Csabagyöngye Kulturális Központ

Nagyszabású sportgálát rendeznek Békéscsabán. December 11-én a Csabagyöngye Kulturális Központban olyan legendás sportolókkal találkozhatnak majd az érdeklődők, mint Ónodi Henrietta, Gedó György vagy Palotai Károly.

A sportgálán a város köszönti korábbi legendás sportolóit, közöttük Ónodi Henriettát, aki 25 évvel ezelőtt lett olimpiai bajnok Barcelonában, Palotai Károly egykori olimpiai bajnok labdarúgót és a szintén olimpiai bajnok ökölvívót Gedó Györgyöt. A program további részében átadják a Békéscsaba Sportjáért járó kitüntetést Unyatinszki Mihálynak és Kormos Mihálynak, majd Hevesi Tamás koncertjét élvezhetik a gálára ellátogatók. Az ünnepi beszédet a gála ötletgazdája, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere tartja majd.

48. alkalommal rendezte meg a Nyíri Lajos Táncsport Egyesület és a Csabagyöngye Kulturális Központ a B-A-S osztályos Országos Társastánc Bajnokságot és Szenior Open Országos Bajnokságot Békéscsabán.

Már 48. éve ad otthont Békéscsaba az Országos Társastáncversenynek, melyre idén is számos versenyző érkezett az ország minden pontjáról. A felnőttek mellett a legjobb ifjúsági táncosok is indultak, a Magyar Táncsport Szakszövetség kérésére az U21 Standard Magyar Bajnokság is ezen a versenyen került megrendezésre.

A versenyen két kategóriában táncoltak a versenyzők - az egyik a standard kategória, melyben angolkeringő, tangó, bécsi keringő, slowfox és quickstep szerepelt, a másik pedig a latin amerikai kategória volt, ahol szamba, csacsacsa, rumba, pasa doble és jive táncokat jártak a versenyzők, akik sokat gyakoroltak a megmérettetésre.

Idén is nagy érdeklődés kísérte az Országos Társastánc versenyt, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a tavalyi 90 induló helyett ez alkalommal 130 nevezés érkezett a szervezőkhöz.

Kiállítás nyílt „A puszta fiai” címmel a Csabagyöngye Kulturális Központban. A pásztor- és betyárvilágot bemutató tárlat a 19. és 20. század elei Békés megyét mutatja be.

A térség pásztor- és betyárkultúráját bemutató kiállítás nyílt Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban. A kiállításon megtalálhatók eredeti-, száz évnél is idősebb használati tárgyak és ruhadarabok.

A gyűjteményt a Guzsalyas Egyesület, a Körösök Völgye Vitézi Bandérium, A Körös-Szögi Hagyományőrző Csikós Egyesület, Harangozó Imre néprajzkutató és Szőke Péter népi iparművész tárgyaiból állították össze, melyek közül kiemelkednek a berakásos ostornyelek, melyek erre a térségre jellemzőek voltak.

A berendezett Hungarikum klub szobában a ruhadarabokon és a használati tárgyakon kívül több érdekes kiegészítőt is szemügyre vehetnek a látogatók. A tárlatot december 8-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Az elmúlt hétvégén a társasjátéké volt a főszerep a Csabagyöngye Kulturális Központ Agóra termében. Minden korosztály megtalálta a számára legmegfelelőbb játékot.

A családok, barátok és ismerősök együtt próbálhatták ki a különböző szórakoztatató, logikai és ügyességi társasjátékokat a Családi Társasjátéknapon Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Mindenki megtalálhatta a saját korosztályának és érdeklődésének megfelelő társas-, és kártyajátékot. Volt olyan, aki már a harmadik társasjátékot próbálta ki a délelőtt folyamán.

A modern technológia folyamatosan fejlődik, de ennek ellenére még mindig a társas-, és kártyajátékok tartoznak a legnépszerűbb és legjobb közösségépítő programok közé.

A szociális munka napja alkalmából rendezett ünnepségen adták át a Kiváló Szociális Munkáért kitüntetéseket hétfőn délután a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A díjat 2000-ben alapította Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése, melyet azóta minden évben, a szociális munka napján adnak át. Az elismerést a szociális ellátásban, a rászorulók segítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó olyan személynek vagy közösségnek adományoznak, akik a Békéscsabán élő nehéz sorsú embereknek kiemelkedő mértékben segítenek.

A közgyűlés 2016. szeptember 28-i zárt ülésén döntött arról, hogy ez évben a kitüntetést Csatári Istvánné, mentálhigiénés munkatárs részére adományozza a város. Csatári Istvánné huszonhét éve kezdte meg munkáját, és idén júniusban vonult nyugdíjba a Fövenyes Utcai Idősek Klubjából, ahol intézményvezető volt.

Herczeg Tamás tanácsnok szerint Békéscsabán a szociális dolgozók kiváló munkát végeznek minden területen.

A Nemzeti Konzultáció fontosságáról tartott lakossági fórumot Rákossy Balázs államtitkár Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban.

November elején indított újabb Nemzeti Konzultációt a kormány ezúttal az úgynevezett Soros Tervről. Véleményük szerint Soros György üzletember a migrációs válság megoldására egy olyan tervet akar végrehajtani, ami elfogadhatatlan Magyarország számára.

Az államtitkár véleménye szerint, ha a nemzeti konzultációt több milliós tételben visszaküldik a polgárok, akkor az, komoly felhatalmazást ad majd Orbán Viktor miniszterelnöknek a Brüsszelben folytatott tárgyalások során. Rákossy Balázs kifejtette, hogy a Brüsszeli bevándorlás politika és Soros György ugyanezen témában kifejtett gondolatai megegyeznek ezért is lehet beszélni Soros tervről.

Az elmúlt hétvégén rendezték meg első alkalommal a Csabagyöngye Kulturális Központban a Magyar Kard Napja elnevezésű programot, ahol a Magyar Szablyavívó Iskola előadása után bemutatták Máday Norbert tematikus könyvét is.

Első alkalommal rendezte meg a Magyar Kard Napját a Magyar Szablyavívó Iskola a Csabagyöngye Kulturális Központban. Ezzel a rendezvénnyel próbálják megismertetni az emberekkel a hagyományőrző katonai szablyavívást, melyet a 20-as 30-as években Borsody László, katonai vívómester reformált meg.

A rendezvényen a többi között bemutatták Máday Norbert, Borsody Lászlóról, az egykori vívóiskola-teremtő katonatiszt életéről szóló könyvét.

A könyvbemutatót követően, Kertai Zalán festőművész katona vívómesterekről készült festményeiből és Fenyvesi Csaba, valamint Békési István magángyűjtők vívástörténeti tárgyaiból nyílt kiállítás. A tárlat november 27-ig tekinthető meg a Csabagyöngye Panoráma termében.

Szicsek Margit szakpszichológus tartott előadást a gyermeknevelés problémáiról a városi szülőértekezleten a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata korábban úgy döntött, hogy minden évben tartanak 2-3 városi szülőértekezletet, melyen a meghívott szakemberek olyan előadásokat tartanak, melyek nagymértékben érdeklik Békéscsaba város lakosságát.

Az első városi szülőértekezleten Zacher Gábor toxiológus tartott előadást, a másodikon Kádár Mária szakpszichológus, most pedig Szicsek Margit tanácsadó szakpszichológus volt a meghívott előadó, aki "Változó világ - tudatosabb szülőszerep" címmel tartott előadást.

A szakpszichológus célja az volt, hogy a szülők úgy távozzanak erről a szülői értekezletről, hogy azt érezzék: nincsenek egyedül. Szicsek Margit azt is elmondta, hogy a mai világban nem könnyű sem diáknak, sem gyereknek, szülőnek, sem pedig pedagógusnak lenni.

A békéscsabai Védőnői Szolgálat és a Békéscsabai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Drogprevenciós munkacsoportja idén is megszervezte a „Szenvedélyünk az egészség” című vetélkedőt a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A városi vetélkedőt már több mint 20 éve szervezik meg az általános-, és középiskolás csapatok számára. A feladatok minden évben az egészséges életmód köré csoportosulnak, az idei év tematikája a víz volt.

A versenyre összesen 22 csapat nevezett be. Volt köztük olyan is, aki már évek óta részt vesz ezen a megmérettetésen, de mindenki a legjobb eredményre törekedett. A felkészüléshez egy kisfilmet is megtekintettek az áldozattá válásról.

A csapatoknak az állomásokon különböző feladatokat kellett megoldaniuk. Volt például kirakó- és újraélesztési feladat is. Aki sikeresen teljesítette a feladatokat, az ajándék lufi-állatot is kapott, de a verseny végeztével mindenki részesült valamilyen díjazásban.

Megtartotta soros ülését a békéscsabai Diák Önkormányzat szervezésében a Városi Ifjúsági Parlament a Csabagyöngye Kulturális Központban. A szekciós üléseken olyan témákról egyeztettek a résztvevők, melyek a diákok életének szerves részeit képezik.

A békéscsabai Városi Ifjúsági Parlament megtartotta őszi ülését a Csabagyöngye Kulturális Központban. Több, mint 200 diák gyűlt össze az ülésen, melynek célja, hogy segítse a diákokat a továbbtanulással kapcsolatos kérdésekben.

Az általános- és középiskolás diák önkormányzati tagok évente kétszer ülnek össze, amikor találkozhatnak a városvezetőkkel és tanácskozhatnak az őket érintő témákról is.

A nyitó plenáris ülés után tizenegy szekcióülés várta a résztvevő diákokat. Különböző, a fiatalságot érintő témákat beszélhettek meg a tanulók, mint például a továbbtanulás, a szexualitás és az alkoholfogyasztás.

Oldalak