felsőoktatás

Nyílt nap keretében ismerkedhettek meg a továbbtanulni vágyók a Szent István Egyetem Gazdasági Kampuszával, Békéscsabán. A leendő hallgatókat a tájékoztató után körbe is vezették az egyetemen.

Nyílt napot tartottak a Szent István Egyetem Gazdasági Karán, Békéscsabán. A következő tanévben is a megszokott szakokra lehet jelentkezni, melyek a pénzügy, a számvitel, a gazdálkodás menedzsment, valamint a műszaki menedzser szakok. A nap folyamán az érdeklődők minden információt megkaptak az iskolával és a jelentkezéssel kapcsolatban.

Az egyetem számos szolgáltatást nyújt a hallgatók számára. Lehetőség van többek között kollégiumi elszállásolásra, ösztöndíj igénylésre és az Erasmus programon való részvételre is.

Az intézmény kis mérete miatt a tanulók és a tanárok között szorosabb a kapcsolat, így több odafigyelés jut a diákokra.

Az augusztus számos család számára a beiskolázásról szól, így a felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert hallgatóknak is ilyenkor kell anyagilag megtervezni az egyetemi éveket. Ehhez nyújthat támogatást a Diákhitel, amely 2001 óta nyújt pénzügyi lehetőséget a felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak.

 

A kifejezetten a felsőoktatásban részt vevő hallgatók számára kifejlesztett hitelkonstrukció a felsőoktatási intézménybe történő beiratkozást követően minden hallgató számára elérhető.  Jelenleg két típusa létezik, melyekről Imre Zita, a Diákhitel Központ Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója beszélt.

 

Imre Zita

Marketing és kommunikációs igazgató

Diákhitel Központ Zrt.

 

A kormány terveiben szerepel a békéscsabai felsőoktatás fejlesztése. Az utóbbi hetek ellentmondásos hírei után miszerint a helyi campus megszűnik, ez egy nagy előrelépés. A részletekről a város és a campus vezetői tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Budapesten tárgyaltak a Békéscsabai felsőoktatás helyzetéről és jövőjéről az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, Békéscsaba város önkormányzatának, valamint a békéscsabai campus fenntartójának, a Szent István Egyetemnek a képviselői. A kormány lehetséges támogatása mellett az önkormányzat is olyan határozatot hozott a januári közgyűlésen, mellyel hozzájárul a campus fejlesztéséhez.

Kedden lejár a felsőoktatási pótfelvételi jelentkezési határideje.

A www.felvi.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint a pótfelvételinél csak egyetlen felsőoktatási intézmény egyetlen képzése jelölhető meg. Ezek kizárólag elektronikus formában történhetnek és csak azok jelentkezhetnek, akiket egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel a július 24-én zárult általános eljárásban vagy idén egyáltalán nem is felvételiztek. A pótfelvételi keretében kizárólag önköltséges képzések indulnak, kivéve a magyar egyetemek, főiskolák határon túli képzései, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzései. Az űrlapok kitöltésére augusztus 12-én éjfélig van lehetőség. Szintén eddig a határidőig kell befizetni az eljárási díjat, ami a pótfelvételi során 5000 forint. Az e-felvételis jelentkezést az űrlapok elmentése után legkésőbb augusztus 13-ig hitelesíteni is kell.

Ma éjfélig van lehetősége felsőoktatásba jelentkezőknek, hogy benyújtsák a még hiányzó dokumentumaikat.

A jelentkezéshez és pontszámításhoz szükséges dokumentumokat az E-felvételi „Dokumentumok menüpontjában tudják feltölteni a felvételizők. A leendő hallgatóknak arra is lehetősége van, hogy egyetlen alkalommal módosítsák a korábban megjelölt szakok sorrendjét. A már korábban megadott képzéseket a „Sorrendmódosítás menüpontban rendezhetik át. Az űrlap elmentésével a módosítási kérelem automatikusan bekerül a rendszerbe.

Szerkesztő: Tar Hajnalka

Operatőr: Mazán Nándor