Békés megye

Békés megyébe látogatott Elisabeth Ellison-Kramer magyarországi osztrák nagykövet, aki a megye települései által nyújtott befektetési lehetőségekkel ismerkedett meg.

Orosházán aktív munkát végez a helyi német nemzetiségi önkormányzat, kezdeményezésükre 2001-ben Német Kultúra Hete elnevezéssel programsorozatot is szerveztek. A nagy hagyományokkal bíró esemény keretében minden évben megemlékeznek a város újratelepítéséről. Ez az esemény az idei évben „Osztrák Hét” címmel kerül megrendezésre.

A látogatás során azokkal az ipari területfejlesztésekkel ismertették meg a Nagykövet asszonyt, amelyek megvalósítása ebben az esztendőben indul Békéscsabán és a megye településein.

Ausztriának és Magyarországnak nagyon hosszú közös történelmi múltja van és már régebben is nagyon jól tudott együttműködni a két ország.  Ezek a találkozások jót tesznek a kultúrának, a békének, tehát jólétet teremt mind a két oldalon - tette hozzá a nagykövet.

Ebben az évben Gyulán rendezték meg az Orvosi Kamara Bált. A fürdővárosban Békés megye orvosi közössége találkozott egymással.

2018-ban Gyulán, a Vigadóban rendezték meg az orvosi közösség évtizedes hagyományokkal rendelkező szórakoztató programját, az Orvosi Kamara Bált.

Az orvosi bál egyik célja, hogy a Békés megyében dolgozó orvosok minél jobban megismerjék egymást és tapasztalatot cseréljenek, ami a hétköznapi munkafolyamatot is megkönnyítheti. Az eseményen minden évben átadják az Év Orvosa címet, idén Baranyai István háziorvos vehette át ezt az elismerést.

Természetesen az esten a protokoll mellett a szórakozásé volt a főszerep. Az orvosok estélyét a vacsora mellett táncbemutatóval, és élőzenével tették emlékezetessé.

A Megyei klímastratégia és Megyei Éghajlatváltozási Platform létrehozása Békés megyében címmel rendezték meg a megye második Éghajlatváltozási Workshopját.

A workshop előadásai során a klímaváltozáshoz történő hatékony alkalmazkodás és a klímaváltozás megelőzését szolgáló tevékenységek kaptak főszerepet. A klímastratégiák sikeres megvalósításához elengedhetetlen az érintett célcsoportok tájékoztatása és szerepvállalása, valamint a társadalom szemléletformálása.

A klímaváltozás kiterjedhet az átlagos hőmérsékletre, az átlagos csapadékra vagy a széljárásra is. A sajtóban és a politikai viták során a klímaváltozás szót leggyakrabban az emberi tevékenység által okozott változásokhoz kötik. A klímát megváltoztató emberi tevékenységek közül a legtöbb figyelmet a fosszilis energia használatából származó szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátása kapja.

Egy fővárosi székhelyű, Békés megyei telephellyel rendelkező mérnökiroda 250 ezer forinttal segíti a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány munkáját. Az eddigi adományoknak köszönhetően már idén működésbe állhat az új koraszülött mentőautó.

A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványnak - az eddig befolyt támogatásokból - az összes mentőautóba szükséges nagy értékű műszert már sikerült beszereznie, mint például a lélegeztető gépet, az inkubátort, az infúziós pumpákat és a betegmegőrző monitorokat, melyek beszerelése már el is kezdődött.

A mérnökirodának az alapítvány támogatása az első ilyen karitatív tevékenysége. Csipai Zoltán, a cég ügyvezetője gyulai barátaitól hallott erről a nemes ügyről. Úgy döntött, hogy 250 ezer forinttal támogatja a Koraszülöttmentő Alapítvány munkáját.

Az alapítvány tagjai nagyon hálásak az eddigi segítségért és támogatásért. Bíznak benne, hogy idén is lesznek olyanok, akik támogatni fogják őket, hiszen a mentőautó folyamatos üzemeltetésére további adományra lenne szükségük.

Az LMP is bemutatta a Békés megyében induló országgyűlési képviselőjelöltjeit. A Békéscsabát is érintő körzetben Kovács Katalin Ildikó indul majd.

Szinte már minden párt bejelentette, hogy melyik választókerületben, ki indul Békés megyében. Az LMP és az Új Kezdet Szövetség sem maradt le, ugyanis mind a négy választókerületben bejelentette Takács Péter, az LMP Békés megyei elnöke azt, hogy ki indul.  Az 1-es választókerületben Kovács Katalin Ildikó lesz a zöld párt jelöltje, aki kampányában leginkább az egészségügy problémáival foglalkozik majd. A jelölt jól ismeri ezeket, hiszen jelenleg is a Békés Megyei Központi Kórházban dolgozik.

A Békés megyei 2-es választókerületben - melyben Békés és Szarvas városa is található - Bencsik Mihályt indítja az LMP és az Új Kezdet Szövetség.

Természetesen a Gyulai választókerületben is indít jelöltet a pártszövetség. Szabó László a fürdővárosban született és jelenleg is ott él. A jelölt szerint a legnagyobb probléma a körzetben a mélyszegénység.

A Magyar Autóklub Dél-Alföldi Regionális Szervezete idén is elismerte a legkiemelkedőbb szakmai munkát végző Békés megyei rendőröket.

A díjazottak: Gonda Zsolt főtörzszászlós, a Mezőkovácsházi Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály helyszínelő balesetvizsgálója, valamint Szabó Lajos százados, a Szeghalmi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály alosztályvezetője.

A hagyományoknak megfelelően a díjátadás ebben az évben is a szokásos módon zajlott, a békéscsabai rendőrség épülete előtti kereszteződésben lekapcsolták a jelzőlámpákat és a forgalmat közlekedési rendőr irányította, majd Szikszai István, az Autóklub békés megyei szervezetének elnöke és Szudár László, a Magyar Autóklub Békés Megyei Szervezetének országos küldötte átadta a szervezet ajándékcsomagjait és gratuláltak a rendőröknek kiemelkedő munkájukhoz.

A díjazottakat rendkívüli hivatástudatuk és a szakma iránti szeretetük alapján választották ki, ezzel ismerve el áldozatos munkájukat.

A 2017-es évben ismét sikeresen szerepeltek a Békés megyében működő mentőcsoportok és az önkéntes tűzoltó-egyesületek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán.  A 15 és fél millió forintnyi támogatásból 17 önkéntes tűzoltócsoportnak és 10 mentőcsoportnak vásárolt hiánypótló felszereléseket a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A Tótkomlósi Önkéntes Tűzoltó Egyesület személyi védőfelszerélekre nyújtotta be a pályázatot, ugyanis ezzel a vonuló állománynak a személyi védelmét tudják kiegészíteni.

A védő-, és technikai eszközök, valamint a különböző felszerelések nagy segítséget nyújtanak a megyében működő mentőcsoportoknak is.

Ezeken kívül még sok mindenre szüksége lenne a tűzoltó és mentőcsoportoknak, például a csapatszállítást segítő terepjáró gépjárművekre. Ezért a következő évben is további pályázatok benyújtásával próbálnak forrást igényelni a különböző eszközök beszerzésére és fejlesztésére.

Évente több száz élő mezei nyulat exportál Magyarország, elsősorban Olaszországba és Franciaországba. Ezeknek az állatoknak a nagy részét Békés megyéből szedik össze, hiszen itt található a magyarországi populáció szinte teljes egésze.

Minden évben a vadgazdaságok nyulakat exportálnak különböző országokba, vérfrissítés gyanánt. Idén négyszáz élő nyulat terveznek Olaszországba és Franciaországba szállítani, ezek kétharmadát Békés megyéből szedik össze.

Sok embert megmozgatnak a nyúlbefogások, hiszen a négyszáz méter hosszú hálón kívül pár méterenként állnak befogók, a hálón belül pedig a hajtók. Ehhez a tevékenységhez jó szervezés és jó reflexek szükségesek. A hálóba ragadt nyulaknak természetesen nem esik bajuk, de nem kerülhetik el a gyűjtőládákat.

A vadgazdák mindig nagyon körültekintően járnak el a befogható mennyiség megállapításánál, hiszen az egyensúly megtartása fontos a természetben.

A legügyesebb nyulak - akik sikeresen kikerülik a hálót - lesznek a következő évi szaporulat alapjai.

Békés megyei utolsó állomására érkezett a „Megyefutások az egészségért” elnevezésű programsorozat Szarvas Mátyás, többszörös országos bajnok ultraterepfutó vezetésével.

Néhány évvel ezelőtt két nagy magyar cég hazai gyümölcsöket és zöldségeket ajánlott fel az egészséges életmód kapcsán az ország több iskolájának. Ahogy teltek az évek úgy gondolták, hogy kibővítik a programot és bevonják a diákokat is az akcióba, így jött létre a „Megyefutás az egészségért” elnevezésű programsorozat.

A táv teljesítése után Szarvas Mátyás egy előadást is tart a gyerekeknek, melynek során arról beszél, hogy a fiatalok életében mi az, ami manapság fontos lehet. Ezeket a gondolatokat saját példával is alátámasztja.

A megyefutást Békéscsaba városa is folyamatosan támogatja. Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy nagyon jó érzés számára az, hogy sok olyan ember van, aki rengeteg teendője mellett ilyen fontos küldetésekre is vállalkozik.

MEGYEFUTÁSOK 5.
BÉKÉS MEGYE
2017. október 24-27.

1. nap: október 24.(kedd) MEZŐKOVÁCSHÁZA – KARDOSKÚT - 34 km

Rajt: 08.00

Mezőkovácsháza – Végegyháza          2 km        08.20
Végegyháza – Mezőhegyes                 9 km        09.30
Mezőhegyes – Tótkomlós                 12 km        11.00
Tótkomlós – Kardoskút                    11 km        12.40

2. nap: október 25. (szerda) MEDGYESEGYHÁZA – ÚJKÍGYÓS - 29 km

Rajt: 09.30

Medgyesegyháza – Kétegyháza         14 km        11.25
Kétegyháza – Szabadkígyós              11 km        12.50
Szabadkígyós – Újkígyós                    4 km        13.25

3. nap: október 26. (csütörtök) GESZT – BIHARUGRA - 37 km

Rajt: 08.00

Oldalak