január 1.

Január 1-től számos változás történt az adótörvényeket illetően. Megváltozott a késedelmi pótlék mértéke, illetve módosult az egyéni vállalkozók bevallási határideje is. 

Az eddigi számítással ellentétben a jegybanki alapkamat kétszerese helyett mostantól a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összegének 365-öd része teszi ki a késedelmi pótlékot. A kiszabható pótlék mértéke a kockázatos adózók esetén is változik: jelenleg ez a jegybanki alapkamat ötszöröse, a jövőben viszont ez az általános szabályok szerint számított késedelmi pótlék másfélszerese lesz.

Január 1-től az egyéni vállalkozók személyi jövedelemadó bevallását tekintően is történtek változások. Az adóhivatal a korábbi évekhez hasonlóan idén is elkészíti a vállalkozóknak a bevallási tervezetet a február utolsó napján rendelkezésre álló adatok alapján. A személyi jövedelemadó bevallási határideje viszont az idei év első napjától megváltozott.

Január elsejével jelentősen nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum összege, az adócsökkentések révén magasabb nettó bért kap minden munkavállaló, emellett pedig  a nyugdíj is emelkedett 3 százalékkal.

A rendelkezések alapján a nyugdíjemelés a 2018. január 1-jét megelőző időponttól megállapított vagy folyósított öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, szülői nyugdíjat, árvaellátást, baleseti, hozzátartozói nyugellátást érinti.

Azt már hónapokkal ezelőtt tudni lehetett, hogy ettől az évtől a minimálbér 8 százalékkal, míg a garantált bérminimum 12 százalékkal emelkedik az előző évi bruttó értékhez képest.

Magyarországon a reálkereset 10 százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest, ami ígéretes számnak mondható. Ennek ellenére az elmúlt időben tovább nőtt a Nyugat-Európa irányába történő szakképzett munkaerő elvándorlása. A minimálbér emelése és akár egy további jelentős béremelés azonban jó próbálkozás lehet visszacsábítani a hazai munkavállalókat.