Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

felsőoktatás

A felsőoktatáshoz hasonlóan a szakképzési centrumokban is bevezették a kancellária rendszert, melynek célja a felelős, professzionális gazdálkodás és menedzserszemléletű működtetés biztosítása. A Gyulai Szakképzési Centrumban Simon István Tamás tölti be a tisztséget.

A Szakképzési Centrumokban 2019. január elsejei hatállyal került bevezetésre a kancellária rendszer, a szakképzés teljes megújításának részeként. A minisztérium 41 szakképzési centrumban írt ki pályázatot a kancellári státusz betöltésére, amely 39 helyen eredményesen zárult és március elsejével munkába is álltak az új vezetők. A Gyulai Szakképzési Centrumban Simon István Tamást nevezték ki öt évre, aki szakképzési referensként eddig is részt vett az intézmény munkájában.

A változtatások elsősorban az intézmények működtetését érintik, ami bár most kettéválik, a többi vezetőnek is ugyanannyi szerep jut majd. A szakképzési centrum főigazgatója kiemelte, a centrumnak eddig is nagyon összetett volt a feladata, ami a jövőben sem lesz másként.

2018. február 1-től a békéscsabai campus a Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Karaként működik tovább, mely döntéssel egy bizonytalan időszak zárult le a békéscsabai felsőoktatás ügyében.

Február első napján vált hivatalossá, hogy a békéscsabai gazdasági campus az egyházi fenntartásban lévő Gál Ferenc Főiskola szervezeti egységeként működik tovább. A szegedi székhelyű intézmény már évek óta jelen van a megye felsőoktatási központjaiban, hiszen 2014-től a szarvasi Pedagógiai Kar, 2017-től pedig a gyulai Egészség- és Szociális Tudományi Kar működtetését vállalta az intézmény.

A fenntartó intézményben történt változás alapján, a békéscsabai campus, mint Gazdasági Kar működik tovább és a továbbiakban a szép tradíciókkal rendelkező gazdasági képzési kínálattal várja a pályaválasztókat.

Az Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért negyedik alkalommal szervezte meg az Egyetem Napot a felsőoktatásba készülők számára. A több, mint 100 fő részvételével zajló programon a főbb témák az érettségire való felkészülés, az egyetemi felvétel és a felsőoktatási élet voltak.

Az Egyetem Nap egy olyan felvételi tájékoztató, ahol első kézből kaphatnak naprakész információt a felsőoktatásba készülők. Az információs rendezvény - a korábbi évekhez hasonlóan - előadásokkal kezdődött.

Az előadások után a jelenlegi- és volt egyetemisták, pályakezdők kiscsoportos foglalkozások keretein belül töltötték a délelőttöt a békéscsabai középiskolásokkal és mutatták be a továbbtanulásban rejlő lehetőségeket, problémákat és kihívásokat, melyek elősegítik a diákok tudatos, felkészült továbbtanulását.

A diákoknak már nem sok idejük maradt döntésre jutni a továbbtanulással kapcsolatban, ugyanis a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre való jelentkezés határideje: február 15-e.

Első alkalommal rendezték meg a Gyulai Felsőoktatás Napját a gyulai Városháza dísztermében. A rendezvényen a fürdővárosban működő felsőoktatás 25. évfordulóját ünnepelték.

2017-ben terjesztette Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora a Gyulai Város Önkormányzata felé a Gyulai Felsőoktatás Napjának megünneplésére tett javaslatát, melyet a képviselőtestület elfogadott, így január 31-e a fürdővárosban a helyi felsőoktatásnak szentelt nap. A dátum jeles a város felsőoktatási intézménye számára, hiszen 2017. január 31-én vette át a Gál Ferenc Főiskola a gyulai campus működtetését a Szent István Egyetemtől, ezzel megmentve a helyi felsőoktatási képzést.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere köszöntőbeszédében elmondta, a fürdővárosban az oktatási rendszer kialakulása több évszázad küzdelmes fejlődésének az eredménye. Hozzátette, a minőségi iskolarendszer működtetése elengedhetetlen a város jövője szempontjából.

Nyílt nap keretében ismerkedhettek meg a továbbtanulni vágyók a Szent István Egyetem Gazdasági Kampuszával, Békéscsabán. A leendő hallgatókat a tájékoztató után körbe is vezették az egyetemen.

Nyílt napot tartottak a Szent István Egyetem Gazdasági Karán, Békéscsabán. A következő tanévben is a megszokott szakokra lehet jelentkezni, melyek a pénzügy, a számvitel, a gazdálkodás menedzsment, valamint a műszaki menedzser szakok. A nap folyamán az érdeklődők minden információt megkaptak az iskolával és a jelentkezéssel kapcsolatban.

Az egyetem számos szolgáltatást nyújt a hallgatók számára. Lehetőség van többek között kollégiumi elszállásolásra, ösztöndíj igénylésre és az Erasmus programon való részvételre is.

Az intézmény kis mérete miatt a tanulók és a tanárok között szorosabb a kapcsolat, így több odafigyelés jut a diákokra.

Az augusztus számos család számára a beiskolázásról szól, így a felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert hallgatóknak is ilyenkor kell anyagilag megtervezni az egyetemi éveket. Ehhez nyújthat támogatást a Diákhitel, amely 2001 óta nyújt pénzügyi lehetőséget a felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak.

 

A kifejezetten a felsőoktatásban részt vevő hallgatók számára kifejlesztett hitelkonstrukció a felsőoktatási intézménybe történő beiratkozást követően minden hallgató számára elérhető.  Jelenleg két típusa létezik, melyekről Imre Zita, a Diákhitel Központ Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója beszélt.

 

Imre Zita

Marketing és kommunikációs igazgató

Diákhitel Központ Zrt.

 

A kormány terveiben szerepel a békéscsabai felsőoktatás fejlesztése. Az utóbbi hetek ellentmondásos hírei után miszerint a helyi campus megszűnik, ez egy nagy előrelépés. A részletekről a város és a campus vezetői tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Budapesten tárgyaltak a Békéscsabai felsőoktatás helyzetéről és jövőjéről az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, Békéscsaba város önkormányzatának, valamint a békéscsabai campus fenntartójának, a Szent István Egyetemnek a képviselői. A kormány lehetséges támogatása mellett az önkormányzat is olyan határozatot hozott a januári közgyűlésen, mellyel hozzájárul a campus fejlesztéséhez.

Kedden lejár a felsőoktatási pótfelvételi jelentkezési határideje.

A www.felvi.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint a pótfelvételinél csak egyetlen felsőoktatási intézmény egyetlen képzése jelölhető meg. Ezek kizárólag elektronikus formában történhetnek és csak azok jelentkezhetnek, akiket egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel a július 24-én zárult általános eljárásban vagy idén egyáltalán nem is felvételiztek. A pótfelvételi keretében kizárólag önköltséges képzések indulnak, kivéve a magyar egyetemek, főiskolák határon túli képzései, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzései. Az űrlapok kitöltésére augusztus 12-én éjfélig van lehetőség. Szintén eddig a határidőig kell befizetni az eljárási díjat, ami a pótfelvételi során 5000 forint. Az e-felvételis jelentkezést az űrlapok elmentése után legkésőbb augusztus 13-ig hitelesíteni is kell.

Ma éjfélig van lehetősége felsőoktatásba jelentkezőknek, hogy benyújtsák a még hiányzó dokumentumaikat.

A jelentkezéshez és pontszámításhoz szükséges dokumentumokat az E-felvételi „Dokumentumok menüpontjában tudják feltölteni a felvételizők. A leendő hallgatóknak arra is lehetősége van, hogy egyetlen alkalommal módosítsák a korábban megjelölt szakok sorrendjét. A már korábban megadott képzéseket a „Sorrendmódosítás menüpontban rendezhetik át. Az űrlap elmentésével a módosítási kérelem automatikusan bekerül a rendszerbe.

Szerkesztő: Tar Hajnalka

Operatőr: Mazán Nándor