egészségügy

Ebben az évben Gyulán rendezték meg az Orvosi Kamara Bált. A fürdővárosban Békés megye orvosi közössége találkozott egymással.

2018-ban Gyulán, a Vigadóban rendezték meg az orvosi közösség évtizedes hagyományokkal rendelkező szórakoztató programját, az Orvosi Kamara Bált.

Az orvosi bál egyik célja, hogy a Békés megyében dolgozó orvosok minél jobban megismerjék egymást és tapasztalatot cseréljenek, ami a hétköznapi munkafolyamatot is megkönnyítheti. Az eseményen minden évben átadják az Év Orvosa címet, idén Baranyai István háziorvos vehette át ezt az elismerést.

Természetesen az esten a protokoll mellett a szórakozásé volt a főszerep. Az orvosok estélyét a vacsora mellett táncbemutatóval, és élőzenével tették emlékezetessé.

November elsejétől lépett életbe az egészségügyben egy úgynevezett Elektronikus Ellátási Tér. Ennek lényege, hogy minden páciens valamennyi adata és lelete felkerül egy hálózatra, melyeket bármelyik orvos lekérdezhet, valamint köteles a változásokat feltüntetni.

Az Elektronikus Ellátási Térrel egy időben életbe lépett az e-recept is, amely kisebb-nagyobb hibákkal küszködik egyelőre, azonban amikor megfelelően működik majd a rendszer, nagyban megkönnyítheti a páciensek gyógyszervásárlását. Egy éven belül kell teljesen átállni erre a módszerre, addig még a megszokott recepteket is kézhez kapják a páciensek. Az egyetlen változás a recepten a harmadik vonalkód, amely az Elektronikus Ellátási Térbe való rögzítésre szolgál.

A békéscsabai egészségügyi dolgozókat is köszöntötték a Semmelweis Napon. Semmelweis Ignác életének és munkásságának felidézése mellett különböző kórházi kitüntetéseket és kinevezéseket vehettek át az intézmény dolgozói

Ezen a napon született Semmelweis Ignác magyar orvos, az „anyák megmentője”.