontosan hogyan oszlik el a költségcsökkentés, a következő közgyűlésen döntenek majd a képviselők.

Megtartotta idei első közgyűlését Békéscsaba képviselőtestülete. Az ülésen 35 napirendi pontot tárgyaltak, melyek között akadtak vitásabb kérdések is. Szarvas Péter polgármester, a FIDESZ frakció és az MSZP képviselői értékelték az ülésen született döntéseket.

Az idei első közgyűlés egyik kiemelkedő eseménye volt, hogy a polgármester által benyújtott költségvetés első olvasatát elfogadták a képviselők. A város végleges pénzügyi tervezetét február 15-ig kell elkészíteni. Kitüntetésekről is döntöttek a képviselők, a Békéscsabáért elismerést a Csabai Kolbászklub Egyesület, a Békéscsaba Életmű díjat Krizsán Miklós és Dr. Szeberényi Andor kapta. Szóba került a békéscsabai egyetemi campus helyzete, illetve fejlesztési lehetőségei, ennek egyik eleme, hogy a Magyar Kormány segít az intézmény pénzügyi helyzetének stabilizálásában.

A karácsonyi időszak tradicionálisan január 6-ig, Vízkeresztig tart, így a legtöbb család ekkor lát hozzá a karácsonyfák lebontásához. Az így feleslegessé vált fenyőket 2018 januárjában két alkalommal is elszállítják majd.

Az ünnepi időszak végezetével, amikor a karácsonyfákról már lekerülnek a díszek, és az így feleslegessé vált örökzöldek általában a város közterületeire kerülnek. Mint minden évben, 2018 első hónapjában is két alkalommal szállítják majd el a kihelyezett fenyőfák.

Fontos, hogy mielőtt a fenyőfák kidobásra kerülnek, mindenki bizonyosodjon meg arról, hogy azok megfelelően elő vannak készítve, azaz a díszek, szaloncukorpapírok, illetve rögzítő elemek megfelelően el lettek távolítva.

Évről-évre csökken a fenyőfa elszállítási igény a lakosság részéről, hiszen egyre többen választanak műfenyőt, illetve töves fenyőfát, amellyel később mindenki a saját kertjét teheti szebbé.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés Megyei Elnöksége 2018. januárjában második alkalommal szervezi és hajtja végre az 1943. évi Doni áttöréskor hősi halált halt katonák emlékére a „Doni emléktúra” Békés megyei tisztelgő menetét.

1943. január 12-én kezdődött el a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, melynek következtében a 250 ezer fős 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül mintegy 125-130 ezren estek el, sebesültek meg vagy estek fogságba.

A Doni csata hőseinek tiszteletére országos szinten szerveznek emléktúrákat. Önálló menetszázadként Békés megye másodjára veszt részt az emléktúrán.

Aki jelentkezni szeretne a január 11-i túrára, akkor ezt a Tartalékos Szövetség országos honlapján teheti meg.