hagyományőrzés

Országos óvodai szakmai napot tartottak Békéscsabán az Evangélikus Pedagógiai Intézet szervezésében. A konferencia fő témája az óvodai társadalmat érintő problémák és feladatok voltak, valamint a hagyományőrzés és a népi kultúra beépítése az óvodákba.

A Magyarországi Evangélikus Egyháznál egyfajta hagyomány, hogy az ország evangélikus óvodái - amelyből közel harminc van már - egy nevelési évben kétszer találkoznak egy-egy szakmai nap alkalmával. A most Békéscsabán megrendezett egésznapos konferenciára az ország több településéről is érkeztek pedagógusok, hogy a rendezvényen egymástól megismert elméleti- és gyakorlati módszereket elsajátítsák, melyeket később otthon be is tudnak építeni saját hivatásukba.

Egy másik központi téma a hagyományőrzés és a népi kultúra volt, hogy minél több ezzel kapcsolatos hangszeres foglalkozás, néptánc, és népzene is megjelenjen, illetve eljusson az óvodákba.

Államalapításunk ünnepén „Őrizzük hagyományainkat” címmel rendezett programot Kétsoprony városa. A rendezvény egyik része a népviseletes felvonulás és a közös vacsora volt.

Kétsoprony hosszú évek óta rendez ünnepséget augusztus 20-án a község lakóinak és a környéken élőknek. Idén ezt a rendezvényt összekötötték a már 3. éve megrendezett folklór fesztivállal, ami a település egyik legsikeresebb eseménye.

-Három éve kezdeményezte a „Horenka„ Hagyományőrző Népdalkör, hogy a 20.-ai falunapok keretén belül legyen ez egy program. Ezt mi nagyon szívesen vettük és nagyon szívesen támogattuk is az elképzelést. Mind erkölcsileg, mint anyagilag. Ahogy önök is látják, ez kezdi kinőni magát. Idén is már 16 együttes vesz részt ezen a fesztiválon- mondta el Völgyi Sándor Kétsoprony polgármestere.

A község életébe mindig is odafigyeltek a hagyományok megtartására és ápolására. Ez a falunap is erről szól, hogy a környező települések szlovák hagyományőrző népdalkörei összegyűljenek és bemutassák egymásnak tudásukat.

Négy országból, több mint 300 résztvevővel idén is zajlik az élet a Felnőtt és Ifjúsági Népművészeti Táborban Békéscsabán. A hét napos esemény változatos tevékenységeket kínál a résztvevőknek, akik a fazekas mesterségtől egészen az ötvös szakmáig több mindenbe belekóstolhatnak.

 

A tábor immár 24. alkalommal fogadja a népművészeti tevékenységek iránt érdeklődőket. Az idei évben Szlovéniából, Szerbiából, Erdélyből és Magyarországról érkeztek résztvevők, akik egy hét alatt tudják elsajátítani, továbbfejleszteni és ezzel együtt megőrizni a népi kézműves hagyományokat.

Pál Miklósné a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, hogy a tábornak az a célja, hogy a paraszti kultúrában gyökerező népi kézműves hagyományokat, tudást át tudják adni a következő generációnak.