Réthy Pál Kórház

Egy újszülött kislányt hagytak a békéscsabai kórház babamentő inkubátorában. Megtalálásának napja a Fruzsina naphoz volt közel, ezért a gyermekosztály dolgozói Réthy Fruzsinának keresztelték el.

A kórház nevének megfelelően a kislány a Réthy vezetéknevet kapta, s mivel megtalálásának napja Fruzsina napjához volt közel, a gyermekosztály dolgozói Réthy Fruzsinának keresztelték el a kisgyermeket. 2006 óta ő a kilencedik újszülött, akit a kórház inkubátora révén sikerült biztonságba helyezni.

A riasztó hangjára elsőként az intézmény portása figyelt fel, ebből tudta, hogy valaki újszülöttet hagyott az inkubátorban. A portás ezután értesítette a gyermekosztály munkatársait, akik azonnal biztonságba helyezték a 2900 grammal és 49 centiméterrel született kislányt.

Kedden lépett hatályba az új terhes gondozási rendszer. Az új szabályozás azokra a kismamákra vonatkozik, akik júliusban kerülnek a terhes gondozási rendszerbe. A jövőben továbbra is központi szerepe lesz a védőnőknek, ők adják a kiskönyvet és koordinálják a vizsgálatok menetét. Az egyik legnagyobb változás, hogy az alacsony kockázatú várandósokat szülésznő is gondozhatja, a magas kockázatúakat viszont csak nőgyógyász szakorvos.

A szakemberek szerint a rendeletre azért volt szükség, mert a terhes gondozási rendszer elavult. Bár hazánkban jóval többet törődnek kismamákkal az egészségügyben, mint a nyugati országokban, mégis szükségessé vált a rendszer átgondolása. Az egyik legnagyobb változás, hogy a szakorvosnak el kell majd döntenie az előzmények alapján, hogy a kismama az alacsony vagy a magas kockázati csoportba tartozik-e.