Az 1974-es békéscsabai labdarúgócsapat tagjait köszöntötték a megyeszékhelyen

Az 1974-es békéscsabai labdarúgócsapat tagjait köszöntötték a megyeszékhelyen, ugyanis most volt a 45. évfordulója annak, hogy az egyesület kiharcolta történetének első NBI-es feljutását.

A Békéscsabán élő focirajongók szinte mindegyike hallott már a legendás békéscsabai aranygenerációról, amely 1974. június 16-án vívta ki először a feljutást a legmagasabb osztályba és kisebb megszakításokkal évtizedekig a legmagasabb szinten játszott ott. Olyan labdarúgók szerepeltek kiválóan a publikum előtt, mint a remek irányító, Pásztor József vagy a kőkemény bekk, Láza János. A csapat tagjait a Fiume Hotelben köszöntötték a városvezetők. Ez egy kifejezetten fontos helyszín volt 1974 június idusán, hiszen a feljutás kiharcolásáért vívott mérkőzés közvetítését több mint 10 ezren hallgatták rádión a Fiume előtt.

A feljutás kiharcolása után 1974. augusztus 31-én az az első NB I-es bajnoki mérkőzésen az MTK volt a csabaiak ellenfele a Kórház utcában, és a lila-fehérek nagyszerű játékkal 3:1-es győzelmet arattak a nagy múltú Budapesti csapat ellen, 16 ezer Előre-szurkoló nagy örömére. Ebből az eredményből is látszik, hogy az egyesület az első osztályban is megállta a helyét. Békéscsabán szinte minden alkalommal megtelt a stadion, a nagy rangadókon a Fradi, a Dózsa vagy a Honvéd ellen 15-20 ezren is szurkoltak a Kórház utcában. A 74-es egylet csapatkapitánya Dobó János volt.

Arról, hogy miért fontos a múlt nagy eredményeit és játékosait a mai napig minél többször feleleveníteni és elismerni, Bíró Csaba, az Oktatási-, Közművelődési- és Sportbizottság elnöke fejtette ki véleményét.

Minden Békéscsabai focikedvelő reméli, hogy a hamarosan ismét a legmagasabb szinten játszik majd az Előre és az évtizedek múlásával egyre több ilyen ünnepi eseményen ismerhetik majd el a múlt nagyjait.

GallériaVideó

Új hozzászólás