adóváltozások

A megyei vállalkozások részére szervezett  tájékoztatót a Békés Megyei Iparkamara annak érdekében, hogy a cégek képviselői információkat szerezzenek a 2018-as adóváltozásokkal kapcsolatban.

A nyugati országok között több olyan nemzet is van, ahol az adóhivatalok a legjobban kedvelt hivatali szervek az állampolgárok körében. Magyarországon nem ez a jellemző, ezért a NAV 2016-ban úgy döntött, hogy komoly változásokat eszközöl a hivatal felfogásában.

Ez a tendencia a számokból is jól látszik, ugyanis 2017-ben országos szinten 609 milliárd forinttal több adót sikerült realizálnia a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak, mint a korábbi évben. A tájékoztatón Dr. Kovács Tamás rövid tájékoztatója után, Dr. Ráfi Péter, a NAV Békés Megyei ügyfélkapcsolati osztályának vezetője és Nagyné Sztán Ilona ügyfélkapcsolati sajtóreferens az aktuális adóváltozásokról tartott előadást.

Idén is több helyen változik adózásunk, ezért a módosításokat érdemes figyelemmel követni, hogy tudjuk, melyik területen kell többet vagy kevesebbet fizetnünk az állam számára.

2018-től az internet áfája 13 százalékponttal csökken, ami így 5 százalék lesz. A hal áfáját is erre a szintre csökkentik, ez a tervek szerint jelentősen növelheti a rendszeresen halat fogyasztók számát. A hal mellett várhatóan a sertésbelsőségek is olcsóbbak lesznek, ugyanis a kedvezményes áfa kulcsot ezekre a termékekre is kiterjesztették.

A vállalkozásoknak ezentúl elég lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bejelentkezniük, nem kell külön az önkormányzatnál is. Az adóhivatal a jövőben nemcsak a bejelentkezéshez szükséges adatokat továbbítja elektronikus úton az illetékes önkormányzatnak, hanem az iparűzési adóelőleg-kiegészítésről szóló bevallást is. Az adóbevallás ideje a többségnek nem változik, azonban az egyéni vállalkozóknak ezentúl február 25-ig meg kell ezt majd tenniük.

Címkék: