szlovák

A Csabai Szlovákok Szervezete idén is megrendezte a "Békében Békésben" című nemzetiségi fesztivált Békéscsabán.  Az evangélikus Nagytemplom mögötti téren mesterség bemutatók, népi játszóház és kulturális programok várták az érdeklődőket.

 

A Szlovák Kultúra Házában a Nógrád és Hont megyei népviseleti kiállítást lehetett megtekinteni. Az öltözködési stílus minden korban változott és folyamatosan megújult, amikor új tapasztalatokat adtak át egymásnak az egykori vásárokon, táncházakon.

A kiállítás mellett kézműves- és gasztronómiai bemutatók is várták az érdeklődőket. Megkóstolhattuk a szlovák csörögét vagy a német sauerprie-t is, ami egy disznótoros savanyú pörkölt.

Békés megye, nemzetiségi összetétel szempontjából Magyarország legszínesebb megyéje. A különböző nemzetiségi hagyományok és a nemzetiségi fesztivál is sok embert érint, ennek is köszönhető volt, hogy rengetegen látogattak el a fesztivál programjaira.

Szlovák, lengyel, ukrán és magyar gyalogló kiválóságok, 6 hazai olimpikon, köztük Kovács Barbara békéscsabai atléta is rajthoz állt a 37. Nemzetközi Sportgálán, mely egyben Országos Gyalogló Bajnokság is volt.

Gimnasztikával kezdődött a nap a családi és céges váltófutás megelőzően, így minden amatőr futó elkerülhette az izomhúzódást. A Békéscsabai Atlétikai Klub 1 km-es köröket jelölt ki, így a váltó tagoknak 1-1 kört kellett megtenniük. Ezt követően az igazolt és amatőr futók részére 6000 méteres verseny rajtolt el, az élmezőnyben Tábor Miklós csabai futóval, aki végül meg is nyerte a versenyt.

Tábor Miklóst a befutó után a kitűzött céljairól is faggattuk. A felvételen jól látszik, hogy edzésben lévő atlétáról van szó, hiszen másodpercekkel a 6 km befutója után légszomj nélkül tudta ecsetelni a céljait erre az idényre.

A nap hátralévő részében az Országos Gyalogló Bajnokság résztvevői rajtoltak el a startpisztoly eldörrenését követően.

Címkék:

Immár 5. éve rendez nemzetiségi konferenciát a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara Szarvason. Az idei konzultáció a nemzetiségi pedagógus pálya új kihívásai címet kapta. A rendezvényen román, szlovák és német nemzetiségi képzést folytató pedagógusok és közéleti személyek vettek részt.

Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Soltész Miklós nyitotta meg a konferenciát. Beszédében elmondta, hogy mennyire fontos Magyarország számára a nemzetiségek támogatása.

Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök szerint is nagyon fontos az, hogy a nemzetiségek megtartsák az identitásukat és ne felejtsék el azt, hogy honnan származnak. Kifejtette, hogy ez segíti a beilleszkedésüket az új lakhelyükre is. A megnyitóünnepség végén különböző nemzetiségi táncokat és énekeket mutattak be a megjelenteknek. A megnyitó után három szekcióban német, szlovák és román nyelven tartottak szakmai előadásokat.

A Szlovák Köztársaság Főkonzulátusának új vezetője lett, a tisztséget március 1-től Igor Furdík tölti be. Korábban már járt Békéscsabán, akkor még a határon túli szlovákok hivatalának vezetőjeként. Most főkonzulként mutatkozott be.

Igor Fudík a hivatalos bemutatkozása előtt a Békés Megyei Önkormányzat elnökével, Zalai Mihállyal egyeztetett a két ország helyzetéről. Kiemelték a gazdasági és kulturális kapcsolatok meglétét és azok további erősítését.

- Első sorban kulturális tevékenységre kell hangsúlyt fektetnünk. Nagyon nyitott volt a főkonzul úr abban a tekintetben is, hogy a gazdasági előnyt, ami ebből a helyzetből fakad, Szlovákiában a magyar nemzetiség, és Békés megyében a szlovák nemzetiség él. Hogy ebből milyen előnyt tudunk kovácsolni, melyek azok a területek, melyek azok a lehetőségek, amit lehet a gazdaság érdekében a főkonzulátus, illetve a megyei önkormányzat fel tud használni – mondta el Zalai Mihály, a Békés Megye Önkormányzat elnöke

Kiállítás nyílt a Szlovák Kultúra Házában Békéscsabán. Annak a Radoslav Repiczky-nek képeit mutatják be az érdeklődőknek, aki a szlovák, „Év festménye 2015” verseny döntőse volt.

A kiállítást a Csabai Szlovákok Szervezete a Szlovák Seniorok Klubja és Békéscsaba Megyei Jogú Város, Szlovák Önkormányzata rendezte. A kiállításra ellátogatott a Szlovák Köztársaság Békéscsabai főkonzulja Stefan Danyo is. A tárlatot Lonovics László festőművész nyitotta meg. Tőkés Gyula a Szlovák Senior Klub vezetője elmondta, hogyan ismerkedett meg a fiatal művésszel.

- Én a fiatalemberrel találkoztam a Múzeumba a megnyitón, amikor a megnyitó volt és nagyon megtetszett. Fiatalos és a különleges technikája, és ott állt egyedül, szépen és odamentem, hogy mi történne akkor ha meghívnánk, azt mondja szívesen eljönne, mondom akkor vegye úgy, hogy meg van hívva.” - mondta el Tőkés Gyula, a Békéscsabai Szlovák Kultúra Házának Senior Klubja vezetője

Oldalak