választások

Békéscsabán járt Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika társelnöke. Látogatása során bemutatta a választókerület LMP-s országgyűlési képviselőjelöltjét, valamint az áprilisi választások tétjéről is beszélt.

Az áprilisi országgyűlési választás kampányidőszaka kezdetével Békéscsabára látogatott Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika társelnöke. A sajtótájékoztatón kitért a választás tétjére, valamint támogatásáról biztosította a Békés Megye 1. számú országgyűlési egyéni választókerület LMP-s országgyűlési képviselőjelöltjét, Kovács Katalin Ildikót is.

A társelnök jellemezte az elmúlt 8 év kormányzását, melyet inkább kampánynak nevezett, mintsem valódi kormányzásnak.

Sokak szerint az áprilisi választások tétje sokkal nagyobb, mint azt sokan gondolják, ugyanis a kormánypárt ismételt győzelme esetén a Fidesz akár évtizedekig is leválthatatlan lesz. A társelnök szerint ez elképzelhető.

Kovács Katalin Ibolya képviselőjelölt is ismertette legfőbb célkitűzéseit.

Gondosság, szorgalom és alázat erre a három kulcsszóra építi fel programját Szarvas Péter az október 12.-i önkormányzati választás előtt. A független polgármesterjelölt és a 2. számú választókerület független képviselőjelöltje tegnap sajtótájékoztatón jelentette be indulását.

Szarvas Péter személyes bemutatkozással indította az első sajtótájékoztatóját a város független polgármesterjelöltjeként. Elmondta, 51 éves békéscsabai születésű közgazdász, angol nyelven társalgási szinten beszél és negyvenhat éve aktívan sportol. Korábban a Körös Volán Zrt. majd a régió Volán társaságainak a vezérigazgatója volt, ahol munkaköre a tavalyi év őszén szakmai véleménykülönbségek miatt szűntek meg. Hangsúlyozta, a távozása után nagyon sok civil megkeresést kapott azzal kapcsolatban, hogy dolgozzon azon, hogyan lehetne a város működésén javítani. Elmondása szerint ezt követően átgondolva szakmai tapasztalatait, hozta meg határozott döntését. 

A Békés megye területi Választási iroda vezetője ma közé tette a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2014. évi általános választásán Békés megye vonatkozásában, a  megyei lista állításához szükséges ajánlások számát.

A központi névjegyzékben 2014. augusztus 15-én a Békés megyei választókerületben, melynek Békéscsaba Megyei Jogú Város nem része, 250.592 fő választópolgár szerepelt. 

Ennek alapján  a Békés megyei választókerületben listát az a jelölő szervezet állíthat, amely a választókerület választópolgárai 0,5%-ának ajánlását, 1253 db ajánlást összegyűjtött. Közös megyei listát azok a jelölő szervezetek állíthatnak, amelyek a megyei választókerület választópolgárai 1%-ának, de legalább 2.000 választópolgár közös ajánlását összegyűjtötték.

Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett

 

Június 24-én 16 óráig kaptak lehetőséget a jelölő szervezetek.

Harminc napig kapnak türelmi időt egy-egy választás után a különböző pártok, jelöltek arra, hogy a voksokás után a különböző hirdetményeket, falragaszokat, plakátokat eltávolítsák. Miután az EP-választás május 25-én volt, a határidő június 24-én délután 16 óra volt. Aki nem tett eleget ennek a kötelezettségnek, annak a hirdetmények leszedési költségeit az illetékes önkormányzatok kiszámlázhatják. Békéscsabán erre ritkán kerül sor, mert az esetek többségében betartják a határidőket az illetékesek.

Az áprilisi választások tapasztalatairól és az előttük álló őszi önkormányzati választások feladatairól tartott sajtótájékoztatót a Munkáspárt Békés megyei szervezete. A párt képviselői úgy vélik, hogy sokan egyet értenek a politikájukkal, de az emberek még nem mernek rájuk voksolni.

A parlamenti választásokon elért eredményeket Karacs Lajosné, a párt alelnöke értékelte, aki úgy véli, a társadalomban nem ellenséges a hangulat velük szemben, sőt a parlamenti választások kapcsán inkább feléjük fordultak, de még nem jutottak el oda, hogy rájuk szavazzanak.

- Nagyon sokan mondják, hogy ez az a párt, amely nem forgatott köpönyeget, 25 éve ugyanazt mondja, a dolgozó, a bérből és a fizetésből élő emberek, a munkanélküliek, az elesettek érdekeit képviseli, ennek ellenére legtöbben azt mondják, hogy még kicsit vagyunk, még nem érdemes ránk szavazni, mert elveszett szavazatnak számít – fogalmazott Karacs Lajosné.