Ismét a Lencsésit járják a revizorok

A NAV, 2017 eleje óta, időről időre közzé teszi honlapján, hogy mely napokon és településeken kell ellenőrzésekre számítani. Az adótraffipaxos ellenőrzésekről elemezések készülnek, amelyek alapján akár korábbi helyszínekre is visszatérhetnek az adóellenőrök.

Az elmúlt egy évben a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága szinte heti rendszerességgel jelentette meg a hivatal honlapján, hogy hol és milyen tevékenységű vállalkozások számíthatnak ellenőrzésre. A beharangozóval a NAV arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be az adózási szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat elkerülve így a bírságot és az egyéb jogkövetkezményeket.

Így történt ez a múlt héten is, amikor a hivatal előre bejelentette, hogy Békéscsaba legnagyobb lakótelepén, a József Attila lakótelepen egész napos, akár ismétlődő ellenőrzéseket tart. Már az ellenőrzések előtt elemezték a NAV szakemberei a területen működő vállalkozások online pénztárgépeiből érkező adatokat, és azok alapján választották ki az üzleteket, ahol próbavásárlásokat végeztek.

Az ellenőrzések után megvizsgálták a lakótelepen működő vállalkozások nyugtaadási gyakorlatát úgy, hogy az ellenőrzés napjának forgalmát összehasonlították az előző hetek azonos naptári napjainak adataival. Mint kiderült, a vizsgált vállalkozások bevétele összességében 23 százalékkal emelkedett a korábbi hetekéhez képest. A jelek szerint az adótraffipax hírei a helyi rádión és a közösségi portálokon keresztül is eljutottak a vállalkozásokhoz.

A békéscsabai József Attila (Lencsési) lakótelepen 2018. február 23-án az ellenőrzést megismétlik azokban az üzletekben, ahol legutóbb jelentősen emelkedett a bevétel. A jövőben kontrollra, forgalomszámlálásra és készpénzkészlet ellenőrzésekre számíthatnak azok, akiknek szabályos bevétele irreálisan megugrik az ellenőrök jelenlétében.

Galléria

Új hozzászólás