harcművészet

A füzesgyarmati önvédelmi szemináriumon alkalom nyílott arra, hogy az oktató, Hanshi Robert Manole IX.DAN rövid interjút adjon.

- Utoljára nyolc éve járt Békés megyében Robert Manole Nagymester. Lát e valamilyen változást a résztvevők színvonalában?

- A harcművészet nem olyan, hogy egy kaptafára lehet a tényezőket helyezni. Amikor nyolc évvel ezelőtt itt volt és tanított, azok a technikák nem biztos, hogy úgy maradtak meg az azokat tovább adókban, hanem lehet, hogy átmentek egy változtatáson. A változtatás joga mindenhol fennáll, s mindenki személyére szabott.

- Önvédelmet oktat. Mennyire mások esetleg a veszélyek, mint a korábbi időszakban? Vannak e új veszélyforrások?

A Békés Megyei Önvédelmi-és Közelharci Egyesület gyulai iskolája minden hétfőn és csütörtökön escrima edzéseket tart, melynek az Erkel Ferenc Művelődési Központ ad otthont. A Wing-Tsun alapú harcművészet minden korosztálynak ajánlott.

Hétfőnként a gyerekek, csütörtökön pedig a felnőttek sajátíthatják el a Wing-Tsun-on alapuló fülöp-szigeteki harcművészetet.  Kovács Attila oktató elmondta, hogy amit ő tanult, és amit oktat, az már egy modernebb felfogásban közelíti meg az escrimát.

Az edzéseken a kezdőtől a magasabb fokozatú harcművészekig bárki részt vehet, mely egy ügyességen alapuló mozgásforma. Kovács Attila oktató hozzátette, hogy minden korosztály kipróbálhatja magát a sportban, viszont a fő szempont az legyen, hogy szeresse, amit csinál.

Az escrimához nem kell különösebb készség, csak akaraterő, szorgalom és gyakorlás. Ennek segítségével viszont bárki eljuthat bármilyen szintre.

A capoeira harcművészet békéscsabai oktatásának 10. évfordulóját ünnepelik ebben az évben a Capoeira Hungria békéscsabai egyesületében. Ennek apropójából egy országos szintű találkozóra került sor, ahol az ország különböző városaiból érkezett oktatók cserélhették ki tapasztalataikat.

A Capoeira Hungria egy főleg Kelet-Magyarországon működő egyesület. Békéscsabán 2007 novembere óta működik, melyet eredetileg néhány lelkes békés megyei fiatal alapított, akik a későbbiekben felvették a kapcsolatot profi brazil oktatókkal. Elsődleges céljukként szerepel, hogy minél több emberrel megismertessék a harcművészetet. Az egyesület 10 éves fennállását egy közös edzéssel ünnepelték, melynek célja főként a tapasztalatcsere volt.