Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára

Társművészet-művésztársak címmel nyílt kiállítás Mata János és Kner Imre munkáiból Gyulán, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárában. A kiállítást korábban Budapesten tekinthették meg az érdeklődők.

Kner Imre, mint a 20. századi tipográfia megújítójaként, valamint a gyomai nyomda második tulajdonosaként vált ismertté. Mata János grafikus és fametsző is volt, 1943-ban ő kereste meg Kner Imrét egy krónika megjelentetése kapcsán. A két férfi nagyon hamar megtalálta a közös hangot. A kiállításon látható alkotásokról Dr. Erdész Ádám, a Levéltár igazgatója beszélt.

Több szempontból érdekes ez a kiállítás, egyrészt emléket szerettek volna állítani a két művész munkássága előtt, másrészt ifjabb Mata Jánosnak, aki bár, szerette volna, de váratlan halála miatt, nem tudta befejezni megemlékező dokumentumfilmét. Dr. Erdész Ádám mellett a kiállítást Kéri Pálnénak, Mata János unokájának is köszönhetjük, aki a megnyitón készséggel mesélt a tárlat megszületéséről.

Történelmi témájú konferenciát tartott a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára Gyulán. A „Mesélő naplók és levelek" című előadássorozaton a téma elismert szakértői tájékoztatták az érdeklődőket.

„Mesélő naplók és levelek - A narratív források kínálta közelítési lehetőségek” címmel tartott konferenciát a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára Gyulán. A konferenciát immár 13. alkalommal rendezték meg a Városháza dísztermében. A szervezők célja idén is az volt, hogy érdekes és szakmailag helytálló előadásokat hallgathassanak meg az érdeklődők.

Az eseményen „Az ego dokumentumok történetírói haszna” címmel tartott előadást Gyáni Gábor, az MTA BTK Történettudományi Intézet kutatóprofesszora, az MTA rendes tagja.

Szabados János „Egy 17. századi budai renegát kém identitásai jelentéseinek tükrében” című előadásán Hans Caspar életéről és kémtevékenységéről beszélt.

A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára a Békés Megyei Könyvtárban tartott kiállítást és konferenciát. Az összejövetel témája a kiegyezés, a dualizmus és a polgáriasodás volt.

Az elmúlt évben indult a Békés Megyei Levéltár azon projektje, mely a kiegyezés, dualizmus, polgárosodás címet viseli. A projekt egy konferenciával indult Gyulán, mely után elkészült egy vándorkiállítási anyag, valamint több könyvet is kiadtak a témával kapcsolatban.

Az első előadást Szilágyi Adrienn, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos munkatársa adta, aki a magyarok királynéjáról, Sissi-ről és az ő népszerűségéről beszélt.

A Békés Megyei Levéltár igazgatóhelyettese, Sáfár Gyula, a csabai sportélet kezdeteiről tartott előadást. Stábunknak elmondta, hogy milyen források álltak rendelkezésére az előadás összeállításához.