kastélypark

Idén is megtartották a méz ünnepét Dobozon, a Kastélyparkban. A Dobozi Mézes Fesztivál - kiegészülve a Dobozi Fogathajtó Emlékversennyel - a település legnagyobb eseményévé nőtte ki magát.

Doboz és a méz kapcsolata több évszázados múltra tekint vissza. A település krónikásai szerint még 1138-ban adományoztak a településnek több mint félszáz méhkaptárt, így a méhészetet, a mézpergetést, a „mézes kapcsolatot” innen számítják Dobozon, és innen a fesztivál elnevezése is. Köves Mihály, Doboz polgármestere stábunknak elmondta: az esemény a helyi értéktár bemutatása köré épült.

A fesztiválon főzőversenyt is rendeztek, amelyre több mint harminc csapat jelentkezett. A több tucatnyi bográcsban rotyogott a birka- és  sertéspörkölt.

Mézárusok és a főzőverseny részvevői is nyilatkoztak stábunknak arról: miért volt érdemes kilátogatni a fesztiválra, milyen portékákkal várták az érdeklődőket.

Megújult a pósteleki kastély környezete, a kiszáradt tómeder helyreállítása során egy csónakázó tavat hoztak létre, növényeket telepítettek és a gyalogutakat állítottak helyre. A kastélykert avató ünnepségét csütörtök délelőtt tartották.

A pósteleki kastély és a kert sokszínű növényvilágával különleges látványt nyújtott az 1930-as években, a mai kép egy sikeres pályázat eredménye. A kastély épületének felújítása még várat magára, de a park és a csónakázó tó már most is kellemes pihenőhelyet biztosít. Vantara Gyula a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület elnöke hangsúlyozta, nem szabad elfeledkezni a meglévő, kicsit talán már feledésbe merült értékekről, e kategóriába tartozik a pósteleki kastély park is, és az épület is, hiszen aki ide kilátogat, az egy évvel ezelőtti állapothoz képest egészen más új felfedezéseket tehet.

Címkék: