Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Népzenei és Világzenei fesztivál

Az elmúlt héten a gyulai Várszínházban megrendezett Népzenei és Világzenei fesztiválnak szomorú aktualitást adott az egyik fellépő zenekar, a Békés banda prímásának, alapító tagjának halálhíre. A koncert után megtudtuk, hogy Barbócz Sándor búcsúztatójára különleges megemlékezéssel készülnek zenésztársai, barátai.

A néhány éve elhunyt Halmos Béláról elnevezett népzenei fesztiválon Elek Tibortól a Várszínház igazgatójától is értesülhetett a közönség a szomorú tényről: idén további közreműködője lett az égi zenekarnak, Barbócz Sándor hunyt el nemrégiben. Egyperces néma főhajtással emlékeztek meg róla.

Sok tanítványa közül, most a ma már a Zeneakadémián, a népzene szakon tanító Gombai Tamás állt be Barbócz Sanyi helyére.

Barbócz Sándor búcsúszeratrtására július 27-én pénteken 13 órakor kerül sor Gyulán, a Németvárosi Szent József temetőben református egyházi szertatrás szerint, ahová különleges megemlékezéssel készülnek muzsikus barátai.

Szerdán rendezték meg a Gyulai Várszínházban a Halmos Béláról elnevezett Népzenei és Világzenei fesztivált. Idén három együttes is színpadra lépett.

A néhány éve elhunyt Halmos Bélára emlékezés mellett idén másik szomorú aktualitása is volt a népzenei fesztiválnak. Az 1997 óta megrendezésre kerülő rendezvénynek a művészeti tanácsadója és állandó fellépője Halmos Béla volt, aki több szállal kötődött Gyulához. Most mellette Barbócz Sándorra, a Békés Banda alapító primására is emlékeztek zenésztársai.

Az egyperces néma emlékezés után a Békés banda koncertjén végig Barbócz Sándor emlékének ajánlva, rá emlékezve zenéltek barátai.

A Békés bandát követően a belga származású, magyarul tökéletesen beszélő Tcha Limberger varázsolta el hegedűjátékával. Társaival, a Kalotaszeg Trióval nagy sikert arattak.

A harmadik fellépő, a megújult néven szereplő Szarka Tamás és a Ghymes együttes, koncertjén, a kezdeti sikerekből válogatott.