Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Rendhagyó irodalom órával várta a diákokat Békéscsabán a Munkácsy Emlékház

Rendhagyó irodalom órával várta a diákokat Békéscsabán a Munkácsy Emlékház. Ady Endre halálának 100. évfordulója előtt tisztelegve hallgathattak meg egy előadást a diákok a költő nagyváradi éveiről.

Ady 100: Habos kávé a Müllerájban – Nagyvárad a XX. század évfordulóján címmel tartott előadást Szalay Ágnes, történész a Munkácsy Emlékházban. Adódik a kérdés: mi az a habos kávé és mi az a Mülleráj? Az előadáson nem csak erre kaphattak választ a résztvevők, Ady Endre nagyváradi mindennapjairól többek között azt is megtudták, hogy hol írt legszívesebben, de kiderült az is, hogy az Egy kis séta című verse miatt háromnapos börtönbüntetésre ítélték. Ady Endre életének egy olyan szeletét ismerhették meg a diákok, amelyről a tankönyvekben nem igazán olvashatnak.

Az előadás Nagyvárad, mint város bemutatásával kezdődött. majd folytatódott Ady Endre 1899 decemberi első nagyváradi látogatásával. A hallgatóság előtt szinte megelevenedtek a városnak azon részei, utcái, amerre Ady sétált, amiből ihletet merített. Nem csak éveken át tartó újságírói munkásságáról volt szó, melyet a Szabadság című lapnál végzett, hanem az itt megismert megannyi múzsával való kapcsolatáról és a szerelmi sokszögekről, melyekbe keveredett. A városban azóta számos Ady Endre emlékhellyel találkozhatunk, de verseiben a költő is szívesen emlékezik meg Nagyváradról.

A Munkácsy Emlékházba a Tavaszi Fesztivál során is érdemes betérni. Az intézmény a programsorozat részeként több, érdekes eseménnyel várja majd az odaérkezőket.

A Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója idén 18. alkalommal kerül megrendezésre, ahol műemléki témában hallhatnak több előadást is a látogatók, például a Munkácsy negyed építéséről.

GallériaVideó

Új hozzászólás