helyi népművészeti közösségek

Békéscsabán tartott konferenciát a Békés Megyei Népművészeti Egyesület. A konferencián 11 település polgármestere mutatta be a helyi népművészeti közösségek működését.

V. alkalommal rendezte meg a Népművészeti Egyesület a megyében-, illetve a Dél-alföldi régióban működő kézműves közösségek találkozóját. Az első négy konferencián a különböző szakkörök, kis közösségek mutatkoztak be egymásnak, azonban idén, az egyesület úgy gondolta, hogy a térség településeinek polgármesterei kulturális vezetői mondják el véleményüket a hagyományőrzéssel, népművészettel kapcsolatban.

Békéscsaba - mint a megye legnagyobb települése - központja a régió hagyományőrző népművészeti tevékenységét végző közösségeinek, és a szlovák gyökereknek köszönhetően számos kulturális értékkel is bír.

A népművészeti egyesület a konferencia idejére egy kiállítást is berendezett a Phaedra Művelődési Házban, illetve az előadások szünetében a megyében szerveződött közösségek bemutatták a térségükre jellemző gasztronómiai értékeket is.