Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Csabagyöngye Kulturális Központ

Jubileumi 50. alkalommal rendezték meg az Országos Társastánc Bajnokságot Békéscsabán. A Csabagyöngye Kulturális Központban az ország legjobb táncosainak előadásait láthatták az érdeklődők.

B, A, S vagyis a legmagasabb kategóriákban mérték össze tudásukat párok junior-, ifjúsági-, felnőtt- és senior korosztályokban. A Versenyt 1970-ben indította útjára Nyíri Lajos békéscsabai társastánc pedagógus. Azóta minden évben itt, a békési megyeszékhelyen rendezik meg, ami egyedülálló az egész országban.

Három évvel ezelőtt az országos versennyel párhuzamosan a Nyíri Lajos Kupát is elindították a szervezők, melyen a még alacsonyabb kategóriába tartozó táncosok mutathatják meg tudásukat.

A táncversenyhez kapcsolódóan egy kiállítás is nyílt a Csabagyöngye Kulturális Központban, mely a bajnokság elmúlt ötven évét eleveníti fel.

A Nyíri Lajos Táncsport Egyesület és a Csabagyöngye Kulturális Központ szervezésében rendezik meg december 8-án a jubileumi 50.Országos Társastánc Bajnokságot, Senior Open Országos Bajnokságot és a III.Nyíri Lajos Emlékversenyt.

Három társastáncos versenynek is otthont ad vasárnap a Csabagyöngye Kulturális Központ. A megmérettetésen az ország legjobb társastáncosai mérik össze a tudásukat, idén immár 50. alkalommal.

Nyíri Lajos neves békéscsabai táncpedagógus indította útjára a versenyt, már 1970 óta csak a legmagasabb kategóriába tartozó táncospárok indulhatnak el.

Érdekesség, hogy a 69-70-es években az első Országos Társastánc Bajnokságokat a régi ifjúsági házban rendezték meg, majd a későbbiek folyamán a 90-es évek vége felé a Városi Sportcsarnok adott otthont az eseménynek, majd 2013-ban amikor megnyitott a Csabagyöngye Kulturális Központ, ide helyezték át a rendezvényt.

Fény és Élet címmel nyílt meg Barabás Ferenc computer design kiállítása a Csabagyöngye Kulturális Központ békéstáji galériájában.

A művész 1996 óta foglalkozik computer grafikával, és 15 évvel ezelőtt volt legutóbb egyéni kiállítása, művei leginkább csoportos tárlaton szerepelnek. Alkotásai hamar meghozták számára az elismertséget és több európai világvárosban, mint például Berlin-ben vagy Párizsban is megmutathatta alkotásait a nagyérdeműnek.

A kiállítást Dr. CS. Tóth János művészetíró nyitotta meg, aki elismeréssel szólt a grafikus munkásságáról és reméli, hogy ugyan azzal a lelkesedéssel folytatja munkáját, ahogyan azt az elmúlt 23 évben is tette. Kiemelte, azt is, hogy ő az egyik úttörője a számítógépes grafikai művészetnek.

A kiállítás megnyitóján közreműködött Varga Zsolt gitárművész is. A tárlat 2020. január 18-ig tekinthető meg a Békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ békéstáji galériájában.

Közös konferenciát tartott Békéscsabán a Nemzeti Művelődési Intézet, a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete. A szakmai nap középpontjában idén a kommunikáció és az innováció állt.

Közművelődési szakmai napot tartottak Békéscsabán a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága, a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének közös szervezésében. A Békés megyei hatókörű rendezvényen a szakemberek ezúttal az innovációt és a kommunikációt helyezték előtérbe, annak érdekében, hogy a közművelődési intézmények és a közösségi színterek minél inkább láthatóvá váljanak.

Az NMI Békés Megyei Igazgatóságának vezetője Sipos Andrea elmondta, hogy a művelődési intézet tevékenységében most igen hangsúlyosak a képzési és pályázati lehetőségek.

Idén is megrendezték a Társasjátéknapot Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban, ahol bárki kipróbálhatta a közel 200 bemutatott társasjátékot. A rendezvény kitűnő kikapcsolódást nyújtott a családoknak, a baráti köröknek, vagy akár az egyedül érkezőknek is.

Békéscsabán immár 4. éve rendeznek társasjátéknapot. Kellemes kikapcsolódást, és hasznos időtöltést nyújtott a rendezvény, ahol a stratégiai-logikai játéktól a vicces kártyáig sok mindent kipróbálhattak a résztvevők.

Az idei 2019-es év Ország Játéka díjat, egy különleges logikai-stratégiai játék nyerte el, a tesztelési folyamat vezetője beszélt stábunknak a díjról, valamint magáról a játékról is.

A társasozás bármely életkorban kiváló kikapcsolódási lehetőség, olyan az agyunknak, mint a sport a testünknek. Fiatalosan tartja gondolkodásunk, és segíti a memória fejlesztését.

Kiállítás nyílt Horváth-Gazsó Adrienn művésztanár műveiből a Csabagyöngye Kulturális Központban, LélekSzínek címmel.

Megnyílt Hováth-Gazsó Adrienn művésztanár első önálló kiállítása a Csabagyöngye Kulturális Központban, amely a LélekSzínek címet kapta. Leginkább a realista ábrázolásmód áll közel a művésztanárhoz és az elmúlt időszakban portrékat készít legszívesebben. A festmények vegyes technikával készültek, a kifürkészhetetlen női lélek rezdüléseit igyekeznek visszaadni.

Az alkotásoknak mögöttes tartalmuk is van, amit az alkotó a színekkel és formákkal is próbált visszaadni. Mitykó György a kiállítás szervezője beszélt a kiállítást megelőző időszakról.

A tárlat 2020. január 15-éig megtekinthető a Csabagyöngye Kulturális Központ földszintjén.

Matek az oviban címmel tartottak konferenciát a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az eseményen számos matematika professzor és pedagógus jelent meg, hogy a matematika fontosságáról tárgyaljanak.

Nem is gondolnánk, hogy egy nap során mennyi egyszerű élethelyzet adódik, amikor a gyerekek újabbnál újabb ismeretekhez juthatnak. A kicsiket minden érdekli, amit a felnőttek csinálnak, és együtt tevékenykedhetnek a nagyokkal. Ha egy picit tudatosabban odafigyelünk, az ilyen jellegű szituációkra, rájövünk, hogy gyakran megalapozzuk azokat a képességeket, amelyekre később, az iskolában lesz szükség. Így például a matematikát is. A Csabagyöngye Kulturális Központban matek az oviban témakörben rendeztek konferenciát, ahol számos pedagógus, és matematika professzor jelent meg, hogy a tudományág fontosságáról tárgyaljanak.

Félelem nélkül tanulni egy intézményben, ahol a gyermekekre már korán ránehezedik a megfelelni akarás súlya. Hogyan lehet mégis elfelejttetni velük, nem tragédia, ha nem azonnal értik meg a lényeget? Hogyan lehet megszeretni egy logikai tantárgyat?

Közművelődési szakmai napot tartottak Békéscsabán az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága, a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének együttműködésével.

Az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága, a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete együttműködésével tartott megyei hatókörű közművelődési szakmai napot Békéscsabán. Az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága minden évben legalább kétszer szervez olyan tudásmegosztó alkalmakat, amelyeken a megyében dolgozó szakemberek információkhoz juthatnak, aktuális-, különböző témájú előadások formájában.

A rendezvényre érkező települési önkormányzatok, közművelődési intézmények, kulturális célú civil szervezetek, valamint a művelődő közösségek képviselői a nap folyamán különböző témájú előadásokat hallgathattak meg, kezdve Dr. Czank Dóra jogászéval, aki az adatvédelem fontosságát hangsúlyozta.

Egységesebb és erősebb Európára van szükség Dobrev Klára szerint, aki a Demokratikus Koalíció listavezetője lesz a május 26-i Európa Parlamenti választásokon. A politikus Békéscsabán tartott lakossági fórumot a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Megtelt a Csabagyöngye Kulturális Központ Agóra terme Dobrev Klára békéscsabai fórumán, ahol a Demokratikus Koalíció EP listavezetője a többi között az európai egység kialakításának fontosságáról beszélt. Véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök a Európai Unióból kivezetné Magyarországot, ami rettenetes következményekkel járna.

A Demokratikus Koalíció, megalakulása óta az Európai Egyesült Államok vízióját tekinti külpolitikai célkitűzésének, amely sokkal szorosabb együttműködést alakítana ki a tagállamok között. Természetesen a párt Európa Parlamenti programjában is szerepel ez a javaslat.

Ezen programpontokon felül A DK támogatja az Európai Ügyészéghez való csatlakozást is.

"A gazdák számára mi a tétje az európai uniós választásnak" címmel tartottak tájékoztatót Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Európa egyik leggyorsabban fejlődő mezőgazdasága a magyar, a kormány pedig a gazdákkal közösen sikereket ér el - hangzott el azon a tájékoztatón, melyet "A gazdák számára mi a tétje az európai uniós választásnak" címmel tartottak Békéscsabán. Elhangzott az is, hogy az export megduplázódott, a termelékenység pedig javult. Mindez az Európai Unió közös agrárpolitikájának is köszönhető, ezért fontos, hogy a következő hét évben is legyen. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy ez a tervezett csökkentés országos szinten félmillió családot érint.

Az Európai Unió az agráriumra fordítható forrásokat 20%-kal csökkentené, hogy a pénzt migrációra és határvédelemre fordítsa. Ezért a magyar gazdák védelme érdekében a MAGOSZ és az agrárkamara egy petíciót indított el, melyet már több mint 150 ezren írták alá.

Oldalak