Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

március 15.

Március 15-én nyílt meg Békéscsabán a Petőfi anzix- Kortárs képzőművészek a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum gyűjteményében című kiállítás.

Tisztelegve Petőfi Sándor emléke előtt, a Munkácsy Mihály Múzeum március 15-én nyitotta meg azt a tárlatot, melyben a hazafi és költő ihlette műveket mutatták be. A gyűjteményt a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum őrzi, melyből Gyarmati Gabriella művészettörténész válogatta össze azokat a műveket, melyet a kiállításon láthatunk. Ilyen például az a szőnyeg, amit a Magyar Kárpitművészek Egyesületéből egy 24 fős csapat készített el és ami a terem egyik legfeltűnőbb darabja.

A megnyitó különlegessége volt, hogy a látogatók csak aznap tekinthették meg az eredeti anyakönyvet, melybe Petőfi Sándor születését jegyezték. Ez az esemény azért számít egyedinek, mert ezt az anyakönyvet a kiskőrösi evangélikusi egyházközség őrzi, épp ezért csak kivételes esetekben, néhány évtizedente adják ki a matriculát. Békéscsabára Lupták György evangélikus esperes hozta magával a kuriózumot.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére, és a forradalom kitörésének 171. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést a város. Az ünnepi programsorozatban a Kossuth szoborhoz és a Szent István térre várták a békéscsabaiakat.

Az ünnepség kezdetén a város vezetői, a civil szervezetek, valamint az egyesületek és a politikai pártok képviselői helyezték el Kossuth Lajos szobránál az emlékezés virágait a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar közreműködésével. Ezután a Szent István téren, a Városháza előtt kezdetét vette a központi megemlékezés. Először ünnepélyes zászlófelvonás következett, katonai tiszteletadással.

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere, március 15-ei gondolatait hallhatta a jelenlévő közönség.

Rendhagyó történelemórát tartottak a Békés Megyei Könyvtárban. A töri óra fókuszában természetesen március 15-e volt.

A március 15-i történésekkel kapcsolatban iskolai tanulmányai alapján általában mindenki tisztában van, azonban a rendhagyó történelemórán az általános iskolás diákok olyan információkat tudhattak meg a szabadságharccal kapcsolatban, amelyet nagy valószínűséggel még nem hallottak. Ilyen például az, hogy a harcokban megsebesülteket, hogyan gyógyították, kezelték.

A rendhagyó töri órán a gyerekeknek képekkel is alátámasztották az előadást, valamint a korabeli fegyverek replikáit is megnézhették, megfoghatták.

Aki úgy gondolja, hogy szívesen kipróbálná ezeket a korabeli kardokat, szablyákat, annak mindenképpen érdemes ellátogatni a Gépészeti iskola tornatermében tartott szablyavívó edzések egyikére.

A békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolában is megünnepelték március 15-ét. A rendezvényen a tanulók egy színvonalas műsorral várták diáktársaikat, tanáraikat és a jelenlévő vendégeket.

Március 15-e alkalmából idén is színvonalas ünnepséggel készültek a Petőfi Utcai Általános Iskola tanulói Békéscsabán. A fellépő diákok az ünnepi műsorban prózai és zenés-táncos elemekkel szórakoztatták a nézőket.

Az ünnepi műsoron részt vett Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is, aki beszédében kihangsúlyozta, hogy azért is fontos, hogy a történelem legfényesebb lapjaira tartozó, március 15-i eseményekről méltóképpen megemlékezzünk, mert ezzel erősíthetjük hazaszeretetünket, valamint eszünkbe jut az, hogy mit jelent igazán magyarnak lenni.