jókai színház

Móricz Zsigmond nem élhetek muzsikaszó nélkül című vígjátékával várja nézőit péntektől a Békéscsabai Jókai Színház. A darabot Katkó Ferenc rendezi.

Már én nékem beborult az ég” – kezdenek  rá többször a dalra a nem élhetek muzsikaszó nélkül című vígjátékban. Az első felvonásban részesei lehetünk a három napos Bálint-napi mulatozásnak. Csomós Lajos a férfi főszereplőt, Nyíri Balázst játssza, akinek nem ez az első szerepe Móricz darabban.

Az első felvonás nagy mulatozása után, a második felvonással jön a csend. A Csonka Dóra által alakított Pólika, Balázs felesége megelégeli férje életvitelét és hazaköltözik nagynénjeihez.

A színésznőnek meg kellett találni azt az egyensúlyt, ahol úgy veszekszik férjével, hogy az ne csak egy vita legyen, hanem érezhetővé váljon fájdalma is.  Ezt a fájdalmat éreztetve, akár el is válna Balázstól.

A próbafolyamatokról Katkó Ferenc rendezőt kérdeztük, akinek fontos volt, hogy színészei jól érezzék magukat a szerepükben.

Ismert zenekarral, táncosokkal és megannyi szereplővel köszön be a tavasz a békéscsabai Jókai Színházba. Móricz Zsigmond klasszikusa, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül ismerősen csenghet sokak számára. A vígjátékot Katkó Ferenc rendezésében mutatják be.

A Nem élhetek muzsikaszó nélkül című klasszikus már első hallásra vidám gondolatokat ébreszt mindenkiben. A színes, népzenével tarkított vígjáték a késői XIX. századba repíti vissza a nézőket.

Móricz Zsigmond a műben egy nagycsaládot ábrázol, ami a színháznak is népes szereplőgárda felsorakoztatását jelentette. A csupán mulatozni vágyó Nyiri Balázs bőrébe Csomós Lajos bújik.

A darab - vidám jellege ellenére - egy komoly témakört állít a mű középpontjába. A nő és férfi kapcsolatát mind örömteli pillanataival, mind árnyoldalaival láthatjuk majd a színpadon.

Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darab bemutatójára március 29-én kerül majd sor Békéscsabán, a Jókai Színházban.

Hamarosan bemutatják a Showkirálynőt a Jókai Színházban. A mesejáték a mai média-világ veszélyeire és személyiségromboló hatására hívja fel a figyelmet a klasszikus Andersen-mese történetén keresztül.

A rideg Hókirálynő szerepe mindannyiunknak ismerős lehet, hiszen Andersen azonos című klasszikus meséjét számos alkalommal feldolgozták már. A történet a két kis főhős, Gerda és Kay felhőtlen barátságával indul, egészen addig, amíg a jégszívű Hókirálynő bele nem avatkozik életükbe és magával viszi a fiút az örök fagy birodalmába. Zalán Tibor átiratában a Showkirálynő a hó és a fagy világa helyett a show könyörtelen birodalmába rántja magával a kisfiút.

A hidegszívű Showkirálynőt Liszi Melinda színművész alakítja. A címszereplő napjaink szórakoztató média-világának jellemző alakja, aki nem direkt módon mutatja be showműsorok romboló világát.

Látássérültek irodalmi alkotásaiból adtak elő a Jókai Színház művészei a Békés Megyei Könyvtárban. A rendezvényen egy Braille társasjátékot is megismerhettek az érdeklődők.

„Irodalmi Délután a Fehér Bot Nemzetközi Napján” címmel tartott ünnepi rendezvényt a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete. A Békés Megyei Könyvtárban megtartott eseményen a Jókai Színház művészei Komáromi Anett színművész vezetésével adtak elő zenés-verses műsort a látássérültek irodalmi alkotásaiból.

A pályázatra beérkezett 42 mű közül, 8-at hallgathattak meg az érdeklődők a rendezvényen. A verseket beküldők között két gyulai egyesületi tag is volt. A beküldött művek változatos témákat dolgoztak fel: a személyes élmények mellett a szövetség életéből is merítettek a költők.

A zenés-verses műsor mellett a „Pontról Pontra” Braille társasjátékkal is megismerkedhettek az érdeklődők.

Újabb meglepetésdarabbal készül a Békéscsabai Jókai Színház. A Stúdiószínházban a Detektívjátszma című krimit tekinthetik meg az érdeklődők.

A Tony-díjas író, Anthony Shaffer világhírű darabjával, a Detektívjátszma bemutatásával indít új meglepetés-sorozatot a Békéscsabai Jókai Színház. A stúdiószínházban ebben az évadban négy világhírű darabot állítanak színpadra.

A darab két főszereplője Katkó Ferenc és Tege Antal lesz, a kisebb szerepeket pedig iskolások játsszák majd. Az idősebb, íróként dolgozó karakter szerepében Katkó Ferenc lesz látható, aki szerint izgalmas próbafolyamat előtt állnak a darab szereplői.

Az ügynök szerepében Tege Antalt láthatják az érdeklődők, aki elmondta, hogy egy igen közkedvelt darabról van szó, melyet már kétszer is filmvászonra vittek.

A rendező, Seregi Zoltán azt is elárulta, hogy főiskolás korában már egyszer színpadra állította a darabot, azonban ez alkalommal egy új szövegkönyvet használnak.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Megyenapot Békéscsaba főterén és a Jókai Színház előtti téren. Az eseményre már megkezdődtek az előkészületek.

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Megyenapot Békéscsaba főterén és a Jókai Színház előtti téren. Az rendezvényre - amelyre szeptember elsején kerül sor - már megkezdődtek az előkészületek. Zalai Mihály, a Békés Megyei közgyűlés elnöke stábunknak elmondta, hogy ebben az évben milyen módosításokat hajtottak végre az előző évi rendezvényekhez képest.

A Megyenap számos érdekes programmal várja az érdeklődőket. A különböző népi zenés és táncos műsorok mellett katonai hagyományőrző bemutatók, valamint Békés megye legnagyobb kézműves vására és kistermelői piaca vár minden idelátogatót. A szervezők a gyerekekre is gondoltak: kézműves sátorral, kosárhintával és egyéb meglepetésekkel várják a legkisebbeket. A rendezvény hangsúlyos részeként bemutatkoznak a Békés megyei értéktárak, valamint a szomszédos megyék értéktárai és a Békés megyében élő nemzetiségek.

Idén harmadik alkalommal rendezi meg a Békés Megyei Önkormányzat a Megyenapot Békéscsaba főterén, a Szent István téren és a Jókai színház előtt. A hagyományokhoz híven ezúttal is bemutatkoznak a megyei értéktárban szereplő értékek, lesz kézműves vásár és kistermelői piac is.

Szeptember első szombatján ismét Megyenapot szervez a Békés Megyei Önkormányzat. Zalai Mihály szerint szükség van egy olyan programra, amelyen hagyományaink, a nemzetiségek kultúrája, megyénk értékei kerülnek középpontba, mindeközben a kilátogatók színvonalas, kicsiket és nagyokat célzó programokon szórakozhatnak.

A hagyományokhoz híven ezúttal is bemutatkoznak a megyei értéktárban szereplő értékek, lesz kézműves vásár és kistermelői piac, valamint felvonultatják hagyományaikat és értékeiket a megye nemzetiségei. Újdonságot is tartogatnak idén a szervezők: a megyei értéktár elemei mellett a települési értéktárakban szereplő tételeket is megismerhetik az érdeklődők.

A világ meséit vitték színre Békés megyei középiskolások és általános iskolások az idei Ádámok és Évák ünnepén április 23-án, a Jókai Színház nagyszínpadán. Idén 12 csapat lépett a színpadra, előadásukban pedig láthatók voltak egyebek mellett magyar-, cigány-, görög- és orosz népmesék is. A játék szervezője, a díszelőadás rendezője Tege Antal színművész volt.

Békés megye 10 oktatási intézményéből közel kétszáz diák csatlakozott a programhoz. A diákok szabadon választhatták meg, hogy milyen stílusban és felfogásban dolgozzák fel az általuk kiválasztott mesét. Az izgalmas, értékteremtő előadás zajos sikert aratott: igazán különleges esemény volt, hiszen minden csapat más ízlés szerint, más koncepció mentén dolgozta fel meséjét.

Az egyes csapatok pedagógusai mellett színészek és rendezők mentorálásával ősz óta készültek a premierre.

A Jókai Színház Terefere elnevezésű programsorozatában ezúttal Csuta György festőművész volt a vendég. A beszélgetés során a művész felidézte a kezdeteket és jövőbeli terveiről is beszélt az érdeklődőknek.

Csuta György, a Csuta Művésztelep megálmodója volt a vendége a Jókai Színház szokásos péntek délutáni beszélgetésének, a Tereferének. A békési művész visszaemlékezett a gyermekkorára, az első lépésekre, melyek a művészetek irányába vezették őt.

Pályafutása során számtalan elismerést érdemelt ki, létrehozott egy neves nemzetközi művésztelepet, tavaly elkészült a Csutaságok című könyve, de további tervei is vannak még.

Nagykárolyban harminc ország ötven művésze választotta a legkiválóbb alkotónak Csuta Györgyöt. A kortárs képzőművészet fejlesztéséért a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki a fővárosi Hagyományok Házában, Békés várossá nyilvánításának 39. évfordulója alkalmából pedig díszpolgári címmel ismerték el néhány évvel ezelőtt.

Ismét megnyíltak a kulisszák a Jókai Színházban. Ez alkalommal a Diótörő és Egérkirály című darabhoz nyújtottak kulisszabejárást és narrációt a vakok és a gyengén látók számára.

Ismét kulisszabejárást tartott a Békéscsabai Jókai Színház a vakoknak és gyengén látóknak. A program segítségével a látássérültek sem maradnak le semmiről az adott előadásból, hiszen a képzett narrátor, Komáromi Anett segítségével még a nonverbális színészi játékot is érzékelhetik. Az előadás előtt a programban résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy körbejárják a díszletet és érdekességeket tudjanak meg a darabról és a színházról.

Ez alkalommal a Diótörő és Egérkirály című zenés darab előadását élvezhették a vendégek. Komáromi Anett színművész a színház vezérlőterméből narrálta a színdarabot, így a vendégek semmiről sem maradtak le.

Oldalak