Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület

A lengyel alkotmány ünnepe alkalmából szervezett kiállítást Békéscsaba Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata és a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület. A tárlat Szent László lovagkirály életéhez és legendájához kapcsolódó illusztrációkat mutat be.

Az 1971. május 3-ai Lengyel Alkotmány jóváhagyására emlékeztek Békéscsabán, ahol ez alkalomból a Lencsési Közösségi Házban gyűltek össze az érdeklődők. Az ünnepélyes eseményen két kórus is közreműködött: a Chopin-, illetve a Békéscsabai Premier Művészeti Fiúkórus, akik lengyel népdalokat is elénekeltek.

Az ünnepség apropóján egy Szent Lászlóhoz kapcsolódó történelmi kiállítás is nyílt, amit a szervezők olyan módon próbáltak összeállítani, ami elüt a hagyományos királyi életeket bemutató kiállításoktól. Szent László évét a tavalyi évben ünnepelték a magyarországi lengyelek, az egykori magyar lovagkirály pedig a források szerint több szállal is kötődött a lengyelekhez, akik 1993 óta úgy is tekintenek rá, mint a magyarországi lengyelek védőszentjére.

Sallai Lajos festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület székhelyén Békéscsabán. A tárlatot február végig tekinthetik meg az érdeklődők.

A csorvási születésű művész négyéves kora óta él Békéscsabán. Diákévei alatt tagja lett a megyeszékhelyen működő képzőművészeti körnek, melyet Mokos József vezetett. Sallai József számára saját szakköre volt az az indíttatás, ahol megkapta azokat az inspirációkat, melyek hatására megkedvelte a rajzszakot. A diploma megszerzése után visszatért Békéscsabára, ahol 36 évet töltött el általános és középiskolás diákok között. Tanári hivatása mellett alkotói tevékenységet is folytatott. Sallai Lajos több éve részese azon alkotótáboroknak, melyek helyszínei nagy hatással vannak alkotói folyamatára.