Ittas siklóernyős ellen történt vádemelés

A Gyulai Járási Ügyészség légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat a napokban egy 57 éves büntetett előéletű mezőberényi férfi ellen, aki ittasan vezette motoros siklóernyőjét és egy családi ház udvarára zuhant.

A vádlott 2019. április 25-én a délelőtti-déli órákban szeszes italt fogyasztott, majd kora délután közepesen ittas állapotban siklóernyőzni indult. Mezőberény lakott területén kívül, az ún. Boldisháton egy szántóföldről szállt fel a tulajdonát képező segédmotoros siklóernyővel és azzal Mezőberény lakott területe fölött alacsony magasságon – 300 méter alatt – repült. A férfi nem sokkal 14 óra után a Mezőberény, Táncsics Mihály u. 8. számú ingatlan feletti légtérben fordulót hajtott végre, amelynek során magasságot vesztett, elérte az ott lévő fák lombkoronáját, majd a ház udvarára zuhant. Az udvaron, a baleset közvetlen közelében egy férfi tartózkodott éppen, aki nem sérült meg, de a testi épségét a vádlott cselekménye veszélyeztette. A vádlott ugyanakkor súlyos, 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A vádlott, azon túl, hogy ittasan vezette a siklóernyőt, nem tudott felmutatni a légi jármű műszaki alkalmasságát bizonytó egyetlen dokumentumot sem, illetőleg a segédmotoros siklóernyő vezetéséhez szükséges képzettségi tanúsítvánnyal és a startkönyvben nyomon követhető képzettségi gyakorlat igazolással sem rendelkezett.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményét beismerő férfival szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki és határozott időre tiltsa el a légi járművek vezetésétől. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróságon folytatódik.

Galléria

Új hozzászólás