jókai színház

Hamarosan bemutatják a Showkirálynőt a Jókai Színházban. A mesejáték a mai média-világ veszélyeire és személyiségromboló hatására hívja fel a figyelmet a klasszikus Andersen-mese történetén keresztül.

A rideg Hókirálynő szerepe mindannyiunknak ismerős lehet, hiszen Andersen azonos című klasszikus meséjét számos alkalommal feldolgozták már. A történet a két kis főhős, Gerda és Kay felhőtlen barátságával indul, egészen addig, amíg a jégszívű Hókirálynő bele nem avatkozik életükbe és magával viszi a fiút az örök fagy birodalmába. Zalán Tibor átiratában a Showkirálynő a hó és a fagy világa helyett a show könyörtelen birodalmába rántja magával a kisfiút.

A hidegszívű Showkirálynőt Liszi Melinda színművész alakítja. A címszereplő napjaink szórakoztató média-világának jellemző alakja, aki nem direkt módon mutatja be showműsorok romboló világát.

Látássérültek irodalmi alkotásaiból adtak elő a Jókai Színház művészei a Békés Megyei Könyvtárban. A rendezvényen egy Braille társasjátékot is megismerhettek az érdeklődők.

„Irodalmi Délután a Fehér Bot Nemzetközi Napján” címmel tartott ünnepi rendezvényt a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete. A Békés Megyei Könyvtárban megtartott eseményen a Jókai Színház művészei Komáromi Anett színművész vezetésével adtak elő zenés-verses műsort a látássérültek irodalmi alkotásaiból.

A pályázatra beérkezett 42 mű közül, 8-at hallgathattak meg az érdeklődők a rendezvényen. A verseket beküldők között két gyulai egyesületi tag is volt. A beküldött művek változatos témákat dolgoztak fel: a személyes élmények mellett a szövetség életéből is merítettek a költők.

A zenés-verses műsor mellett a „Pontról Pontra” Braille társasjátékkal is megismerkedhettek az érdeklődők.

Újabb meglepetésdarabbal készül a Békéscsabai Jókai Színház. A Stúdiószínházban a Detektívjátszma című krimit tekinthetik meg az érdeklődők.

A Tony-díjas író, Anthony Shaffer világhírű darabjával, a Detektívjátszma bemutatásával indít új meglepetés-sorozatot a Békéscsabai Jókai Színház. A stúdiószínházban ebben az évadban négy világhírű darabot állítanak színpadra.

A darab két főszereplője Katkó Ferenc és Tege Antal lesz, a kisebb szerepeket pedig iskolások játsszák majd. Az idősebb, íróként dolgozó karakter szerepében Katkó Ferenc lesz látható, aki szerint izgalmas próbafolyamat előtt állnak a darab szereplői.

Az ügynök szerepében Tege Antalt láthatják az érdeklődők, aki elmondta, hogy egy igen közkedvelt darabról van szó, melyet már kétszer is filmvászonra vittek.

A rendező, Seregi Zoltán azt is elárulta, hogy főiskolás korában már egyszer színpadra állította a darabot, azonban ez alkalommal egy új szövegkönyvet használnak.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Megyenapot Békéscsaba főterén és a Jókai Színház előtti téren. Az eseményre már megkezdődtek az előkészületek.

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Megyenapot Békéscsaba főterén és a Jókai Színház előtti téren. Az rendezvényre - amelyre szeptember elsején kerül sor - már megkezdődtek az előkészületek. Zalai Mihály, a Békés Megyei közgyűlés elnöke stábunknak elmondta, hogy ebben az évben milyen módosításokat hajtottak végre az előző évi rendezvényekhez képest.

A Megyenap számos érdekes programmal várja az érdeklődőket. A különböző népi zenés és táncos műsorok mellett katonai hagyományőrző bemutatók, valamint Békés megye legnagyobb kézműves vására és kistermelői piaca vár minden idelátogatót. A szervezők a gyerekekre is gondoltak: kézműves sátorral, kosárhintával és egyéb meglepetésekkel várják a legkisebbeket. A rendezvény hangsúlyos részeként bemutatkoznak a Békés megyei értéktárak, valamint a szomszédos megyék értéktárai és a Békés megyében élő nemzetiségek.

Idén harmadik alkalommal rendezi meg a Békés Megyei Önkormányzat a Megyenapot Békéscsaba főterén, a Szent István téren és a Jókai színház előtt. A hagyományokhoz híven ezúttal is bemutatkoznak a megyei értéktárban szereplő értékek, lesz kézműves vásár és kistermelői piac is.

Szeptember első szombatján ismét Megyenapot szervez a Békés Megyei Önkormányzat. Zalai Mihály szerint szükség van egy olyan programra, amelyen hagyományaink, a nemzetiségek kultúrája, megyénk értékei kerülnek középpontba, mindeközben a kilátogatók színvonalas, kicsiket és nagyokat célzó programokon szórakozhatnak.

A hagyományokhoz híven ezúttal is bemutatkoznak a megyei értéktárban szereplő értékek, lesz kézműves vásár és kistermelői piac, valamint felvonultatják hagyományaikat és értékeiket a megye nemzetiségei. Újdonságot is tartogatnak idén a szervezők: a megyei értéktár elemei mellett a települési értéktárakban szereplő tételeket is megismerhetik az érdeklődők.

A világ meséit vitték színre Békés megyei középiskolások és általános iskolások az idei Ádámok és Évák ünnepén április 23-án, a Jókai Színház nagyszínpadán. Idén 12 csapat lépett a színpadra, előadásukban pedig láthatók voltak egyebek mellett magyar-, cigány-, görög- és orosz népmesék is. A játék szervezője, a díszelőadás rendezője Tege Antal színművész volt.

Békés megye 10 oktatási intézményéből közel kétszáz diák csatlakozott a programhoz. A diákok szabadon választhatták meg, hogy milyen stílusban és felfogásban dolgozzák fel az általuk kiválasztott mesét. Az izgalmas, értékteremtő előadás zajos sikert aratott: igazán különleges esemény volt, hiszen minden csapat más ízlés szerint, más koncepció mentén dolgozta fel meséjét.

Az egyes csapatok pedagógusai mellett színészek és rendezők mentorálásával ősz óta készültek a premierre.

A Jókai Színház Terefere elnevezésű programsorozatában ezúttal Csuta György festőművész volt a vendég. A beszélgetés során a művész felidézte a kezdeteket és jövőbeli terveiről is beszélt az érdeklődőknek.

Csuta György, a Csuta Művésztelep megálmodója volt a vendége a Jókai Színház szokásos péntek délutáni beszélgetésének, a Tereferének. A békési művész visszaemlékezett a gyermekkorára, az első lépésekre, melyek a művészetek irányába vezették őt.

Pályafutása során számtalan elismerést érdemelt ki, létrehozott egy neves nemzetközi művésztelepet, tavaly elkészült a Csutaságok című könyve, de további tervei is vannak még.

Nagykárolyban harminc ország ötven művésze választotta a legkiválóbb alkotónak Csuta Györgyöt. A kortárs képzőművészet fejlesztéséért a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki a fővárosi Hagyományok Házában, Békés várossá nyilvánításának 39. évfordulója alkalmából pedig díszpolgári címmel ismerték el néhány évvel ezelőtt.

Ismét megnyíltak a kulisszák a Jókai Színházban. Ez alkalommal a Diótörő és Egérkirály című darabhoz nyújtottak kulisszabejárást és narrációt a vakok és a gyengén látók számára.

Ismét kulisszabejárást tartott a Békéscsabai Jókai Színház a vakoknak és gyengén látóknak. A program segítségével a látássérültek sem maradnak le semmiről az adott előadásból, hiszen a képzett narrátor, Komáromi Anett segítségével még a nonverbális színészi játékot is érzékelhetik. Az előadás előtt a programban résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy körbejárják a díszletet és érdekességeket tudjanak meg a darabról és a színházról.

Ez alkalommal a Diótörő és Egérkirály című zenés darab előadását élvezhették a vendégek. Komáromi Anett színművész a színház vezérlőterméből narrálta a színdarabot, így a vendégek semmiről sem maradtak le.

Hetedik alkalommal rendezték meg az Angyalok szárnyalása elnevezésű jótékonysági estet a Békéscsabai Jókai Színházban. Az est folyamán neves művészek és fogyatékossággal élő fiatalok közösen léptek színpadra.

Az Angyalok szárnyalása két művész, Tarsoly Krisztina és Komáromi Anett kezdeményezésére és szervező munkája nyomán mára már hagyománnyá vált, egész estét betöltő jótékonysági est, melyet a művészek és az akadályozottsággal élő fiatalok közös előadása tesz különlegessé.

A fiatalok nagyon szeretik a színészetet, a színjátszást, ugyanis ezáltal egy olyan más világot teremtenek, amire az intézmény keretein belül nem lehetne módjuk.

A Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat fogyatékossággal élő gyermekei és fiataljai a színház művészeivel, valamint a város több kórusával közösen léptek fel.

Már 7. alkalommal rendezik meg az Angyalok Szárnyalása jótékonysági gálaestet Békéscsabán, a Jókai Színházban. A Békés Megyei Fogyatékosok Ápoló-Gondozó Otthonának fiataljai 24 művésszel együtt lépnek majd színpadra.

A színészekkel való közös munkák és próbák az otthonban zajlanak, amit az ott lakók minden alkalommal izgatottan várnak. A mesés előadás témája az elfogadás, valamint az együttlét és a közös munka erejét mutatja meg.

Az Angyalok Szárnyalásának esszenciáját az adja, hogy hat általános iskola énekkarával együtt lépnek majd fel a fiatalok. Ez a közös munka segíti elő abban a kortárscsoportokat, hogy a sérült fiatalokat a társadalom jobban befogadja, illetve hogy hatékonyabban integrálódjanak a közösségbe.

Oldalak