Csabagyöngye Kulturális Központ

Közművelődési szakmai napot tartottak Békéscsabán az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága, a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének együttműködésével.

Az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága, a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete együttműködésével tartott megyei hatókörű közművelődési szakmai napot Békéscsabán. Az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága minden évben legalább kétszer szervez olyan tudásmegosztó alkalmakat, amelyeken a megyében dolgozó szakemberek információkhoz juthatnak, aktuális-, különböző témájú előadások formájában.

A rendezvényre érkező települési önkormányzatok, közművelődési intézmények, kulturális célú civil szervezetek, valamint a művelődő közösségek képviselői a nap folyamán különböző témájú előadásokat hallgathattak meg, kezdve Dr. Czank Dóra jogászéval, aki az adatvédelem fontosságát hangsúlyozta.

Egységesebb és erősebb Európára van szükség Dobrev Klára szerint, aki a Demokratikus Koalíció listavezetője lesz a május 26-i Európa Parlamenti választásokon. A politikus Békéscsabán tartott lakossági fórumot a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Megtelt a Csabagyöngye Kulturális Központ Agóra terme Dobrev Klára békéscsabai fórumán, ahol a Demokratikus Koalíció EP listavezetője a többi között az európai egység kialakításának fontosságáról beszélt. Véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök a Európai Unióból kivezetné Magyarországot, ami rettenetes következményekkel járna.

A Demokratikus Koalíció, megalakulása óta az Európai Egyesült Államok vízióját tekinti külpolitikai célkitűzésének, amely sokkal szorosabb együttműködést alakítana ki a tagállamok között. Természetesen a párt Európa Parlamenti programjában is szerepel ez a javaslat.

Ezen programpontokon felül A DK támogatja az Európai Ügyészéghez való csatlakozást is.

"A gazdák számára mi a tétje az európai uniós választásnak" címmel tartottak tájékoztatót Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Európa egyik leggyorsabban fejlődő mezőgazdasága a magyar, a kormány pedig a gazdákkal közösen sikereket ér el - hangzott el azon a tájékoztatón, melyet "A gazdák számára mi a tétje az európai uniós választásnak" címmel tartottak Békéscsabán. Elhangzott az is, hogy az export megduplázódott, a termelékenység pedig javult. Mindez az Európai Unió közös agrárpolitikájának is köszönhető, ezért fontos, hogy a következő hét évben is legyen. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy ez a tervezett csökkentés országos szinten félmillió családot érint.

Az Európai Unió az agráriumra fordítható forrásokat 20%-kal csökkentené, hogy a pénzt migrációra és határvédelemre fordítsa. Ezért a magyar gazdák védelme érdekében a MAGOSZ és az agrárkamara egy petíciót indított el, melyet már több mint 150 ezren írták alá.

Mesés Dallamok címmel adott matiné koncertet a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar a Csabagyöngye Kulturális központban. A fellépés során közreműködött a Virtuózok című műsor tavalyi győztese, Beke Márk is.

Hosszú sorokban érkeztek a gyerekek a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar matiné koncertjére. A zenekar tavaly ünnepelte 70. születésnapját, számos koncertet adtak már az eltelt évtizedek alatt, valamint kiadtak egy CD-lemezt is, melyen az együttes kedvenc melódiái csendülnek fel - sokaknak okozva örömet. A zenekar minden évben szeretne valami újat mutatni a közönségnek, ezért hozták életre Mesés Dallamok elnevezésű matiné koncertjüket, mely a legkisebbek számára is tartogatott egy kis csemegét.

A program során a vállalkozó kedvű gyerekek ki is próbálhatták a különböző hangszereket. A koncert célja az volt, hogy a fiatalokkal megkedveltessék a zenét.

A koncert során fellépett a Virtuózok című műsor tavalyi győztese, Beke Márk is, aki harsonajátékával szintén elvarázsolta a megjelent fiatalokat.

Immáron hetedik alkalommal gyűltek össze a néptáncosok a Csabagyöngye Kulturális Központban. A Viharsarki Vigadalmat a Tabán Néptánc Egyesület szervezésében idén a Tavaszi fesztivál részeként szervezték meg.

Pörgött, forgott a rakott szoknya; csattantak a tenyerek a csizmaszárakon, ugyanis a Viharsarki Vigadalom keretében Folklór-és Táncjáték címmel, néptáncesttel várták az érdeklődőket Békéscsabán. A program nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a táncegyüttesek több száz ember előtt mutathassák meg magukat. Az est folyamán újonnan készült koreográfiákat és régebbi darabokat is láthattak az érdeklődők.

A programra a házigazda Tabán Táncegyüttes mellett nyíregyházi, mezőberényi, eleki, gyomaendrődi, nagyzerindi néptáncosok is érkeztek. Az est folyamán a fellépők között a legkisebbektől egészen a legidősebbiekig mindenféle korosztály képviseltette magát.

A fellépőket idén a Juhász zenekar kísérte, akik számos darabbal készültek a Viharsarki Vigadalom és Folklórfesztiválra.

Hangversennyel nyitotta meg idei évadát a Tavaszi Fesztivál Békéscsabán. A jeles alkalomkor elsőként a Csabagyöngye Kulturális Központban Somogyi-Tóth Dániel zongoraművész és az Alföld Quartet közös produkcióját hallhatta a nagyérdemű.

Immáron 17. alkalommal rendezik meg Békéscsabán a Tavaszi Fesztivált, amely alapját a szokásokhoz híven a klasszikus kultúra, a magas művészetek és a minőségi produkciók adják. Ezért a szervezők igyekeztek idén is a lehető legszélesebb korosztály számára programokat nyújtani.

A programsorozat nyitórendezvénye a komolyzene kedvelőit szólította meg elsősorban. A közönség Somogyi-Tóth Dániel zongoraművész és a 2012-ben alakult vonósnégyes, az Alföld Quartet hangversenyét hallhatta. A estet Szarvas Péter Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármestere nyitotta meg, aki a fesztivál kapcsán kiemelte, hogy a közgyűlés és városvezetés számos feladata mellett, a kultúrára is mindig igyekszik figyelmet fordítani.

Közös konferenciát tartott Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központ, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete.

„Vedd el a nemzet nyelvét, s a nemzet megszűnt az lenni, ami volt: nyom nélkül elenyészik, beleolvad, belehal az őt környező népek tengerébe." A híres Tolnai Vilmos idézet bővebb értelmezésébe beletartozik a beszélt és írott nyelv mellett a nemzeti kultúra is, amelyet a helyi művelődési és kulturális intézményeknek és a különböző civil szervezeteknek feladata fenntartani.

A Csabagyöngye Kulturális Központban tartott konferencián különböző szakmai előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők, olyan témákban, mint a fenntartható közösségi élet a kistelepüléseken, illetve az aktuális törvényi feltételekről is tájékoztatták a jelenlévőket. Varga Istvánné, a Nők a közösségért - közösségek a településért címmel tartott beszámolót a Dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesülete munkájáról.

Kiállítás nyílt a Csabagyöngye Kulturális Központban a nyári nemzetközi művésztelepen készült alkotásokból. A megnyitón a Békéstáji Művészeti Társaság felajánlotta a képeket a város számára.

A Békéstáji Művészeti Társaság minden évben Békéscsabára invitál hazai- és külföldi alkotókat, akik különböző előadásokon, alkotó délutánokon és ismerkedő esteken vehetnek részt a helyi művészekkel. A nyári tábor az egyik produktív időszak, melynek egyik látványos és érdekes eseménye az a közös alkotás, amikor a képzőművészek Békéscsaba főterén változtatják át a vásznat műalkotásokká.

A művészeti társaság hosszú ideje a város kulturális életének egyik meghatározó szereplője. Ez jól látszik abból is, hogy a nyári tábort 2004 óta minden évben megrendezik. Az idei táborban készült alkotásokat a társaság felajánlotta a város számára, melyet Szarvas Péter polgármester nagy örömmel fogadott.

A kiállítás december 10-ig tekinthető meg a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Békéscsabára látogatott a bükki füvesember, aki a Csabagyöngye Kulturális Központban tartott előadást az általa ismert és használt gyógynövényekről, valamint azok pozitív hatásairól.

Több mint 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz Szabó Gyuri bácsi, közismert nevén, a bükki füvesember. Gyógyteái számtalan bajra, nyavalyára, megbetegedésre nyújtanak enyhülést. A 2014-ben alapított Bükki Füvesember Egyesület célja, hogy őrizze és kutassa a népi gyógyítás hagyományait, illetve a gyógynövények ismeretét és használatát.

Még mindig jelentős az olyan megbetegedések száma, melyek nem fertőzéssel, de járványszerű gyorsasággal és méretekben terjednek a társadalomban. Ennek érdekében tartják szükségesnek a folyamatos felméréseket és elemzéseket.

Egyre többen próbálják ki vagy alkalmazzák a népi gyógyítás hagyományait és keresnek alternatív módszereket.

Egy szörnyű, halálos baleset szemtanúi lehettek azok, akik október 10-én délelőtt a Csabagyöngye Kulturális Központ előtt sétáltak.  Szerencsére ezúttal a tragédia valójában nem következett be, ugyanis a helyi balesetmegelőzési bizottság szimulációját láthatták az arra járók.

A közlekedési baleset szimuláció célja, hogy élethű körülmények között mutassa be a hétköznapokban is könnyen előfordulható tragédiákat. Az előadást nem csak az arra járók láthatták, hanem szervezetten a helyi iskolák diákjai is részt vettek az eseményen. A Békéscsabai Balesetmegelőzési Bizottság rendezvénye a remények szerint sok fiatal közlekedési szokásait határozza meg a jövőben.

A mai közlekedési szokások között sajnos kialakult egy új probléma is. Nem ritka, hogy a belesetek egyik fő oka az, hogy a járművet vezetők, kerékpárosok fülhallgatóval zenét hallgatnak közlekedés közben. Ez nem ütközik jogszabályba, azonban fokozottan balesetveszélyes körülményeket teremt.

Oldalak