Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Szent István tér

December 1-jén, advent első vasárnapján országszerte meggyújtották az első gyertyát. Nem volt ez másként Békéscsabán sem, ahol a Szent István téren ünnepi műsorral várták a kilátogatókat.

Hivatalosan is kezdetét vette az adventi időszak, Békés megyében is több településen várták ünnepi műsorral és gyertyagyújtással a kilátogatókat. Békéscsaba főterén a járókelők már megcsodálhatták azt a díjnyertes installációt is, ami a „Magyarország legszebb Betleheme” országos versenyen második helyezést ért el.

Az idei évtől újdonság, hogy december 1-től 8-ig, a következő gyertyagyújtásig a Mikulásház is beköltözött a főtérre, ahol a gyerekek személyesen is elmondhatják kívánságaikat a csabai Mikulásnak. Az érdeklődés már advent első vasárnapján is megmutatkozott, elsősorban a kicsik körében.

A Csabai Advent idén is négy hétvégén keresztül várja szeretettel a látogatókat a Szent István téren, a következő évi betlehemi installáció pályázatra pedig 2020. január 6-ig lehet beadni a jelentkezéseket.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata első alkalommal szervezi meg a Csabai Advent programsorozatot. A eseményt a Szent István téren rendezik meg december 1-től december 23-ig.

Az idei évben színes programokon vehetnek rész a csabaiak a Szent István Téren. Egységes térzene és dekoráció, szebb és bővebb kivilágítást kap a Főtér. Magyarország legszebb Betleheme országos versenyen Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatójának installációja második helyezést ért el, melyet az arra járók megcsodálhatnak a Katolikus Nagytemplom előtt.

Az idei advent célja egyértelműen az előző évek tapasztalataiból merítve és újra gondolásán alapszik. Szervezők eltökélt szándéka még meghittebbé és ünnepi hangulatot teremtő rendezvényt hozzanak létre, ezáltal egy kellemes családias környezetet teremtsenek az oda kilátogatóknak.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére, és a forradalom kitörésének 171. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést a város. Az ünnepi programsorozatban a Kossuth szoborhoz és a Szent István térre várták a békéscsabaiakat.

Az ünnepség kezdetén a város vezetői, a civil szervezetek, valamint az egyesületek és a politikai pártok képviselői helyezték el Kossuth Lajos szobránál az emlékezés virágait a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar közreműködésével. Ezután a Szent István téren, a Városháza előtt kezdetét vette a központi megemlékezés. Először ünnepélyes zászlófelvonás következett, katonai tiszteletadással.

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere, március 15-ei gondolatait hallhatta a jelenlévő közönség.

Cigány Kulturális Napot rendezett Békéscsaba Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata a Szent István téren. A rendezvényen roma zenészek és tánccsoportok mutatkoztak be.

A Cigány Kulturális Nap célja az volt, hogy a többségi társadalom megismerhesse a roma kultúrát, ennek keretében az érdeklődők autentikus táncokat és énekeket láthattak, hallhattak. A rendezvényen bárki csatlakozhatott a táncosokhoz, akár a színpad előtt, akár a színpadon.

A roma kultúra megismerését tánccsoportok közreműködésével tették lehetővé az érdeklődők számára. Elsősorban gyermek csoportok léptek fel, akik autentikus táncokat adtak elő egyedül vagy éppen párban.

A rendezvényen főként a roma kultúrából származó dalok csendültek fel. Többek között fellépett Dadó Kincsó és Zenekara is.

A következő rendezvény - a Roma Gasztro Nap - szeptemberben lesz, melyen hagyományos roma ételeket készítenek majd az érdeklődőknek.

Idén harmadik alkalommal rendezi meg a Békés Megyei Önkormányzat a Megyenapot Békéscsaba főterén, a Szent István téren és a Jókai színház előtt. A hagyományokhoz híven ezúttal is bemutatkoznak a megyei értéktárban szereplő értékek, lesz kézműves vásár és kistermelői piac is.

Szeptember első szombatján ismét Megyenapot szervez a Békés Megyei Önkormányzat. Zalai Mihály szerint szükség van egy olyan programra, amelyen hagyományaink, a nemzetiségek kultúrája, megyénk értékei kerülnek középpontba, mindeközben a kilátogatók színvonalas, kicsiket és nagyokat célzó programokon szórakozhatnak.

A hagyományokhoz híven ezúttal is bemutatkoznak a megyei értéktárban szereplő értékek, lesz kézműves vásár és kistermelői piac, valamint felvonultatják hagyományaikat és értékeiket a megye nemzetiségei. Újdonságot is tartogatnak idén a szervezők: a megyei értéktár elemei mellett a települési értéktárakban szereplő tételeket is megismerhetik az érdeklődők.

Többes számban címmel nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása Békéscsabán a Szent István téren. Az I. világháború emlékeit bemutató tárlat 2016 óta járja az országot.

A Békéscsabán most megnyílt, első világháborús tárlat azt mutatja be a látogatóknak, hogy milyen volt a négy éven át tartó nagy háború frontvonalain harcolni és milyen volt a hátországban élni - jelentették be a főtéren tartott sajtótájékoztatón. A kiállítás jubileumi jellegét az adja, hogy száz éve ért véget az első világháború.

A különleges kiállítóteret három részre osztották: az egyikben a front, a másikban a hátország, a harmadikban pedig a hírgyártás kerül közel az érdeklődőkhöz, közel 800 műtárgy segítségével.

A 800 műtárgyi emlék egy vándorkiállításon igazán nagy számnak mondható, ugyanis átlagosan 30-40 műtárgyat szokás kiállítani országjáró kiállításokon. Ez is magyarázat lehet arra, hogy a szokottnál nagyobb az érdeklődés Békéscsaba főterén, főleg fiatalok részéről.

Augusztus 20-a Magyarország legjelentősebb nemzeti ünnepe. Békéscsabán idén is színes és érdekes programokon vehettek részt azok, akik ellátogattak a Szent István térre.

 

Ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött az Államalapító Szent István Ünnepe Békéscsabán, a Szent István téren. Ezt követően a főtéren felállított színpadon az evangélikus, katolikus és református egyházak képviselői megszentelték a megújulást-, az összetartozást jelképező új kenyeret.

 

Vantara Gyula

országgyűlési képviselő

 

„Ünnepeljük azokat…a kenyér ünnepével a mai napot.”

 

 

A szentelést követően Szarvas Péter polgármester és Vantara Gyula országgyűlési képviselő megszegte az újkenyeret, melyet - frissen sütött cipókkal együtt - felszeletelve szétosztottak a jelenlévők között. A délután főszereplője a Munkácsy torta volt. Az 1000 szelet idén is - mint minden évben - nagyon népszerű volt.

 

Török Norbert

 

„Nagyon finom a torta…mert szerintem nagyon jó.”

 

400 adag meleg ételt osztottak szét rászorulók között pénteken délben a békéscsabai főtéren. A szervezők fontosnak tartják, hogy az ünnepi időszak elmúltával is gondoskodjunk a nélkülözőkről.

Ételosztást szerveztek Békéscsabán a Szent István téren, ahol 400 adag meleg ételt osztottak ki a rászorulók között. Az elmúlt időszakban, már több szervezet is segített a nélkülözőkön. A szervezők a Szociálpolitikai Osztály segítségével értesíttették az érintett családokat.

- A Békéscsabai Városfejlesztési Kft. a Csabaparkkal közösen szervezett ételosztást. A kezdeményezők a munkatársak voltak, ugyan is a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. nagyon fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalását, hiszen Békéscsabáért hozták létre a céget. 400 adag étel kerül kiosztásra, bográcsgulyás, kenyér illetve alma. Ezúton is szeretném megköszönni a munkatársaimnak a segítséget, illetőleg a Csabapark éteremnek, akik ezt a kiváló ételt megfőzték nekünk. – mondta el Dr. Sódar Anita, a békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére, és a forradalom kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget a város. Az ünnepi programsorozatban a Kossuth szoborhoz és a Szent István térre várták a békéscsabaiakat.

A Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar térzenéjével kezdődött a városi ünnepség.

A program részeként a város vezetői, a civil szervezetek, valamint az egyesületek és a politikai pártok képviselői helyezték el Kossuth Lajos szobránál az emlékezés virágait.

A koszorúzást egy közös felvonulás követte, melyen a város vezetőin és a hagyományőrzőkön kívül, számos résztvevő is jelen volt.

A felvonulást követően ünnepélyes zászlófelvonás következett, katonai tiszteletadással, ezután Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere, március 15-ei gondolatait hallhatta a jelenlévő közönség.

Mindezt követően átadták a „Békéscsabáért” kitüntetést, melyet Martin Gábor fotóművész kapott, majd a „Békéscsabai életműdíj”-at vehette át Szelekovszky László nyugalmazott természetvédelmi főtanácsos.

Oldalak