Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara

Lengyel-magyar kapcsolatok a második világháború időszakában címmel rendezett konferenciát a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara Szarvason, ahol az érdeklődők több, a témához kapcsolódó érdekes előadást hallgathattak meg.

Az évszázadokra visszatekintő lengyel-magyar barátságot hivatalos emléknapnak 2007-ben nyilvánította mind a lengyel-, mind a magyar parlament. Ennek a régi jó viszonynak sok összetevője van. Egyrészt a két állam alapításának időpontja közel van egymáshoz, másrészt Géza fejedelem második felesége lengyel volt, amivel elkezdődött a lengyel-magyar uralkodói házasságok sora. A két nép ezután a kisebb-nagyobb viszályok ellenére folyamatosan jó viszonyt ápolt egymással. A második világháborúban Magyarország és Lengyelország ugyan ellenkező oldalon harcolt, azonban még ilyen viszonyok között is volt kooperáció.

A jó történelmi tapasztalatok a mai napig kitartanak és a két ország továbbra is jó diplomáciai viszonyt ápol.