Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Kondoros

Kívül és belül is megújult a kondorosi Sasváriné Paulik Ilona Sportcsarnok, az ,,Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Kondoroson" című projekt részeként.

Több mint 206 millió forint vissza nem térítendő támogatásból és közel 7 millió forint önkormányzati önerőből újult meg a kondorosi Sasváriné Paulik Ilona Sportcsarnok, az ,,Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Kondoroson" című projekt részeként. Az épületet átadása óta már több ízben felújították, a 2018-as évben elindult fejlesztés pedig az intézmény komplex energetikai korszerűsítésére irányult.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke kiemelte, hogy Kondoros eddig kilenc pályázaton nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, ami egy igazán jó eredmény, emellett pedig megyei szinten más településeken is folyamatosan számos hasonló projekt valósul meg.

Közel 20 éve Kondoros egyik legnagyobb rendezvénye a Betyár Napok. A hagyományok őrzése és ápolása mellett a szervezők idén is újdonságokkal készültek az érdeklődők számára és a megszokott ételosztás sem maradt el.

Közel 20 esztendeje a kondorosi nyár egyik kiemelkedő rendezvénye a Betyár Napok, melynek célja idén is a hagyományok ápolása, a betyár világ felidézése volt. A fesztivállá nőtt rendezvényen a város igyekszik megmutatni minden helyi lakosnak és természetesen minden más településről érkezőnek, hogy Kondoros milyen hagyományokkal rendelkezik.

A szervezők idén is izgalmas kikapcsolódási lehetőségekkel várták az érdeklődőket, akik részt vehettek lovas előadásokon, a főzőversenyen, vagy akár a betyáravatáson is. Természetesen a hagyományos ételosztás sem maradhatott el, ahol 2000 adag lencsegulyással vendégelték meg a programon résztvevőket. Mint minden évben, idén is több újdonsággal találkozhattak a látogatók, melyről a program főszervezője beszélt.

Kondoros díszpolgárának, Kepenyes Pálnak, három kiemelkedő szobra „tért haza” szülőföldjére, melyeket csütörtök délután lepleztek le. Művei mexikói és amerikai múzeumokban éppúgy megtalálhatók, mint amerikai elnökök és elnökfeleségek tulajdonában.

Kepenyes Pál 1926. december 8-án látta meg a napvilágot Kondoroson. Az iparművészeti, majd a képzőművészeti főiskolán tanult, majd 1950-ben koholt vádak alapján 10 év börtönbüntetésre ítélték. 1956-ban hagyta el az országot. Előbb Párizsban tanult képzőművészetet, majd felesége révén Mexikóban telepedett le, ahol napjainkban is él és alkot. A most 92 éves művész élete és példája azért is fontos, mert soha nem felejtette el, hogy honnan jött, büszke Kondorosinak tartja magát.

A Kondoros és Környéke Polgári Együttműködés Egyesület nagy szerepet játszik a művész munkásságának megismertetésében. Ezen kívül közreműködtek, mind díszpolgárrá avatásában, mind pedig abban, hogy a három szobor hazakerülhessen.

Újévi állófogadást tartottak Kondoroson, a város 40-, legtöbbet adózott kis- és középvállalkozója részére. A meghívottak elismerő oklevélben is részesültek.

Első alkalommal rendezték meg az újévi állófogadást, ahol Kondoros város 40 legtöbbet adózott kis- és középvállalkozója részére elismerő oklevelet adtak át. Ezt követően a város polgármestere prezentációban mutatta be, hogy a vállalkozók és vállalkozások által befizetett adó a város szempontjából hogyan hasznosul. A 2017-es évben befizetett iparűzési adóból a város több fejlesztést is végez a közeljövőben, a már megvalósult beruházásokat pedig a város polgármestere mutatta be a jelenlévőknek.

A kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő szerepének segítségével sikerült elérni azt, hogy a munkanélküliségi ráta csökkenjen. Ennek köszönhetően Kondoroson alacsonyabb a munkanélküliségi ráta, mint az országos átlag.

Kondoroson adták át jelképesen azt a 14 tonna gabonát, melyet a békés megyei gazdák adományoztak a Magyarok Kenyere Programnak. Az összegyűlt terményt jótékonysági célra fordítják.

2011-ben hívták életre a Magyarok Kenyere elnevezésű programot, mely azzal a céllal indult, hogy jelképezze a Kárpát-medencében élő magyarság összetartozását. A program lényege, hogy a gazdák gabonaadományait összegyűjtik és jótékonysági célokra fordítják.

A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara irányításával szélesebb körben jutott el a gazdákhoz. Dankó Béla országgyűlési képviselő szerint részben ennek is köszönhető a program sikeressége.

A békésmegyei gabona kétharmada - több, mint 10 tonna - a kondorosi és környékbeli gazdák terméséből került felajánlásra. A megyében összesen 94 gazda ajánlott fel gabonát, összesen 14 tonna mennyiségben.

A 14 tonna búzából 8,4 tonna lisztet állítottak elő, ebből 2 tonnát a határon túlra visznek, a fennmaradó 6,4 tonnát pedig a megye járásaiban osztanak szét a rászorulók részére.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fórumsorozatot indított, hogy a földügyekkel kapcsolatban informálják az agráriumban élőket. A sorozat első állomása Kondoroson volt, ahol az állami földek hasznosításáról és az agrárfinanszírozás aktualitásairól számoltak be a szakértők.

A Békés Megyei Agrárkamara és a Kormányhivatal szerint az új földtörvények a gazdák érdekeit szolgálják, ennek értelmében a környező földek sorsáról a helyiek dönthetnek.

A fórumsorozat következő állomása szeptember 22-én, Dévaványán lesz, ahova elsősorban a helyi gazdálkodókat várják.

Kondoroson ismét a hagyomány volt főszerepben az elmúlt hétvégén, ugyanis már a XVII. Betyár Napokra került sor. A rendezvény látogatói a sokszínű programok mellett betekintést nyerhettek a betyárok mindennapjaiba is.

Átadták a felújított sportcsarnokot Kondoroson. A megszépült, épületben, ezután a város sportegyesületeinek sportolói és az iskolák diákjai is korszerű körülmények között mozoghatnak majd. 

Kondoroson ismét a hagyomány kapta a főszerepet az elmúlt hétvégén, ugyanis már a XVI. Betyár Napokra került sor. A rendezvény látogatói a sokszínű programok mellett betekintést nyerhettek a betyárok mindennapjaiba is.

Már korán reggel zenés ébresztővel kedveskedett a Széchenyi István Lótenyésztési Egyesület a település lakosainak, majd kezdetét vette az ünnepi menet. A nap további részében gasztronómiai és sportversenyekkel, lovasbemutatókkal és koncertekkel is várták azokat, akik kíváncsiak voltak a kondorosi betyárok szokásaira. 

Reggel korán volt egy zenés ébresztő itt a helyi Széchenyi Lovas Klub szervezésében, amivel most már hagyományt teremtettünk. Reggel pálinkával várnak a helyi lakosok. Utána csikós bemutatók, karikás ostor csattogtatás, a betyár napoknak ez a jellemzője és a helyi lakosoknak ez egy remek program.  -mondta el Kasuba István betyár 

Oldalak