gyümölcs

A termelők és vásárlók közösen a dinnye fővárosában Medgyesegyházán ünnepelték az elmúlt hétvégén a szántóföldi gyümölcsöt. A 3 napos fesztivál ideje alatt a Dél-Békési településen szinte még a kerítés is dinnyéből készült. A 24. Dinnyefesztivál során dinnyefaragó versennyel, lovagi tornával és számos érdekes programmal várták az érdeklődőket.

A dinnyeszeretők nagy örömére ebben az évben is ingyen dinnyekóstolás- és rengeteg-, a dinnyéhez kapcsolódó program várta a látogatókat, akik nagy számban jelentek meg Medgyesegyházán, a 24. Dinnyefesztiválon.

A fesztiválon arcfestés, kötélhúzás és dinnyés ételek versenye is várta az érdeklődőket. Mindezek mellett keresték a legnagyobb dinnyét is, a rendezvény egyik fő programja pedig a Lovagi Torna volt.

A programok között helyet kapott a dinnyefaragó verseny is, melyen számos nagyszerű alkotás született a lédús gyümölcsből.

Sokféle friss zöldség és gyümölcs várta a Tündérkert Óvoda csöppségeit a békéscsabai piacon. Közel hatvan óvodás vásárolt gyümölcsöket, melyekből - visszatérve az óvodába - gyümölcssalátát készítettek.

Gyermekzsivajtól volt hangos a békéscsabai piac. Hatvan óvodás ismerkedett meg az őszi zöldségekkel és gyümölcsökkel és vásárolt almát az eladóktól.

A vásárlás és a piaci portékák megismerkedése után, mivel ügyesen felismerték a gyerekek a zöldségeket és gyümölcsöket, az óvó néniktől kakaós finomságot kaptak. Megkérdeztük a gyerekeket is, hogy mivel ismerkedtek meg a piaci séta során.

A piaci kaland után a gyerkőcök visszaindultak az óvodába, hogy a vásárolt gyümölcsökből elkészítsék a gyümölcssalátát.

Egyre gyakrabban találkozunk az üzletek polcain biotermékekkel. A vásárlók között vannak olyanok, akik tudatosan ezeket keresik, de sokan vannak, akik még kételkednek. Stábunk a fogyasztók véleményére volt kíváncsi, hogy vajon tudják-e mitől bio egy bio termék?

Kígyóuborkák sorakoznak az egyik hűtőszekrényben, de van itt még paprika, sárgarépa és csöves kukorica is. Kicsivel arrébb pedig citromot és narancsot találunk. Magyarországon összesen 5 olyan üzlet van, ahol valódi biozöldségeket és gyümölcsöket kaphatunk. Az utóbbi években egyre többen keresik ezeket a portékákat, és próbálnak tudatosan vásárolni, ám nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy vajon mitől is bio egy termék?

- Az egyik komédiás azt mondta, hogy mezítláb permetezik a növényeket, gondolom, hogy vegyszermentes – állapította meg az egyik járókelő.

Kérdésünkkel végül egy kereskedőhöz fordultunk, aki elmagyarázta, hogy a fogalom mögött mi rejlik valójában.

Az EU több mint 5 millió euróval támogatja hazánkat.

Magyarország az egyik legnagyobb kedvezményezettje lesz az Európai Unió iskolagyümölcs-programjának a 2014-2015-ös időszakban, 5,4 millió euróval segítve az egészséges táplálkozási szokások elterjedését.

Megszületett a döntés arról, melyik európai uniós tagállamra mekkora támogatás jut a 2014-2015-ös iskolagyümölcs-programban. A Közös Agrárpolitika reformjának köszönhetően több mint másfélszeresére, 90-ről 150 millió euróra emelkedett az összeg, amit az EU erre fordíthat. Ebből ráadásul nem csak gyümölcsök és zöldségek iskolai osztására lehet költeni, hanem kiegészítő oktatásra is, ami növeli ezek fogyasztását, így egészségesebbé téve a gyerekeket.

A program fő kedvezményezettje Olaszország lesz több mint 29 millió euróval. Magyarország a hetedik legnagyobb összegre, 5,4 millió euróra számíthat. Hazánkban a számla 86 %-át állja az EU, ami a negyedik legmagasabb támogatási arány.