kolbászfesztivál

Megkezdődött a 21. Csabai kolbászfesztivál. Az első nap délelőtt az ifjúsági kolbászgyúrás zajlott, délután pedig hivatalosan is megnyitották a gasztro fesztivált.

Húsz évvel ezelőtt kezdődött a Csabai Kolbászfesztivál sikertörténete. Az akkor még csak egy sportpályányi helyen megrendezett fesztivál mára több tízezer látogatóval büszkélkedhet. A szervezők ugyan már rutinosak, de elmondásuk szerint minden fesztivál kezdete tele van izgalommal.

Csütörtök reggel már sok fiatal kilátogatott a Békéscsabai Sportcsarnokba, hogy részt vehessen az Ifjúsági Kolbászkészítő versenyen. A Munkácsy Sátorban több, mint kétszáz, fiatalból álló csapat szorgoskodott, hogy lenyűgözze a zsűrit. Stábunk utánajárt, hogy mi vezérelte őket abban, hogy elinduljanak, és hogy mi kell a jó csabai kolbász elkészítéséhez.

Örömteli, hogy - az egyébként férfias tevékenységnek gondolt - kolbászkészítést nagyon sok fiatal lány is kipróbálta.

Már javában zajlanak az előkészületek a 21. Csabai Kolbászfesztiválra. Az ország egyik legjelentősebb gasztronómiai fesztiválja ebben az évben is hagyományos ételekkel, színes kulturális programokkal és könnyűzenei koncertekkel vár minden érdeklődőt.

A csabai kolbász több száz éves hagyománya köré szervezett fesztivál az elmúlt két évtizedben az ország legjelentősebb és legnépszerűbb gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát. Míg a fesztivál középpontjában álló disznótor és kolbászgyúrás igazi érdekességeket jelentenek a vidékről-, illetve külföldről érkezőknek, a rendezvény a békéscsabaiak számára is különleges.

A fesztivál középpontjába természetesen ebben az évben is az olyan hagyományos elemek kerülnek, mint a disznóvágás-bemutatók vagy a kolbászkészítő verseny, de emellett számos újdonsággal is várnak minden korosztályt.

A 21. Csabai Kolbászfesztivált ebben az évben október 19-e és 22-e között rendezik meg. A fesztivál részletes programleírását a rendezvény hivatalos weboldalán lehet megtekinteni.

Idén sem maradnak el az ország legnépszerűbb zenekarai és együttesei a Csabai Kolbászfesztivál programjaiban. Minden korosztály számára jó szórakozást ígérnek a 21. Csabai Kolbászfesztivál koncertjei.

Magyarország szinte minden vezető zenekara, aki ebben az időszakban ráért, ők itt lesznek a Csabai Kolbászfesztiválon, a teljesség igénye nélkül: Magna Cum Laude, Quimby, Tankcsapda, Budapest Bár, Punnany Massif, Halottpénz, egy csomó DJ, akik a fiatalok miatt jönnek.

Érdemes minél hamarabb szobát foglalni a messzebbről érkező látogatóknak, hiszen a fesztivál idején már nem lesz a környéken olyan szállás, ami szabad lenne.

A szervezők a helyiekre is gondolnak - minden évben a vasárnap a családok napja a fesztiválon, ilyenkor a legkisebbek számára is nyújt szórakozási lehetőséget a rendezvény, emellett a hurka és a kolbász fél áron kapható majd.

A kolbászfesztivál legfőbb feladata a helyi tradicionális kolbász népszerűsítése. Idén a fesztivál külföldi vendége Ausztrália lesz - Békéscsabára látogat Ausztrália nagykövete is és ausztrál fellépője is lesz a kolbászfesztiválon.

Hétvégén rendezték meg a Kolbászfesztivál Ulti Kupát a Békéscsabai Rendezvénypajtában. A versenyen 69-en ültek az asztalhoz.

A Csabai Kolbászfesztivál szervezői a közelmúltban megnyitották a rendezvénypajtát, ami télen korcsolyapályaként-, nyáron pedig szabadtéri színpadként szolgál. A pajtában a programsorozat tavaly ősszel indult a korcsolyapálya megnyitásával. Ekkor teret hódítottak a jeges sportok, így egy jégkorong klubbal lett gazdagabb Békéscsaba. Már akkor is igény mutatkozott arra, hogy legyen egy gyorsétterem a rendezvénypajta közelében.

Hégely Sándor, a kolbászfesztivál igazgatója beszámolt arról, hogy mindez most kiegészült a Pajta Street Food-dal, ahol a sok

gasztronómiai különlegesség mellett többek között kézműves hamburger is kapható. A szabadtéri színpadon az első nagykoncert május 6-án startol a Hooligans zenekarral, de már egész nyárra programok sokaságát tervezték.

A Pajta Street Food-ban már a jövőbeli fejlesztések is körvonalazódtak, így például a hamburgerek mellett hamarosan jelentkeznek kitűnő minőségű sültkolbásszal is.

Címkék:
Címkék:

Békéscsaba helyi értéke lett a megyeszékhely két legnagyobb turisztikai és gasztronómiai rendezvénye a Sörfesztivál és Csülökparádé, valamint a Kolbászfesztivál. A városi bizottság a jövőben kezdeményezi az események megyei értéktárba való felvételét.

A megyeszékhely legnagyobb nyári eseménye a Sörfesztivál és Csülökparádé, valamint az ősz kiemelt attrakciója, a Kolbászfesztiválo is bekerült Békéscsaba helyi értékei közé. A két esemény éves szinten több 10 ezer embert vonz a településre, és annak környékére. A Békéscsabai Települési Értéktár Bizottság a fesztiválok turisztikai és gasztronómiai értékeit figyelembe véve, egyhangú szavazattal döntött helyi értéktárba történő felvételükről.

Vantara Gyula Békéscsaba polgármestere és egyben a bizottság elnöke elmondta, a két esemény jelentősen hozzájárul városunk hírnevének építéséhez, a helyi kisvállalkozók piacra jutásához és a helyi gazdaság élénkítéséhez. Az események híre és ismertsége mára már túllépett Békéscsaba határain, amit a fesztiválszervezők is beláttak.