beszámoló

„Emlékek az I. világháborúból” címmel nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. A tárlat során az érdeklődők a 101-es gyalogezred történetéről hallhattak beszámolót, valamint megtekinthették a tábori- és harctéri levelezőlapokból összeállított válogatásanyagot.

Az I. világháború- és az 1883-ban megalakult Békéscsabai 101. Császári és Királyi Gyalogezred emlékeit mutatta be a Békés Megyei Könyvtárban nyílt kiállítás. Az ezred 1914 nyarán vonult a Nagy Háborúba, ahol a katonák - miközben megjárták a szerb, galíciai és olasz frontot is - végig hősiességükről és helytállásukról tettek tanúbizonyságot. A 101-es gyalogezred történetét Szaszák György könyvtáros elevenítette fel.

A könyvtár földszintjén több mint 100 tábori levelező-, és képeslap került a nyilvánosság elé, melyekre a különböző családi- és otthoni gyűjteményekben bukkantak rá.

Újévi fogadást tartottak Gyulán. A Megjelenteknek Dr. Görgényi Ernő, a fürdőváros polgármestere tartott beszámolót a 2017-es évről és beszélt a jövőbeni tervekről.

Gyula város polgármestere, Dr. Görgényi Ernő, beszédében kiemelte, hogy milyen kiválóan teljesítettek a fürdővárosban élő vállalkozók és hogy ezzel mennyi plusz bevételt generáltak a város költségvetésében. A turizmus is fejlődött Gyulán, ugyanis a városban töltött vendégéjszakák száma 2017-ben meghaladta az 500 ezret.

Természetesen a saját források mellett állami-, illetve Európai Uniós pályázatokon is sikeres volt a város, így 2017-ben több óvoda korszerűsítése, infrastrukturális fejlesztések, turisztikai beruházások és gazdaságfejlesztés is megvalósult Gyulán.

A köszöntő elhangzása után idén is többeknek átadták a Sikeres Gyulai díjat. Elismerésben részesült többek között Dombóvári Vanda korábbi szerkesztő-riporter, műsorvezető, aki meghatódva fogadta a díjat.

Küldöttgyűlést tartott a Magyar Autóklub Dél-Alföldi Regionális Szervezete. Az értekezlet során áttekintették, hogy a szervezet milyen munkát végzett ebben az évben, illetve, hogy milyen terveik vannak a 2018-as évre.

A 2017-es évben a régiónak több rendezvénye is volt. Köztük vetélkedők, közterületi rendezvények és baleset-megelőzési programok is szerepeltek, hiszen nagyon fontos, hogyha valaki útnak indul, akkor az biztonságban meg is érkezzen a célhoz. Az út során a gépkocsival történhetnek kisebb-nagyobb problémák, melyek elkerüléséhez és kiküszöböléséhez nyújt segítséget a Magyar Autóklub.

A küldöttgyűlés során szó volt még arról is, hogy a hideg idő bekövetkeztével az emberek mire figyeljenek oda, amikor gépkocsival indulnak útnak. Nagyon fontos, hogy a gépjárművek felkészítve legyenek a téli üzemre. Az autón legyen téli gumi, valamint rendelkezzen olyan ablakmosó folyadékkal és fagyállóval, ami nem fagy be a hideg időben. Nagyon fontos tehát, hogy az emberek felkészülten induljanak neki a hosszú útnak.

Sajtótájékoztatón számolt be a Békés Megyei Kormányhivatal harmadik negyedévének eredményeiről. A tájékoztatón elhangzottak a legfontosabb aktualitások, valamint összehasonlítások a 2016-os évhez képest.

A Békés Megyei Kormányhivatal statisztikái szerint a vizsgált időszakhoz képest mintegy 10%-al több ügyfél számára intézett ügyeket a Kormányablak, valamint az elindított ügyintézések 70%-a nyolc napon belül le is zárult.

Márciusban több illeték és igazgatásszolgáltatási díj is megszűnt, így többek között évente kétszer díjmentes a természetes személyek számára a tulajdoni lap lekérdezése, a hatvanöt év felettieknek ingyenes lett az útlevéligénylés, valamint a hatósági bizonyítvány a vállalkozók számára. Az ügyintézést ezen felül megkönnyíti egyes esetekben az elektronikus úton történő ügyintézés is.

A Kormányhivatal irányítása alá kerülnek a megye egészségfejlesztésében résztvevő betegalapítványok, egészségügyi szolgáltatók és önkormányzati szervezésű egészségnapok is.

Orosháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete előtt számolt be az Orosházi Rendőrkapitányság 2013-ban végzett munkájáról Czecher Péter r. alezredes, kapitányságvezető.

Az Orosházi Rendőrkapitányság 2013. évi tevékenysége is napirenden volt Orosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. augusztus 22-én megtartott ülésén. A rendőrkapitányság vezetője, Czecher Péter r. alezredes, rendőrségi főtanácsos tájékoztatta a képviselőket az aktuális közbiztonsági és bűnügyi helyzetről. Emellett ismertette a rendőrség közrend fenntartását és erősítését célzó intézkedéseit. Az ülésen részt vett Hudák Pál r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Békés megyei rendőrfőkapitány rendészeti helyettese is. A testület 10 igennel, 2 tartózkodás mellett elfogadta a rendőrkapitány beszámolóját.

A Békés Megyei Önkormányzat közgyűlése előtt számoltak be 2013-as tevékenységünkről megyénk rendvédelmi szerveinek vezetői. 

Dr. Polyák Zsolt dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány a 2013-ra kitűzött célokkal kezdte közbiztonsági beszámolóját. Az előadásból a jelenlévők megtudhatták, megyénkben a regisztrált bűncselekmények száma 8204 db volt, 14,2 %-kal kevesebb, mint korábban. A nyomozáseredményességi mutató 60,6 %-os volt, amellyel megyénk a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel országosan. A beszámoló tartalmával nem mindenki értett egyet, így egymást követték a képviselői észrevételek, kérdések. 

Samu Tamás Gergő a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselője elmondta, hogy természetesen a valóság a beszámolóval szemben más, éppen ezért a Jobbikosok egyedüliként nem fogadták el a beszámolót, hiszen látták a feladatot akár Sarkadon és Dél-Békésben.

Ma tartotta soros ülését Békéscsaba Megyei Jogú Város Képviselő testülete. Itt olvashatnak egy összefoglalót a fontosabb döntésekről.

A testület ezúttal is zárt üléssel kezdte munkáját, ahol több elismerés és kitüntetés odaítéléséről is döntöttek. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Elismerését idén Dr. Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus kapta, aki a város, a kortárs magyar irodalom kedvelői szemében ma már egy elismert név. A testület Békéscsaba ifjúságáért elismert adományozott Kormos Mihály sportszakembernek, aki amellett, hogy a hivatal sportcsoportjánál dolgozik, edzője az elmúlt szezonban aranyérmet nyert békéscsabai felnőtt röplabdacsapatnak.

A Gyulai Rendőrkapitányság 2013-as munkájáról számolt be Kolysza Zoltán r. alezredes, kapitányságvezető.

A Gyulai Rendőrkapitányság 2013. évi tevékenysége is napirenden volt Gyula Város Önkormányzata Képviselő-testületének június 26-án megtartott ülésén. A rendőrkapitányság vezetője, Kolysza Zoltán r. alezredes részletesen tájékoztatta a képviselőket a fürdőváros közbiztonsági és bűnügyi helyzetéről, a közrend erősítése érdekében tett intézkedésekről. Az ülésen részt vett Hudák Pál r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Békés megyei rendőrfőkapitány rendészeti helyettese is. A testület 11 igennel, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a rendőrkapitány beszámolóját.