Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Nemzeti Művelődési Intézet

Közös konferenciát tartott Békéscsabán a Nemzeti Művelődési Intézet, a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete. A szakmai nap középpontjában idén a kommunikáció és az innováció állt.

Közművelődési szakmai napot tartottak Békéscsabán a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága, a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének közös szervezésében. A Békés megyei hatókörű rendezvényen a szakemberek ezúttal az innovációt és a kommunikációt helyezték előtérbe, annak érdekében, hogy a közművelődési intézmények és a közösségi színterek minél inkább láthatóvá váljanak.

Az NMI Békés Megyei Igazgatóságának vezetője Sipos Andrea elmondta, hogy a művelődési intézet tevékenységében most igen hangsúlyosak a képzési és pályázati lehetőségek.

Közös konferenciát tartott Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központ, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete.

„Vedd el a nemzet nyelvét, s a nemzet megszűnt az lenni, ami volt: nyom nélkül elenyészik, beleolvad, belehal az őt környező népek tengerébe." A híres Tolnai Vilmos idézet bővebb értelmezésébe beletartozik a beszélt és írott nyelv mellett a nemzeti kultúra is, amelyet a helyi művelődési és kulturális intézményeknek és a különböző civil szervezeteknek feladata fenntartani.

A Csabagyöngye Kulturális Központban tartott konferencián különböző szakmai előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők, olyan témákban, mint a fenntartható közösségi élet a kistelepüléseken, illetve az aktuális törvényi feltételekről is tájékoztatták a jelenlévőket. Varga Istvánné, a Nők a közösségért - közösségek a településért címmel tartott beszámolót a Dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesülete munkájáról.

A Békés Megyei Önkormányzat a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájával karöltve idén első alkalommal rendezte meg a Megyenapot az elmúlt hétvégén, a békéscsabai Szent István téren.

Békés megye történetében először szervezték meg a Megyenapot idén szeptember 3-án. A megnyitót egy belvároson keresztüli hívogató-felvonulás előzte meg.  A rendezvény helyszínéül a Békéscsabai főtér szolgált, ahol a megyei értékek standjait állították fel.

Szerettünk volna egy olyan fórumot, egy olyan lehetőséget egy olyan ünnepnapot létrehozni ahol a Békés megyeiek találkozhatnak egymással, megismerhetik egymás településeit, megismerhetik egymás értékeit, illetve szeretnénk ezzel a rendezvénnyel a békés megyei identitást erősíteni. Az elmúlt hetek tapasztalatai szerint a szervezés tapasztalata az volt, hogy a Békés megye hívó szóra rengeteg ajtó kinyílt, rengeteg segítséget kaptunk. - mondta el Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat

A kézművesség, a képző- és előadóművészet, valamint az elektronikus sajtó elméleti és gyakorlati oldalával ismerkedhettek meg középiskolás diákok a Kultúrateremtő kreativitás Békés megyében elnevezésű projektben. A két éves program eredményeit Békéscsabán értékelték a szakemberek.

2012 szeptemberében indította el a Nemzeti Művelődési Intézmény Békés megyei irodája azt a projektet, amelynek a záró konferenciáját Békéscsabán tartották. A programba 5 közoktatási intézmény 100 diákját vonták be, akik a kreatív ipar 4 területét érintették. A diákok megismerkedtek a fazekas és bőrműves tevékenységekkel, néptánc és színjátszó csoportok jöttek létre, de több újságcikk és rádiós riport is elkészült.

- A célunk az volt, hogy a tehetséges tanulókat segítsük azzal, hogy akár a mnuka világában, akár pedig a továbbtanulásukat illetően, hogy azzal menjenek tovább, amiben tehetségesek – hangsúlyozta Savolt Zoltán, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának szakmai munkatársa.

A kézművesség, a képző- és előadóművészet, valamint az elektronikus sajtó elméleti és gyakorlati oldalával ismerkedhetett meg 100 középiskolás diák.

A két éves időszak eredményeit Békéscsabán értékelték a szakemberek. Savolt Zoltán, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának munkatársa elmondta, a program célja a tehetséges diákok segítése, illetve a hátrányos helyzetű kistérségek fejlesztése volt a kreatív ipar eszközeivel. Hozzátette, a foglalkozásokon kívül kreatív börzék, kompetenciamérések, illetve pályaorientációs alkalmak is megvalósultak. 

A záró konferencián a megjelentek a 2014 és 2020 közötti közművelődési pályázati lehetőségekről, valamint a Nemzeti Művelődési Intézmény kiemelt projektjeiről is hallhattak beszámolót.

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Pozojevich Miklós